Fortsatt stor avstand
Det er fortsatt stor avstand mellom partene i tariffoppgjøret i offentlig sektor.
Møtet i arbeidsutvalget onsdag ettermiddag ga bare minimale bevegelser.
De ansattes organisasjoner og staten er ikke engang enige om hvilken pensjonsmodell som skal ligge til grunn for det videre arbeidet til arbeidsgruppa, ifølge forhandlingsleder Helga Hjetland i Unio-kommune. Under et timelangt møte i Arbeids- og inkluderingsdepartementet onsdag ettermiddag ble det drøftet posisjoner og mulige veier ut av den fastlåste konflikten rundt framtidig pensjonsordning i offentlig sektor.
Partene gikk hver til sitt etter møtet, men skal treffes igjen i løpet av kvelden. Når er usikkert, og avhengig av hva de forskjellige forhandlingsutvalgene kommer fram til seg imellom.
Prosess
Før gruppas første møte klokka 10 onsdag formiddag var forhandlingslederne til organisasjonene helt klare på at det er deres modell, bruttolønnsmodellen som sikrer 66 prosent av sluttlønn i pensjonsutbetaling, som gjelder.
– Nå er vi inne i en prosess. Vi har lagt bort enkelte elementer som har vært vanskelige, sier Hjetland til NTB.
– En konstruktiv prosess?
– Det er i hvert fall en prosess.
– Så det har ikke vært nevneverdige bevegelser mellom partene?
– Nei.
Arne Johannessen, som er forhandlingsleder for Unio-stat, understreker overfor NTB at det kun er én modell som er aktuell å drøfte videre; bruttolønnsmodellen.
Mekling på pause
Samtlige parter skal sammen med en arbeidsgruppe ledet av arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) finne en vei ut av den fastlåste situasjonen knyttet til endringer i den offentlige tjenestepensjonsordningen.
Saken er så komplisert at for å avverge brudd i meklingen, valgte partene natt til onsdag å ta en pause for å sette ned arbeidsgruppen som nå skal prøve å finne svarene.
– Dette er svært vanskelig spørsmål, og har vært det hele tiden. Derfor skal nå de sentrale personene i forhandlingene sette seg ned med departementet for å finne ut av dette, sa Dag Terje Andersen før gruppas første møte onsdag formiddag.
Pensjon sentralt
De fire hovedsammenslutningene, LO, YS, Unio og Akademikerne, krever at den nye pensjonsordningen er minst like god som dagens. Det betyr at offentlig ansatte med 30 års opptjeningstid skal være sikret en pensjon på 66 prosent av sluttlønna når de er 65 år.
Staten på den andre siden ønsker en påslagsmodell som gjør at det lønner seg å stå i jobb lengst mulig. Det siste utspillet fra statens side natt til onsdag ble sett på som en provokasjon av arbeidstakersiden, fordi det ikke var noe reelt nytt i utspillet, bare justeringer av tidligere tilbud, ifølge NRK.
– Svært krevende
– Dette gjelder ny pensjonsordning for flere hundre tusen arbeidstakere. Vi har holdt på med forhandlinger i flere dager, men det er svært krevende og veldig komplisert, sa meklingsmann Geir Engebretsen etter at forhandlingene var lagt på is klokka 2.15 natt til onsdag.
Han forklarer at forhandlingene ikke har strandet på detaljer, det er hele pensjonspakken for dem i offentlig sektor som det er vanskelig å komme fram til.
Den nye meklingsfristen går ut ved midnatt natt til torsdag. Innen den tid må partene ha gitt tilbakemelding til meklingsmannen om det fortsatt er grunnlag for mekling eller om det skal erklæres brudd. Over 30.000 ansatte vil bli tatt ut allerede på streikens første dag dersom meklingen bryter sammen. (ANB-NTB)
Mest lest
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.
Tormod Ytrehus
Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre
Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen
Rødt-leder Bjørnar Moxnes holdt sin landsmøtetale på Gardermoen fredag.
Helge Rønning Birkelund
– Det vil være døden for forandringen som trengs, og garantien for at milliardærene fortsatt får alt de peker på
RIGG: Det var på jobb for Saipem Ltd på flyteriggen «Scarabeo 8», der selskapet leverer tjenester om bord, at de to ROV-pilotene jobbet 12-timers dager i en periode på over 8 uker. De har nå fått en lønnskompensasjon på nesten én million kroner til sammen.
Saipem
To oljearbeidere får èn million i erstatning etter å ha jobbet 12-timers vakter 8 uker i strekk
Asbjørn Wahl har dissens i programkomiteen til Rødt.
Roy Ervin Solstad
Rødt-forslag vil gi arbeidsgiver mer makt over arbeiderne, advarer fagforeningsveteran
Plutselig var den evige sosialdemokraten Tor-Erik Røberg-Larsen (til høyre) medlem i Senterpartiet. Her avbildet sammen med Oslo Sp-leder Bjørg Sandkjær, Jan Bøhler, og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum under pressekonferansen da det hele ble offentliggjort.
Berit Roald / NTB
Plutselig var den evige sosialdemokraten Tor-Erik (70) medlem i Sp. Hvordan kunne det skje?
Kommentar
Statsminister Erna Solberg måtte til slutt komme med en beklagelse til byrådsleder Raymond Johansen i Oslo.
Leif Martin Kirknes