Strid om ny friluftslov
Flere grunneiergrupper retter sterk kritikk mot Miljøverndepartementet for forslaget om endringer i friluftsloven.
Striden gjelder særlig forslaget om å oppheve forbudet mot å telte nærmere enn 150 meter fra bebodd hus eller hytte, forslaget om fri ferdsel for sykling og ridning på private veier, og forslaget om å oppheve forbudet mot ferdsel i skogplantefelt.
Et annet svært omstridt forslag gjelder adgang til «inngrepsløyve», det vil si at kommuner får rett til å rydde stier og gjennomføre andre tiltak for å lette ferdselen i utmark, dersom det ikke oppnås avtale med grunneier.
Grunneiere mot turfolk
I høringsrunden som nylig er gjennomført, møter disse forslagene stor motstand fra organisasjoner som Norges Skogeierforbund, skogeierorganisasjonen NORSKOG, Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Huseiernes Landsforbund og Norges Hytteforbund.
Konfliktstoffet i denne saken kommer klart fram ved at Miljøverndepartementets forslag har fått sterk støtte i høringsuttalelser fra organisasjoner som Den Norske Turistforening og Friluftslivets fellesorganisasjon.
Rettssikkerhet
Norges Bondelag skriver i sin uttalelse at Miljøverndepartementets forslag «er til dels inngripende, og har dessuten en slagside mot grunneiernes rettssikkerhet». Etter Bondelagets mening gjelder dette særlig forslaget om adgang til å iverksette tiltak på privat grunn.
Norges Skogeierforbund reagerer også spesielt sterkt på dette forslaget, og mener det vil underminere det avtalebaserte samarbeidet mellom rettighetshavere og brukere i utmark.
«Når ikke bare kommunene, men også lokale lag og foreninger kan få rett til å merke og opparbeide stier og turveier uten å spørre grunneier først, ja da faller hele grunnlaget for dialog og forhandlinger bort. Tilbake blir konflikt og uoverensstemmelser», skriver Skogeierforbundet.
– Kunnskapsløst
NORSKOG er særlig hard i sin kritikk av departementets forslag, og krever at det må trekkes tilbake inntil saken er tilstrekkelig gjennomarbeidet.
«NORSKOG mener det vitner om grov mangel på forståelse dersom Miljøverndepartementet bevisst lar allmenningsretten gå på bekostning av sårbar natur», heter det i uttalelsen. NORSKOG skriver også at deler av forslaget «er helt åpenbart i strid med normal oppfatning av høvelig atferd.»
Norges Bondelag er like krass i sin kommentar til forslaget om fri rett til sykling og ridning på private veier. «Forslaget fremstår som upraktisk, kunnskapsløst og lite gjennomtenkt fra departementets side», heter det. Bondelaget advarer mot faren for ulykker, og at ridning langs innmark kan føre til spredning av floghavre.
Bondelaget mener at dersom lovforslaget blir vedtatt, er det grunn til å anta at en del bønder vil velge å pløye opp driftsveien «fremfor å utsette andre for fare og seg selv for unødig konflikt».
Forsvarer teltgrensen
Norges Hytteforbund og Huseiernes Landsforbund advarer i sine uttalelser spesielt mot forslaget om å oppheve 150-metersgrensen for telting i nærheten av hus og hytter.
Miljøverndepartementet får også kritikk for saksbehandlingen, blant annet fordi høringsfristen bare ble satt til seks uker. Den utløp 1. juli.
Finnmarkseiendommen ber om utvidet frist til 25. august, fordi denne grunneieren - landets nest største - ikke fikk tilsendt lovforslaget til uttalelse. (ANB-NTB)
Mest lest
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet
Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.
Roy Ervin Solstad
Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.
Jan-Erik Østlie