Anklager Jens for juks
– Statsministeren kaster blår i øynene på folk når han sier at arbeidstakerne ikke vil tape på omleggingen av sykelønnsordningen, mener Dagfinn Høybråten.
Sykefravær og sykelønn blir et av de heteste politiske stridstemaene i månedene framover. Statsminister Jens Stoltenberg har gjort det klart at den kraftige veksten i sykefraværet ikke kan fortsette, og har lansert fire mulige tiltak for å få ned fraværet.
Stoltenberg har understreket at det fortsatt skal være 100 prosent lønn under sykdom og sier at arbeidstakerne ikke vil tape på omleggingen. Dette er feil, mener KrF-leder og tidligere trygdedirektør Dagfinn Høybråten.
– Man kaster blår i øynene på folk hvis man gir inntrykk av at man kan spare penger på sykelønnsordningen uten å ta sykedager fra folk. Hvis man skal få ned utgiftene samtidig som man beholder ytelsene like gode som i dag, er den eneste måten å ha færre sykedager, sier Høybråten til Dagsavisen.
Feil ende
KrF-lederen mener Stoltenberg begynner i feil ende når han presenterer tiltak mot sykefravær før man har sett nærmere på årsakene til at folk blir syke.
– Vi vet allerede en del om hvilke diagnoser som står for mest sykefravær og hvilke diagnoser som øker mest. Men hvis man ikke greier å forebygge sykdom bedre enn i dag, blir tiltakene som er foreslått lett som å bite seg i halen, sier Høybråten.
I avtalen om et Inkluderende Arbeidsliv (IA-avtalen) har partene i arbeidslivet forpliktet seg til å få ned sykefraværet med 20 prosent. Men i år ligger fraværet stikk i strid med målsettingen an til å øke med hele 10 prosent.
– Dette viser at incentivene til å forebygge sykdom ikke har vært sterke nok i IA-avtalen. Det må de være hvis man skal gjøre noe langsiktig med sykefraværet og ikke bare få en kortsiktig nedgang i fraværet slik vi har sett i Sverige, sier Høybråten.
To tanker
Anette Trettebergstuen (Ap), andre nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, mener også debatten om sykelønn til nå har handlet for lite om årsakene til sykefravær. Hun mener spesielt Frp er mer opptatt av å tvinge folk ut i jobb enn å forebygge sykdom.
– Jeg etterlyser en bredere debatt som ser mer på de bakenforliggende årsakene til at folk blir syke. Ideene Jens Stoltenberg har kommet med for å få ned sykefraværet er det helt riktig at vi skal vurdere, men vi må ha to tanker i hodet samtidig. Vi må se på bakgrunnsbildet før vi går inn på konkrete tiltak, mener Ap-representanten.
Hun peker på at ungdom er den gruppa der sykefraværet øker mest.
– Et fellestrekk er at de har droppet ut av videregående skole. Å sette inn tiltak mot tidlig drop out i skolen er derfor kanskje et av de viktigste tiltakene mot sykefravær blant unge, mener Trettebergstuen.
Ap-representanten lanserer et bedre behandlingstilbud med flere plasser i ungdomspsykiatrien som et annet tiltak for å få ned sykefraværet blant unge arbeidstakere. (ANB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen