- Mye ugjort i kvinnesaken
Mange utfordringer står fortsatt igjen for kvinnebevegelsen i vårt land, mener leder i Norsk kvinnesaksforening Torild Skard. Foreningen feirer nå 125 år.
Norsk kvinnesaksforeningen (NKF) er 125 år i høst, og arrangementene er alt i gang.
– Et av våre største problemer er at alle tror vi er så likestilte. Det er en vesentlig hindring for å komme videre mot et rettferdig samfunn. For kvinner har fortsatt vesentlig lavere inntekt enn menn totalt sett, og i den norske makteliten er fire av fem menn, sier Skard til NTB.
Selv om vi har fire kvinnelige partiledere, har menn flertall i folkevalgte organer og den politiske debatten er lite preget av kvinnesak. Hvor ble det for eksempel av likelønnspotten i valgkampen, spør NKF-lederen.
Ikke skikkelig verdsatt
Hun mener vi ikke har fått et kvinnevennlig samfunn der kvinner, deres virke og verdier blir skikkelig verdsatt. Og vold, seksuelt misbruk, skjønnhetstyranni og kommersialisering av kvinnekroppen er utbredt.
Dessuten er barneomsorgen ikke kjønnsrettferdig. For mye av innsatsen faller på mødrene uten at de påskjønnes ordentlig for dette. Fedre, samfunn og arbeidsliv tar for lite ansvar for barna, mener NKF.
Høydepunktet i jubileumsfeiringen blir et stort festmøte i Oslo 12 november.
– På dette møtet vil vi se bakover på det vi har oppnådd, men på de andre arrangementene retter vi blikket framover og inviterer til nytenkning når det gjelder økonomi, språk og kulturforskjeller, sier en spent NKF-leder
Omsorg i arbeidslivet
Norske kvinner er kommet veldig langt i å få formelle rettigheter, men når rettighetene skal settes om i praksis, er mye fortsatt ugjort, ifølge foreningen.
– Se på barneomsorgen, for eksempel. Mange småbarnsforeldre blir fryktelig slitne, ikke minst kvinnene som løper som strikkballer mellom jobb og hjem. Men hvis en kvinne velger å være hjemme en stund eller jobbe deltid, straffes hun med dårligere økonomi og yrkesmuligheter. Vi burde ha et samfunn som er sjeleglad for at folk vil ta seg av barn og verdsette dem deretter. Og vi trenger et mye mer omsorgsvennlig arbeidsliv, framholder Skard.
En lang kamp
I 1884 da Norsk kvinnesaksforening ble stiftet, hadde kvinner veldig få juridiske rettigheter. De hadde ikke stemmerett og adgang til embeter. Gifte kvinner var umyndige.
Den første kvinnesaksbølgen var en voldsom mobilisering fra slutten av 1880-tallet til alle fikk stemmerett i 1913. Det tok nesten en generasjon.
– Det var en svært viktig periode. Deretter fulgte mellomkrigstida som var vanskelig med arbeidsløshet og kamp for gifte kvinners rett til arbeid. Det var en mer defensiv periode, oppsummerer Torild Skard.
Etter andre verdenskrig kom en del justeringer i lovverket før den andre store kvinnesaksbølgen brøt fram på 1970-tallet.
– Den innebar et viktig gjennombrudd i synet på kvinner. Vi fikk selvbestemt abort, barnehagelov, likestillingslov og et offentlig likestillingsapparat. Men innarbeidede maktstrukturer og folks hverdag endres ikke med et pennestrøk. Det trengs fortsatt endringer.
Mye har skjedd
Men for all del - utrolig mye har skjedd.
Vi har høy levestandard og utbygde sosiale ordninger som kvinner nyter godt av. Vi har formell likestilling og kvinners røster høres. Vi er på verdenstoppen når det gjelder kvinners innflytelse. Vi kan kontrollere forplantningen. Vi har stadig lengre foreldrepermisjon, og de siste årene har vi også fått skikkelige barnehager.
– Vi har fordel av at vi er så rike, men vi må også velge om vi skal prioritere kvinner og barn med rikdommen vår, fastslår Skard. (ANB-NTB)
– Stiftet 1884 av læreren Gina Krog og venstremannen Hagbard E. Berner.
– Formålet var å «virke for at skaffe Kvinden den hende tilkommende Ret og Plads i Samfundet».
– Det første året arbeidet foreningen for sosial og økonomisk likestilling; krav om politisk likestilling var fremdeles for radikalt. Krog, som ønsket lik stemmerett for kvinner og menn, dannet i 1885 Kvinnestemmerettsforeningen.
– NKF har også bidratt til dannelsen av andre store kvinneorganisasjoner, blant annet Kvinnelige handelsstands forening og Norske Kvinners Sanitetsforening. Foreningen er tilsluttet International Alliance of Women (IAW).
– Fra 1887 utgav foreningen tidsskriftet Nylænde med Gina Krog som redaktør.
– Med innføringen av stemmerett for kvinner mistet foreningen en del av sin betydning, men truslene mot gifte kvinners rett til arbeid i 1920- og 1930-årene førte til en reorganisering i 1936 under Margarete Bonnevies ledelse.
– I 1946 ble foreningen et partipolitisk uavhengig landsforbund med det formål å arbeide for likestilling bygd på samme rettigheter og plikter for kvinner og menn i hjem, yrkesliv og samfunn. Målet var fremdeles at alle kvinner, både gifte og ugifte, skulle ha muligheten til lønnet arbeid.
– I 1960-årene ble også den mer kritiske kvinneforskningens resultater tatt opp i NKFs ideologi og handlingsprogram.
– Foreningens mål i dag er å bedre kvinners stilling og skape reell likestilling mellom kvinner og menn. Leder er Torild Skar.
Kilde: Store norske leksikon (ANB)
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat