Bevare oss vel
Vi er på mange vis en litt fattig nasjon når det gjelder å bevare kulturminner. Det er lettere å glemme forhistorien og la riving av gammelt gjøre plass til prangende nybygg. Nå skal en ny riksantikvar overta kampen mot de rivningskåte.
odd.arne.olafsen@lomedia.no
Når riksantikvaren anbefaler på det sterkeste å frede en gammel bygning, er det i seg selv ingen garanti for at byggverket blir stående. Bevaringshistorien har mange eksempler på at kulturverdier forsvinner uansett tilråding. Tidligere riksantikvarer har markert seg i offentligheten på forskjellig vis. Noen har vært synlige og markante og fått utført en god porsjon bevaring av kulturminner for ettertiden. Men automatikken finnes ikke.
Den nye riksantikvaren, Jørn Holme, har bakgrunn som politiker, jurist, jobb i Økokrim og nå sist som leder for de hemmelige tjenestene. Han har i tillegg snust på det nye embetet tidligere som assisterende riksantikvar. Han kjenner dermed fagfeltet og har i tillegg god innsikt i hvordan beslutningsapparatet virker både sentralt og lokalt. Om han får mer fart på bevaring av viktige kulturminner før de forsvinner, blir en helt annen skål.
Hvor mange av oss har ikke vandret rundt omkring i andre land på ferier eller utflukter og beundret hele landsbyer med byggverk fulle av historie der de har stått i mellom 500 og 1.000 år? Har folket i disse landene hatt en særegen samtidsoppfatning og jevnlig sett inn i framtida der mange hundre års kulturhistorie skulle fortelles til etterfølgerne? Eller har de «oversett» byggverkene mer tilfeldig, latt dem bli stående og heller bygget nytt der det var ledig plass? Egentlig ikke godt å si, men mye beundringsverdig kultur og historie finnes det flust av.
Samtidig er det slående og nedslående hvor lite som egentlig står igjen på norsk jord av mye som engang var. Nå er det ikke lenger. Revet, råtnet bort, oversett og ødelagt. Årsakene er mange. Fasit er – i hvert fall når det gjelder bygningsmassen – at med noen middelalderunntak, er det bare noen litt større håndfuller byggverk med mer enn 150 års historie bak seg som står igjen.
Riksantikvaren har et vedtatt formål med embetet. Han har medarbeidere og budsjett. Det han mangler er verktøyet som sier bevaring, men innebærer kanskje, kanskje. Han må blant annet slåss mot kommunale vedtak som betyr riving og nybygg, byutvikling framfor sikring av kulturminner. En ganske velkjent kamp som garantert kommer til å fortsette.
Man kan jo gjøre som Lillehammer, som har hatt kulturminnet Maihaugen, der tannlege Anders Sandvig samlet og sikret gamle hustufter og utstyr for ettertiden. For 105 år siden kunne samlingen åpnes. I ettertid har byens politikere vært kloke nok til å ta vare på de fineste trebygningene i sentrum og flyttet dem til en egen byavdeling på Maihaugen. Deretter kunne det bygges nytt. Ikke alle byer og tettsteder har hatt verken tanken eller muligheten, men det er i alle fall en original måte å ta vare på kulturhistorien.
Nå gjenstår det å se om den nye riksantikvaren, med erfaring fra «loven i hånd», kan bli synlig nok og sikre kulturminner der det er nødvendig. Måtte han bevare oss vel.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
IKKE LIKE SIKKERT: Nils Ole Morken (f.v.), Glenn Noss og Johannes H. Haugen konstaterer at stemningen blant verkstedarbeiderne i Lodalen er laber. Usikkerhet rundt arbeidssituasjonen har gjort at flere vurderer å bruke kompetansen sin et annet sted.
Morten Hansen
Verkstedarbeiderne i Lodalen vet ikke om jobbene blir flyttet: – Vi har veldig lite vi skulle sagt
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Kommentar
Visst ligger det både populisme, politisk teft og reaktive impulser bak Senterpartiets vekst, skriver Jo Moen Bredeveien.
Jan-Erik Østlie
«Den tradisjonen Sp skriver seg inn i, har pleid å gi voldsomt kraft i vår politiske historie»
Hans-Christian Gabrielsen på fanemarkeringen mandag: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-lederen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.
Katharina Dale Håkonsen
Hjemmekontor-reglene er 20 år gamle. Nå krever LO fornyelse
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
Debatt
Å gå fra straff til hjelp er faglig, etisk og samfunnsøkonomisk riktig, skriver Hanne Glemmestad og Mimmi Kvisvik.
Jan-Erik Østlie
«Lytt til fakta og forskning, ikke følelser og fordommer», skriver FO-toppene om rusreformen
Håvard Sæbø
Fagforeningsleder melder overgang til arbeidsgiverne
Illustrasjonsfoto fra Møller Bil Kalbakken
Erlend Angelo
Bilkonsern gir koronabonus til 4.000 ansatte
PÅ JOBB: Grensependler Karin Stacke er bioingeniør, med høyst viktig kompetanse i koronatider.
Privat