JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Delte permisjonen i to

Sylvi Listhaug (Frp) og mannen Espen Espeseth delte permisjonen da de fikk Signe, men vil ikke tvinge flere til å gjøre som dem.

– Det var utrolig fint å være hjemme med den lille så lenge. Da blir man jo veldig mye bedre kjent. Og nå som vi er i gang med full jobb, merker vi jo at tida man har sammen blir veldig kort, sier Espen Espeseth til Dagsavisen.

Han er Frp-rådgiver på Stortinget, men vi møtes på konas topplederkontor i Oslo kommune, der han forteller om deilige hjemmedager med lille Signe. Og kona, byråd Sylvi Listhaug (Frp), forteller om luksusen å komme hjem til ferdig middag og et ryddet hjem.

– Jeg har en mann rødstrømpene kan misunne meg.

Ikke desto mindre nærer hun dyp frykt for at nybakt barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) skal bruke sin nyvunne, radikale makt til å tvinge mennene hjem. Tredelt foreldrepermisjon er en av statsrådens nøkler til likestilling. Lysbakken tror tredelt permisjon er bra for far, for mor og – ikke minst – for barna. Frp-paret er ikke helt uenige i det siste, men sier likevel dette om Lysbakkens «kjærlige tvang»:

– Det er statens klamme hånd over menneskene. Folk må få velge selv. Det må være grenser for hvor langt inn i folks privatliv staten skal gå, mener de.

Flere fedre hjemme

Stadig flere menn følger Espens spor, og velger å være mer hjemme med sine små barn. Ifølge tall fra Nav mottok 20.496 menn foreldrepenger første halvår i år, en økning på åtte prosent fra samme periode i fjor. Seks av ti fedre som mottar foreldrepenger, tar permisjon på seks uker eller mer.

Likelønnskommisjonen argumenterer sterkt for tredeling av permisjonen, som den mener i sterk grad vil påvirke arbeidsgivernes forventninger til kvinnelige og mannlige arbeidstakere. For tallenes tale er klar: Far drar fra i karriere og lønn når barna er små. Norske kvinner tjener fortsatt bare vel 85 prosent av menn.

– Et mindre kjønnsdelt arbeidsmarked hadde vært en fordel, men jeg tror de aller fleste føler seg likestilt. Hvordan de velger å organisere livene sine har ikke noe med likestilling å gjøre, mener Listhaug.

– Hva er likestilling, da?

– At folk kan gjøre det de ønsker og nå de målene de har, uavhengig av kjønn. Kvinner kan nå så langt de vil, men man må selvfølgelig forsake noe, sier Listhaug.

De to hevder hardnakket at de har møtt verken overraskelse eller motforestillinger da de delte foreldrepermisjonen, heller ikke i partiet.

«Ga fra seg» permisjon til pappa

Listhaug innrømmer likevel glatt at hennes spesielle yrke – byråd med budsjett på 24 milliarder kroner og 20.000 ansatte – i stor grad påvirket valget om å gå raskt tilbake på jobb.

– Jeg syntes det var helt nydelig å være hjemme med Signe, vaske, lage mat, gjøre sånne husmorting. Men det er ikke sikkert at jeg hadde gitt fra meg like mye permisjon om jeg ikke hadde hatt en sånn jobb, smiler Listhaug.

Ideelt sett ville hun ha slettet både fedrekvoten på ti uker og de ni ukene som av medisinske årsaker er forbeholdt mor.

– Jeg vil heller ha alt i én pott, så får alle disponere tida si sjøl, sier Listhaug. (ANB)

* Norge var første land i verden som innførte en egen pappaperm i 1993.

* Total fødselspermisjon er 56 uker med 80 prosent lønn eller 46 uker med full lønn.

* I dag er fedrekvoten 10 uker, som bortfaller om far ikke tar den.

* Ni uker er forbeholdt mor: Tre uker før termin og seks uker etter fødsel

* I regjeringen og på Stortinget diskuteres nye endringer og utvidelser:

– å dele permisjonstiden i tre, og gi far «alenerett» på en tredel.

– å gi far helt selvstendig opptjeningsrett.

– utvide ordningen med én, to eller fire uker, og forbeholde disse far.

* De rødgrønne mener det blir mer likestilling og likelønn om flere menn tar en større del av permisjonen. (ANB)

Annonse
Annonse