JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Solidarisk ansvar for lønna

Entreprenører kan nå bli pålagt å betale lønna til underleverandørers arbeidstakere, dersom arbeiderne ikke får pengene de har krav på fra eget firma.

– Dette ønsker vi velkommen. For oss som entreprenører betyr det at vi må skjerpe oss ekstra overfor useriøse aktører, sier Kåre Myran, HMS-sjef i entreprenørbedriften HENT i Trondheim.

Reglene om solidaransvar trådte i kraft fra nyttår. Den som leier inn arbeidskraft blir heretter solidarisk ansvarlig for lønn og feriepenger også til underleverandørenes arbeidstakere. Arbeidstilsynet håper det vil bli et effektivt virkemiddel mot sosial dumping og utnytting av utenlandske arbeidere.

Lønnskrav til oppdragsgiver

Polske snekkere kan nå for eksempel rette lønnskrav direkte til en oppdragsgiver i Norge, dersom underleverandøren ikke betaler tariffestet minstelønn. Kravet kan rettes til en valgfri oppdragsgiver oppover i kontraktkjeden.

– Vi regner med at dette vil gi oppdragsgivere en sterkere motivasjon for å sørge for at innleide firma driver seriøst og følger norsk lov, sier seniorrådgiver Bjørn Kvello i Arbeidstilsynet til NTB.

Solidaransvaret gjelder for områder med allmenngjorte tariffavtaler, der avtaler om lønn og arbeidsvilkår gjelder alle. De områdene som har allmenngjorte tariffavtaler er byggeplasser, verftsindustrien og enkelte petroleumsanlegg på land.

Nye kontrakter

Solidaransvaret gjelder for kontrakter som er inngått etter 1. januar 2010.

– Det vil dermed ta tid før vi får se hvordan dette fungerer i praksis. Men jeg vil tro at seriøse firma allerede nå vil ta hensyn til solidaransvaret i nye kontrakter. Det kan for eksempel være snakk om å holde tilbake deler av kontraktsbeløpet til de har fått garanti om at arbeidstakerne har fått den lønna de har krav på, sier Kvello.

Flere andre land har innført lignende ordninger. De norske reglene er i stor grad sydd over tysk lest.

– Tyske arbeidsgivere var i utgangspunktet redd for at kostnadene skulle bli svært store, men det har ikke skjedd, sier Kvello.

Skjerpet oppfølging

Solidaransvaret betyr at entreprenørene må skjerpe oppfølgingen på hvert enkelt prosjekt, sier Kåre Myran, ansvarlig for helse, miljø og sikkerhet i HENT.

– Vi har folk i dag som sjekker slikt som bo- og arbeidsforhold og skatt. Nå må vi også sjekke konkrete lønnsutbetalinger, sier han.

Men det er ikke alltid enkelt.

– Vi har gått flere runder med et bemanningsfirma fordi vi tror de underbetaler sine utenlandske arbeidere. Men vi greier ikke å dokumentere det. Vi risikerer juridiske problemer om vi går ut og svartelister et firma uten å ha solid dokumentasjon, sier Myran.

Med buksene nede

HENT, tidligere Heimdal Entreprenør, er blant landets ti største entreprenørselskaper, og bruker mye innleid arbeidskraft og underleverandører.

For noen år siden ble det avslørt at innleide polske bygningsarbeidere ble grovt underbetalt av en underleverandør på et av selskapets prosjekter. Det var pinlig for selskapet, og ikke minst pinlig for HMS-sjef Kåre Myran, med fortid som profilert RV-politiker i Trondheim.

– Vi ble tatt med buksene nede og fikk en lærepenge. Det førte til en total revisjon av alt som hadde med underleverandører å gjøre. Solidaransvaret betyr at vi må skjerpe oss ytterligere. Det er bra, sier Myran. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse