JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Opposisjonen delt i skjenkesaken

Regjeringens forslag om å begrense skjenketiden i hele landet til maksimalt klokken 2 om natten blir møtt av delte reaksjoner.

Reaksjonene fra opposisjonspartiene er imidlertid forutsigbare.

Saken synes å vekke størst engasjement i de politiske ungdomsorganisasjonene. Båre Unge Høye, Unge Venstre og FpU latterliggjør forslaget som et formyndersk leggetidsforslag, mens KrFU skryter av regjeringen for endelig å gå inn for en mer ansvarlig alkoholpolitikk.

I sin argumentasjon for eller mot landsdekkende begrensninger i skjenketiden, viser ungdomsorganisasjonene til voldsrapporter. KrFU-leder Kjell Ingolf Ropstad viser til undersøkelser fra Statens Institutt for Rusmiddelforskning, som viser en nær sammenheng mellom skjenketider og vold.

– En innstramming i skjenketidene kan bidra til at flere føler seg tryggere om kvelden, og at færre mennesker utøver eller blir utsatt for vold, sier Kjell Ingolf Ropstad. Han viser til at 1,5 millioner nordmenn årlig blir plaget av fulle folk på offentlig sted.

Dansk modell

Unge Høyre-leder Henrik Åsheim viser til en rapport utarbeidet for det danske justisdepartementet. Rapporten viser en markert nedgang i utestedsvolden, til tross for en liberal skjenkepolitikk. Den samme rapporten slår fast at det i Danmark er en nær sammenheng mellom alkohol og vold, og at en tredel av voldsepisodene i Danmark skjer i de tre første timene etter midnatt.

– I Danmark har de en liberal skjenkepolitikk, og der har voldsepisoder på utesteder blitt tilnærmet halvert de siste årene på grunn av mer politi i gatene. Der er sjansen for å bli slått ned på arbeidsplassen mye større enn på by'n. Dette burde norske politikere lære av: Mer synlig politi og lengre åpningstider, sier Unge Høyre-lederen.

Formynderstat

Unge Venstres leder Anne Solsvik er bekymret over at mer av alkoholkonsumet blir flyttet fra utestedene og inn i hjemmene. Hun angriper regjeringen for å forsøke å innføre en statlig leggetid i landet.

– Dette er formynderstaten på sitt verste. Det kan ikke være slik at stortingspolitikere i Oslo skal bestemme når myndige borgere skal kunne ta seg en øl. Vi vil fjerne alle statlige reguleringer på skjenketider. Vi mener lokaldemokratiet er fullt ut i stand til å finne gode lokale løsninger, sier Solsvik.

Mer politi

Annen nestleder i FpU, Morten Myksvold, argumenterer også mot en statlig leggetid.

– Dette er en fallitterklæring, og regjeringen viser null respekt for folk som ønsker å hygge seg ut i de små timer. En slik innskrenking rammer ikke de som er ute etter bråk, for med så lite politi som det er i gatene, har bråkmakerne fortsatt fritt spillerom, sier Myksvold, som er imot reguleringer, men for mer politi. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse