Vil ha 3,7 milliarder mer til eldreomsorg
Fremskrittspartiet foreslår i sitt alternative statsbudsjett å bruke drøyt 3,7 milliarder kroner mer til eldreomsorg enn regjeringen.
Partiet vil bruke 1,5 milliarder kroner til kvalitet i eldreomsorgen, blant annet til å øke antall stillinger. Vel 2,2 milliarder skal brukes til økte investeringstilskudd til sykehjem- og omsorgsboliger.
Ifølge partiets eldrepolitiske talsmann, Jon Jæger Gåsvatn, vil dette føre til 3.500 nye enheter neste år, mot 2.500 plasser i regjeringens forslag til budsjett.
I tillegg øker Frp tilskuddet per sykehjemsplass til om lag 860.000 kroner.
– Dette vil gjøre det mer lønnsomt å satse på sykehjemsbygging istedenfor omsorgsboliger for kommunene, sammenlignet med dagens system, sier Gåsvatn til NTB.
Frp legger fram sitt alternative budsjett førstkommende mandag.
Torsdag gjentok helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) at regjeringen vil sikre full sykehjemsdekning innen 2015.
– Det skal bygges 12.000 nye plasser, og vi vil utvide rammen ytterligere dersom søknadsmassen fra kommunene tilsier det, sa hun i en debatt i Stortinget.
Planlegger å redusere
Gåsvatn er bekymret over en fersk rapport som viser at hver fjerde norske kommune planlegger å redusere antall sykehjemsplasser fram mot 2015.
Ifølge rapporten «Framtidas omsorgsbilde» som Senter for omsorgsforskning - Sør har laget for Helse- og omsorgsdepartementet, planlegger 24 prosent av kommunene å kutte i antall sykehjemsplasser fram mot 2015.
Samtidig planlegger 13 prosent av kommunene å øke antall sykehjemsplasser vesentlig. Trenden ser videre ut til å bli at kommunene heller vil bygge omsorgsboliger. 68 prosent av kommunene har planer om å bygge vesentlig flere omsorgsboliger enn de har i dag.
Omsorgsboliger billigere
– Det ligger sjelden eksplisitte økonomiske vurderinger bak dette, men det legges vekt på at omsorgsboliger er vesentlig billigere enn institusjonsomsorgen, sier høyskoledosent Einar Vetvik ved Diakonhjemmet Høgskole til Dagsavisen.
Han har sammen med Per Gunnar Disch ved Høgskolen i Telemark laget rapporten. Vetvik påpeker at mange eldre ønsker å bo og bli pleiet hjemme.
– Men mange vil også foretrekke, og trenge, en sykehjemsplass når de blir veldig skrøpelige. Vi er redd for at behovet for institusjonsplasser er undervurdert, og at dette gjør at terskelen for å få en sykehjemsplass blir for høy, sier Vetvik.
I motsetning til på sykehjem, må eldre i omsorgsboliger i stor grad klare seg selv.
– Uverdig
Gåsvatn mener at dagens situasjon fører til uverdige forhold for mange eldre. Han hevder at det foregår en storstilt privatisering av eldreomsorgen når kommunene satser på omsorgsboliger fremfor sykehjem.
I omsorgsboliger må de eldre klare seg selv. De må selv betale for maten, legehjelp og husleie. Omsorgsboliger blir billigere for kommunene. Jeg tror ikke at de satser på omsorgsboliger fordi de ikke vil det beste for de eldre, men de er bastet og bundet. Økonomien setter i dag en stopper for det som er best, og kommunene prøver å kjøpe seg tid, sier Gåsvatn.
KS-leder Halvdan Skard er imidlertid ikke bekymret. Han tror omsorgsboliger kan være fleksible nok til å bygges ut og gi omsorg døgnet rundt, slik at de til forveksling blir like sykehjem. (ANB-NTB)
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat