JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ikke ha svensk medisin

Allmennlegene vil ikke ha faste sykmeldinger. – Hver pasient må vurderes individuelt, sier leder Trond Egil Hansen.

Ett av regjeringens forslag for å få ned sykefraværet er å innføre et fast antall sykmeldingsdager for flere diagnoser. Sverige har allerede innført en slik ordning. Blir du operert for blindtarmbetennelse får du for eksempel nå normalt 0 dager sykmelding i Sverige, mens lungebetennelse normalt gir to uker.

Allmennlegeforeningen i Norge er skeptisk.

– Vi sykmelder ikke diagnoser, men forskjellige mennesker med sammensatte og ulike typer helseplager. Vurderingen legen gjør handler derfor ikke bare om den spesifikke diagnosen, men om hver enkelt persons ulike ressurser og begrensninger, sier leder Trond Egil Hansen til Dagsavisen.

Passer ikke i skjema

Fredag i forrige uke ble partene i arbeidslivet enige med regjeringen i at IA-avtalen ikke har nådd målet om 20 prosent lavere sykefravær. I arbeidet med å få på plass en ny avtale om inkluderende arbeidsliv innen 1. mars, skal Arbeids- og inkluderingsdepartementet oppnevne en ekspertgruppe som skal vurdere mulige tiltak.

Allmennlegeforeningen vil ikke konkludere før de endelige, konkrete forslagene ligger på bordet, men Hansen understreker viktigheten av at hver pasient må vurderes individuelt.

I Sverige anser Försäkringskassan (det svenske NAV) nå legers sykmelding kun som en anbefaling som kan overprøves. Statsminister Jens Stoltenberg mener det også i Norge kan være aktuelt med et system der andre enn fastlegen avgjør om en person blir sykmeldt eller ikke. Det er legene selv grunnleggende uenig i.

– Det er fastlegene som gjør denne jobben best. Sykmelding dreier seg om en omfattende vurdering der hele personen og arbeidsplassen ses i sammenheng. Det er ingen personer som passer rett inn i et fastlagt skjema, sier Hansen.

I Sverige har noe av kritikken av det nye systemet nettopp handlet om at legene nå bruker mye tid på å tilpasse sykmeldingene reglene, i stedet for å se på pasientenes behov.

Synker i Sverige

Sykefraværet i Norge er ventet å øke med hele 10 prosent fra i fjor til i år. For enkelte grupper, som gravide, har fraværet steget kraftig de siste årene. Hansen mener det er viktig at alle sider som kan forklare endringene i sykmeldingspraksis nå blir belyst. I Sverige går sykefraværet motsatt vei.

På telefon fra Stockholm varsler president Torunn Janbu i Legeforeningen at de vil gå aktivt inn i arbeidet i ekspertgruppen.

– Vi kommer til å diskutere alle innspill nøye før vi konkluderer og uttaler oss. Vi skal også se på effekten av tiltakene som er gjort i andre land, blant annet Sverige, der de har gjort mye mer enn bare å innføre normerte sykmeldinger, sier Janbu. (ANB)

Annonse
Annonse