JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortinget skal diskutere biblioteker

Stortinget skal tirsdag i neste uke diskutere bibliotekenes framtid.

Da får de seg forelagt bibliotekmeldingen, som ble lagt fram av kulturminister Trond Giske (Ap) i april. Familie- og kulturkomiteen avga sin innstilling tirsdag og slutter seg til hovedpunktene i meldingen. Men opposisjonen peker på at meldingen er for lite konkret.

– Den inneholder mye bra, men er lite forpliktende. Departementet har hatt flere år på seg til å utrede, så meldingen burde inneholdt mer konkrete forslag, sier komitéleder May-Helen Molvær Grimstad (KrF) til NTB.

Skolebibliotek

KrF, Venstre og Høyre vil utvide innkjøpsordningen til å gjelde skolebibliotekene.

– Når en kommer inn i mange skolebibliotek har en mer en følelse av å komme inn på et museum enn et bibliotek. Dette må det gjøres noe med, sier Molvær Grimstad.

KrF, Venstre og Høyre vil også at sakprosa skal formidles på lik linje med skjønnlitteratur. De ønsker dessuten en kompetansereform innen biblioteksektoren.

Komiteen slutter seg enstemmig til en videreføring av gratisprinsippet og påpeker at det er viktig at vi har bibliotek over hele landet - og at de er tilgjengelig for alle.

Digitalisering

Familie- og kulturkomiteen avga tirsdag også innstilling til digitaliseringsmeldingen, som i stor grad berører bibliotekene.

Komiteen har noen merknader til meldingen. Men konkrete forlag kommer kun fra Venstre, som ber regjeringen om å igangsette en egen offentlig utredning knyttet til revisjon av åndsverkloven.

– Det er allerede i gang et arbeid med en ny åndsverklov, og hele komiteen mener det haster å få oppdatert loven, sier Molvær Grimstad.

Også digitaliseringsmeldingen skal behandles i Stortinget tirsdag i neste uke. Ifølge Molvær Grimstad legges det opp til en felles debatt for begge meldingene. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse