– Smil mer, Jens
Thorvald Stoltenberg blander seg ikke så veldig mye inn i sønnens jobb, men noen tips har Jens fått.
Thorvald Stoltenberg merker at stemmen til Jens ligner mer og mer på hans egen. Statsminister Stoltenberg synes det er greit, siden parodiene i «Hallo i uken» kan gjøres av én og samme person.
Tonen i samtaleboken de to nå gir ut på Aschehoug, med Anne Grosvold som skrivende hjelper, er lett i stilen og tonen, og skifter mellom godlynt utveksling av finter og lengre utredninger om seriøse politiske spørsmål.
Forlagsdirektør William Nygaard betegner samtalesjangeren som «smidig og interessant», en bokform som gir samtalepartnerne en anledning til å stanse opp og tenke etter, samt formidle noe mer til leseren enn hverdagens bruddstykker.
Initiativet kom fra Aschehoug, og samtalene foregikk rundt kjøkkenbordet i den nye statsministerboligen, et steinkast fra Thorvalds barndomshjem og i det samme strøket der Jens vokste opp.
Tredje år på rad
For to år siden møttes Jahn Otto Johansen og Berthold Grünfeld i bokform, i fjor de politiske veteranene Kåre Willoch og Odvar Nordli. Og nå altså far og sønn Stoltenberg, den første snart 80 år, tidligere utenriksminister og internasjonal fredsmekler, den andre nettopp rundet 50 og statsminister med et stortingsvalg vel to uker unna.
– Det er jo en veldig enkel måte å lage bok på, da. Thorvald og jeg har hatt fire lange frokostsamtaler om en masse emner, og så har Anne Grosvold og andre gjort det til en ferdig bok. Det er fint at den kommer ut før valget, fordi vi går gjennom viktige sider ved det norske samfunnet og den norske modellen, sier statsministeren.
Sammen har de to Stoltenbergene dekket over en lang periode i norsk politikk. De deler verdigrunnlag og politiske standpunkter, treffes ofte, men har nesten aldri tid til lange meningsutvekslinger og høyttenkning om politiske hendelser, både de som har vært, og de som ligger fram i tid.
– Jeg har ikke hatt så lange samtaler med Jens siden han ble statsminister. Og jeg kan ikke huske at det var så mye humor. Jeg lo godt da jeg leste den ferdige boken, sier Thorvald.
Gir få råd
Han får stadig spørsmål om hvorvidt han gir råd til Jens om ditt og datt i politikken, men forklarer at han holder seg litt i bakgrunnen, i erkjennelsen av at «den som er midt oppe i det, kan vurdere sakene best».
– Jeg gir langt færre råd enn det folk flest tror, sier Thorvald.
– Nåja, du ringer meg jo når du mener jeg har vært litt bisk på fjernsyn og ber meg smile mer, skyter Jens inn.
Men i boken er det statsministeren som tar mest plass og serverer opptil flere eksempler på det han selvironisk kaller «miniseminarer».
Samtalene trekker de lange linjer i norsk etterkrigspolitikk, og far og sønn er enige om hva som har vært de tre viktigste politiske prosjektene i disse tiårene.
Den første fasen, Einar Gerhardsens tid, dreide seg om å løfte arbeiderklassen opp til makt og innflytelse, den andre om likestilling og kvinnenes inntog i politikken, Gro Harlem Brundtlands periode.
Og det store politiske prosjektet nå er å løfte inn alle dem som har en annen etnisk bakgrunn, få inkludert dem som faller utenfor.
En rekke temaer er utelatt i samtalene, men så er da heller ikke boken et politisk program, en saksliste fra A til Å, som Jens formulerer det.
– Det er samtaler om politikk mellom Thorvald og Jens, verken mer eller mindre! (ANB-NTB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.
Privat, skjermdump fra YouTube
Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen
Brian Cliff Olguin
Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt
LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.
Leif Martin Kirknes
Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.
Sissel M. Rasmussen
Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole
FHI-direktør Camilla Stoltenberg
NordForsk
FHI advarte om konsekvenser av nedbemanning allerede i 2017
Se bildene
Kronprins Haakon møtte onsdag fem ansatte i Sporveien for å høre om hvordan de har holdt hjulene i gang i kollektivtransporten i Oslo gjennom hele koronapandemien. De ansatte var representert med en trikkefører, en servicemedarbeider, en baneansatt, en bussjåfør og en konserntillitsvalgt i Sporveien
Lise Åserud / NTB
Trikkeførere og bussjåfører fikk takk av kronprinsen for å holde hjulene i gang under pandemien
Vlantanas 1500 lastebiler har blitt et kjent syn på motorveier over hele Europa. Vlantana Norge gikk bedriften konkurs i 2020. Selv etter konkursen fortsatte Vlantana å kjøre i Norge. Her er en litauisk Vlantana lastebil fotografert på døgnhvileplassen i Lier i sutten av juli 2020.
Roy Ervin Solstad
Litauiske lastebilsjåfører krever lønn, overtid og feriepenger for til sammen 16 millioner kroner fra tidligere arbeidsgiver
Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.
NTB Scanpix