- Mye ugjort i kvinnesaken
Mange utfordringer står fortsatt igjen for kvinnebevegelsen i vårt land, mener leder i Norsk kvinnesaksforening Torild Skard. Foreningen feirer nå 125 år.
Norsk kvinnesaksforeningen (NKF) er 125 år i høst, og arrangementene er alt i gang.
– Et av våre største problemer er at alle tror vi er så likestilte. Det er en vesentlig hindring for å komme videre mot et rettferdig samfunn. For kvinner har fortsatt vesentlig lavere inntekt enn menn totalt sett, og i den norske makteliten er fire av fem menn, sier Skard til NTB.
Selv om vi har fire kvinnelige partiledere, har menn flertall i folkevalgte organer og den politiske debatten er lite preget av kvinnesak. Hvor ble det for eksempel av likelønnspotten i valgkampen, spør NKF-lederen.
Ikke skikkelig verdsatt
Hun mener vi ikke har fått et kvinnevennlig samfunn der kvinner, deres virke og verdier blir skikkelig verdsatt. Og vold, seksuelt misbruk, skjønnhetstyranni og kommersialisering av kvinnekroppen er utbredt.
Dessuten er barneomsorgen ikke kjønnsrettferdig. For mye av innsatsen faller på mødrene uten at de påskjønnes ordentlig for dette. Fedre, samfunn og arbeidsliv tar for lite ansvar for barna, mener NKF.
Høydepunktet i jubileumsfeiringen blir et stort festmøte i Oslo 12 november.
– På dette møtet vil vi se bakover på det vi har oppnådd, men på de andre arrangementene retter vi blikket framover og inviterer til nytenkning når det gjelder økonomi, språk og kulturforskjeller, sier en spent NKF-leder
Omsorg i arbeidslivet
Norske kvinner er kommet veldig langt i å få formelle rettigheter, men når rettighetene skal settes om i praksis, er mye fortsatt ugjort, ifølge foreningen.
– Se på barneomsorgen, for eksempel. Mange småbarnsforeldre blir fryktelig slitne, ikke minst kvinnene som løper som strikkballer mellom jobb og hjem. Men hvis en kvinne velger å være hjemme en stund eller jobbe deltid, straffes hun med dårligere økonomi og yrkesmuligheter. Vi burde ha et samfunn som er sjeleglad for at folk vil ta seg av barn og verdsette dem deretter. Og vi trenger et mye mer omsorgsvennlig arbeidsliv, framholder Skard.
En lang kamp
I 1884 da Norsk kvinnesaksforening ble stiftet, hadde kvinner veldig få juridiske rettigheter. De hadde ikke stemmerett og adgang til embeter. Gifte kvinner var umyndige.
Den første kvinnesaksbølgen var en voldsom mobilisering fra slutten av 1880-tallet til alle fikk stemmerett i 1913. Det tok nesten en generasjon.
– Det var en svært viktig periode. Deretter fulgte mellomkrigstida som var vanskelig med arbeidsløshet og kamp for gifte kvinners rett til arbeid. Det var en mer defensiv periode, oppsummerer Torild Skard.
Etter andre verdenskrig kom en del justeringer i lovverket før den andre store kvinnesaksbølgen brøt fram på 1970-tallet.
– Den innebar et viktig gjennombrudd i synet på kvinner. Vi fikk selvbestemt abort, barnehagelov, likestillingslov og et offentlig likestillingsapparat. Men innarbeidede maktstrukturer og folks hverdag endres ikke med et pennestrøk. Det trengs fortsatt endringer.
Mye har skjedd
Men for all del - utrolig mye har skjedd.
Vi har høy levestandard og utbygde sosiale ordninger som kvinner nyter godt av. Vi har formell likestilling og kvinners røster høres. Vi er på verdenstoppen når det gjelder kvinners innflytelse. Vi kan kontrollere forplantningen. Vi har stadig lengre foreldrepermisjon, og de siste årene har vi også fått skikkelige barnehager.
– Vi har fordel av at vi er så rike, men vi må også velge om vi skal prioritere kvinner og barn med rikdommen vår, fastslår Skard. (ANB-NTB)
– Stiftet 1884 av læreren Gina Krog og venstremannen Hagbard E. Berner.
– Formålet var å «virke for at skaffe Kvinden den hende tilkommende Ret og Plads i Samfundet».
– Det første året arbeidet foreningen for sosial og økonomisk likestilling; krav om politisk likestilling var fremdeles for radikalt. Krog, som ønsket lik stemmerett for kvinner og menn, dannet i 1885 Kvinnestemmerettsforeningen.
– NKF har også bidratt til dannelsen av andre store kvinneorganisasjoner, blant annet Kvinnelige handelsstands forening og Norske Kvinners Sanitetsforening. Foreningen er tilsluttet International Alliance of Women (IAW).
– Fra 1887 utgav foreningen tidsskriftet Nylænde med Gina Krog som redaktør.
– Med innføringen av stemmerett for kvinner mistet foreningen en del av sin betydning, men truslene mot gifte kvinners rett til arbeid i 1920- og 1930-årene førte til en reorganisering i 1936 under Margarete Bonnevies ledelse.
– I 1946 ble foreningen et partipolitisk uavhengig landsforbund med det formål å arbeide for likestilling bygd på samme rettigheter og plikter for kvinner og menn i hjem, yrkesliv og samfunn. Målet var fremdeles at alle kvinner, både gifte og ugifte, skulle ha muligheten til lønnet arbeid.
– I 1960-årene ble også den mer kritiske kvinneforskningens resultater tatt opp i NKFs ideologi og handlingsprogram.
– Foreningens mål i dag er å bedre kvinners stilling og skape reell likestilling mellom kvinner og menn. Leder er Torild Skar.
Kilde: Store norske leksikon (ANB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet