Tøff start for ny statsråd
Lakselus, rømt oppdrettslaks og eget eierskap har gitt Lisbeth Berg-Hansen en tøff start som fiskeriminister.
Båndene er for tette, mener mange.
– Jeg har 16 år som kommunestyrepolitiker bak meg og er veldig bevisst på det å være habil i alt jeg foretar meg. Det aller meste som angår norsk havbruk kan jeg håndtere, sier Lisbeth Berg-Hansen (46) til NTB.
Hun er gift, mor til tre (24, 12 og 11) og bestemor til en toåring. Hun er medeier i oppdrettsselskapet Sinkaberg-Hansen i Bindal kommune helt sør i Nordland. Hun er på papiret en av regjeringens rikeste, med en personlig formue på over 18 millioner kroner.
Stort press
Det er i det hele tatt mye som er uvanlig med Lisbeth Berg-Hansen. På Norges Fiskarlags landsmøter har det nærmest vært tradisjon for å tildele landets fiskeriminister en passende dose kjeft. Berg-Hansen har i stedet fått støtteerklæringer. Motbøren har kommet fra enkelte av miljøorganisasjonene, fra villaksforkjemperne, fra forvaltningen og pressen.
Så langt har hun «stått han av», som det heter i Nord-Norge.
– Arbeidstempoet og presset har vært enormt i starten. Oppmerksomheten om lakserømming og lakselus har vært større enn jeg kunne forestille meg, sier Lisbeth Berg-Hansen.
Da NTB møtte Lisbeth Berg-Hansen i Ålesund var hun avvisende til et spørsmål om kansellering av den planlagte biomasseøkningen i eksisterende laks- og ørretanlegg på 5 prosent i 2010. En drøy uke senere kom det en pressemelding fra Fiskeridepartementet om at kapasitetsøkningen var utsatt til våren.
Hun ble presset til å vise handlekraft, mener mange.
Hun avviste samtidig å trekke tilbake de 65 nye konsesjonene som er tildelt.
Svart fiske
Hennes forgjenger, Helga Pedersen (Ap), blinket ut kampen mot svart fiske som sitt hovedsatsingsområde da hun var fiskeri- og kystminister.
Lisbeth Berg-Hansen har ikke satt seg et tilsvarende mål. I stedet har hun fått kampen mot lakselus og lakserømming i fanget. Aldri før har kravet til resultater på disse to områdene vært større enn nå.
– Jeg vil naturligvis videreføre det arbeidet Helga Pedersen startet mot ulovlig fiske. Å forhindre omsetning av svart fiske i markedet har betydning både for bærekraft og for konkurransen i markedet.
Lisbeth Berg-Hansen sier at hvis hun skal ha en slags programerklæring, så må det bli at det «skal være liv laga på kysten». Folk skal kunne bo, leve og arbeide i Kyst-Norge. Også med et slikt mål er kampen mot ulovlig fiske, kampen mot lakselus og kampen mot rømming av oppdrettsfisk viktig.
EU-tilhenger
Landets nye fiskeriminister er EU-tilhenger. Hun har vært leder for Rådet for Kysten inn i EU, hun har vært medlem i Europautvalget i NHO og medlem i Arbeiderpartiets Europautvalg.
– Etter min mening var det en tragedie for norsk fiskerinæring at det ikke ble ja ved siste EU-avstemming. Den avtalen som var fremforhandlet av Jan-Henry T. Olsen var veldig god. Så kan det naturligvis anføres at vi klarer oss godt uten å være EU-medlem, og det er korrekt, sier Berg-Hansen.
Hun tar til etterretning at det ikke ble noe EU-medlemskap og at EU-medlemskap heller ikke står på dagsorden i denne perioden.
Hun erkjenner at også EU kan ha sine sider. På landsmøtet til Norges Fiskarlag i høst sa hun klart fra om at det var et urimelig avtalebrudd da norske makrellfiskere ble kastet ut av EU-sonen.
Hun vil overfor NTB ikke dele ut karakteristikker av EUs forhandlere eller EUs vilje til å oppnå resultater. I månedsskiftet november/desember regnet hun med at forholdet ville normalisere seg. En drøy uke senere endte ukelange forhandlinger om blant annet makrellkvoter, soneadgang og kvotebytte i brudd.
– Vi vet at EU har en større grunn til å finne løsninger med Norge i fiskerispørsmål enn omvendt, sier Lisbeth Berg-Hansen. (ANB)
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Kommentar:
Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.
Leif Martin Kirknes
«Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie