Vil stanse organisert tigging
Dagfinn Høybråten vil ha slutt på at busslaster med organiserte tiggere kommer til Norge, der mange av dem begår kriminalitet.
– Vi kan ikke la det skli lenger ut, sier KrF-lederen.
Leder Dagfinn Høybråten i Kristelig Folkeparti åpner nå for å skjerpe lovverket, muligens ved å innføre forbud mot tigging, for å få bukt med problemene knyttet til utenlandske tiggere som begår kriminalitet i Norge ved siden av tiggingen.
Skulle KrF komme i regjering etter stortingsvalget denne høsten, er dette en av sakene han vil ta tak i, lover han.
– Ifølge politiet blir de busset inn hit, og de er rimelig godt organisert. Dette er ikke bare et sosialt problem, det er også et ordensproblem. Vi kan ikke la det skli ut videre, sier Høybråten til NTB.
Tyvegods i bagasjen
Politiet har gjennom en rekke medieoppslag fortalt om store beslag av tyvegods i bagasjen til rumenske tiggere som er på vei hjem etter et opphold i Norge. Parallelt med tigging på gata i Oslo, blir det begått omfattende vinningskriminalitet, ifølge politiet.
Men Høybråten påpeker at det ikke bare dreier seg om kriminalitet som må bekjempes, også fattigdomsaspektet er svært framtredende, og problemet må derfor angripes fra flere kanter.
– At vi har utenlandske tiggere på gatene i Norge, er et symptom på de store forskjellene i Europa. Vi må behandle både symptomene og årsakene, ved å vurdere innstramming av lovverket og samarbeide med myndighetene i enkeltland og EU gjennom Schengen, sier Høybråten.
Fattigdom
Fattigdomsbekjempelse er nettopp en av hjertesakene til Kristelig Folkeparti. Høybråten mener de rødgrønne generelt, og SV spesielt, har sviktet grunnleggende på dette punktet gjennom sine fire år i regjering. Nå varsler han at fattigdomspolitikk blir en av hovedsakene til KrF i valgkampen, sammen med andre kjente KrF-saker som helse- og omsorgs-, klima- og familiepolitikk.
– Signalene fra de rødgrønne om kontantstøtten spriker i alle retninger. Derfor ber jeg dem nå klargjøre hvordan en rødgrønn regjering vil forholde seg til kontantstøtten hvis den skulle få fortsette etter valget, sier Høybråten.
– Det tror jeg vil være svært viktig for de 40.000 familiene som i dag mottar kontantstøtte, legger han til.
Familiepolitikk
KrF vil på sin side utvide kontantstøtten (5.000 kroner for ettåringer og 4.000 for toåringene), innføre fleksipermen for småbarnsforeldre (14 nye permisjonsuker, som kan tas ut inntil barnet fyller ti år) og fjerne kravet om seks måneders arbeid før ny rett til fødselspermisjon er opparbeidet.
– Valgkampen tegner til å dreie seg om viktige trygghetsspørsmål. Og på de områdene har KrF høy troverdighet. Vi har det mest offensive programmet for familiepolitikk, og er opptatt av at valgkampen ikke bare skal dreie seg om de materialistiske sidene ved livet, sier han.
– Sprikende staur
Høybråten hadde helst sett at Høyre avklarte før valgkampen hvem partiet helst samarbeider med i regjering. Selv har han bare ett alternativ, en sentrum-høyreregjering utgått av KrF, Venstre og Høyre.
– Når et parti har bestemt seg for ikke å svare på noe, er en konsekvens at det ser ut som sprikende staur. Og det gjør det. Velgerne får ikke noe entydig bilde. Det hadde vært fair å si fra før valget, slik vi har gjort, sier han.
Han tror valgkampen kommer til å avsløre snarere de dype forskjellene mellom Høyres og Fremskrittspartiets politikk, enn likhetene.
– Høyre er avhengig av å vise at det er en annen type parti, som har en helt annen sosial profil og et annet menneskesyn enn Frp, sier han. (ANB-NTB)
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) vil ha flere jålete jenter i industrien
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Framtidsscenario: – Vi har fått dublert utstyret vårt. Jeg har mistanke om at normalsituasjonen vil være mer hjemmekontor etter pandemien også, sier Ingvild Vaggen Malvik.
Ole Palmstrøm
450 ansatte i Riksrevisjonen fikk en egen norm for hjemmekontor
PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.
Katharina Dale Håkonsen
Hjemmekontor-reglene er 20 år gamle. Nå krever LO fornyelse
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie