JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EØS-debatten:

NHO: – Verftssaken kunne vært unngått

Nå vil LO og NHO ha tettere samarbeid om EØS-saker.
MER DIALOG: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-direktør Ole Erik Almlid er enige om å ha et tettere samarbeid om det som kommer fra EU.

MER DIALOG: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-direktør Ole Erik Almlid er enige om å ha et tettere samarbeid om det som kommer fra EU.

Håvard Sæbø

ragnhild@lomedia.no

– Det er en tendens til at alt som er negativt med EØS, ender opp med en diskusjon om vi skal ha avtalen eller ikke. LO og NHO ønsker å være i forkant. Vi må se hva som kommer av direktiver fra EU og hvilke ESA-saker som ligger på bordet, og ha en god dialog om disse sakene fra start. Slik kan vi sikre at vi ikke får en EØS-debatt som går av hengslene, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid.

p

Debatten rundt EØS har skapt høy temperatur i LO og fagbevegelsen den siste tiden. Det hele toppet seg i en nervepirrende avstemning på Fellesforbundets landsmøte forrige uke, der nei-siden foreslo å kreve en utredning av alternativer til avtalen med sikte på en utmelding. Forslaget falt med 218 stemmer mot 300, men kritikken er ikke til å overse.

– Det vi så på Fellesforbundets landsmøte var et kraftfullt signal fra grasrota som må tas på stort alvor. Vi kan ikke feie utfordringene under teppet, og det hviler et stort ansvar på arbeidsgiverne og myndighetene. Skal vi lykkes videre, må vi være tidligere ute for å påvirke prosessene i EU, vi må løse utfordringene innenfor trepartssamarbeidet og ikke bruke ESA som arena for omkamper, sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen under et arrangement i regi av NHO mandag.

Dette var det viktigste som skjedde på Fellesforbundets landsmøte

Den konfliktfylte verftssaken

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen har ved flere anledninger beskyldt arbeidsgiversiden for å provosere fram den sterke motstanden mot EØS i fagbevegelsen. Særlig krass var LO-lederen i etterkant av den såkalte verftssaken.

p

Verftssaken dreide seg om hva utenlandske arbeidere på norske verft skulle ha betalt for reise, kost og losji når de reiser til og fra hjemlandet for å arbeide. Fagbevegelsen vant saken i tre rettsinstanser, men arbeidsgiverne i Norsk Industri og NHO klaget saken inn for Eftas overvåkingsorgan, ESA. Her fikk de medhold. Dermed valgte den norske Tariffnemnda å lytte til ESA.

Dette var dråpen som fikk begeret til å renne over for Fellesforbundets største avdeling, avdeling 5 i Bergen. I fjor høst gikk den tidligere EØS-vennlige avdelingen ut og krevde at avtalen måtte sies opp. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen uttalte kort tid senere til VG at arbeidsgiverne hadde «plassert en bombe under EØS-avtalen med sin oppførsel».

– Kunne vært unngått

Nå signaliserer både LO og NHO at de ønsker et tettere samarbeid om EU- og EØS-relaterte saker.

– Vi er enige om at hvis det kommer slike saker, skal vi løse dem slik vi har tradisjon og historie for å gjøre, nemlig partene imellom, sier Gabrielsen til LO-Aktuelt.

NHO-direktør Ole Erik Almlid har tidligere omtalt verftssaken som «en veldig lei sak», og sier i dag at en annen dialog LO og NHO imellom kunne ha gitt et annet utfall.

p

– Min hypotese er at den type sak kunne vært unngått hvis vi hadde snakket mer systematisk sammen, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid.

Hovedorganisasjonene har allerede tatt konsekvensene av dette, forteller han.

– LO og NHO ønsker et samarbeid hvor vi er mer føre var med tanke på det som kommer fra EU. Vi som parter må mye tidligere inn i prosessene, og vi ønsker å ta en mer aktiv rolle når det gjelder å påvirke arbeidslivs- og næringspolitikken fra EU. Vi kommer til å snakke mer systematisk sammen om disse spørsmålene enn vi har gjort tidligere, og vi gjør det allerede.

Almlid vil imidlertid ikke gi noen garanti for at NHO ikke vil ta nye arbeidskonflikter til ESA.

– Det er umulig for meg å si at vi aldri vil ta noen saker til ESA. Men det jeg vil garantere, er at vi vil gjøre alt vi kan for ikke å få slike eskalerende saker.

EU varsler ny minstelønn – LO, NHO og regjeringen sier blankt nei

EØS – et kompromiss

EØS-avtalen er et norsk kompromiss som hele tiden må vedlikeholdes, påpeker LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

p

– Opplever du at verftssaken og den EØS-debatten som har vært i fagbevgelsen i det siste, har vært en vekker for NHO?

– Jeg opplever i hvert fall at det er en større bevissthet rundt hvordan vi håndterer dette, og at det er et ønske både fra LO og NHO om en tett dialog rundt EØS-relevante spørsmål.

Annonse
Annonse