Solidarisk ansvar for lønna
Entreprenører kan nå bli pålagt å betale lønna til underleverandørers arbeidstakere, dersom arbeiderne ikke får pengene de har krav på fra eget firma.
– Dette ønsker vi velkommen. For oss som entreprenører betyr det at vi må skjerpe oss ekstra overfor useriøse aktører, sier Kåre Myran, HMS-sjef i entreprenørbedriften HENT i Trondheim.
Reglene om solidaransvar trådte i kraft fra nyttår. Den som leier inn arbeidskraft blir heretter solidarisk ansvarlig for lønn og feriepenger også til underleverandørenes arbeidstakere. Arbeidstilsynet håper det vil bli et effektivt virkemiddel mot sosial dumping og utnytting av utenlandske arbeidere.
Lønnskrav til oppdragsgiver
Polske snekkere kan nå for eksempel rette lønnskrav direkte til en oppdragsgiver i Norge, dersom underleverandøren ikke betaler tariffestet minstelønn. Kravet kan rettes til en valgfri oppdragsgiver oppover i kontraktkjeden.
– Vi regner med at dette vil gi oppdragsgivere en sterkere motivasjon for å sørge for at innleide firma driver seriøst og følger norsk lov, sier seniorrådgiver Bjørn Kvello i Arbeidstilsynet til NTB.
Solidaransvaret gjelder for områder med allmenngjorte tariffavtaler, der avtaler om lønn og arbeidsvilkår gjelder alle. De områdene som har allmenngjorte tariffavtaler er byggeplasser, verftsindustrien og enkelte petroleumsanlegg på land.
Nye kontrakter
Solidaransvaret gjelder for kontrakter som er inngått etter 1. januar 2010.
– Det vil dermed ta tid før vi får se hvordan dette fungerer i praksis. Men jeg vil tro at seriøse firma allerede nå vil ta hensyn til solidaransvaret i nye kontrakter. Det kan for eksempel være snakk om å holde tilbake deler av kontraktsbeløpet til de har fått garanti om at arbeidstakerne har fått den lønna de har krav på, sier Kvello.
Flere andre land har innført lignende ordninger. De norske reglene er i stor grad sydd over tysk lest.
– Tyske arbeidsgivere var i utgangspunktet redd for at kostnadene skulle bli svært store, men det har ikke skjedd, sier Kvello.
Skjerpet oppfølging
Solidaransvaret betyr at entreprenørene må skjerpe oppfølgingen på hvert enkelt prosjekt, sier Kåre Myran, ansvarlig for helse, miljø og sikkerhet i HENT.
– Vi har folk i dag som sjekker slikt som bo- og arbeidsforhold og skatt. Nå må vi også sjekke konkrete lønnsutbetalinger, sier han.
Men det er ikke alltid enkelt.
– Vi har gått flere runder med et bemanningsfirma fordi vi tror de underbetaler sine utenlandske arbeidere. Men vi greier ikke å dokumentere det. Vi risikerer juridiske problemer om vi går ut og svartelister et firma uten å ha solid dokumentasjon, sier Myran.
Med buksene nede
HENT, tidligere Heimdal Entreprenør, er blant landets ti største entreprenørselskaper, og bruker mye innleid arbeidskraft og underleverandører.
For noen år siden ble det avslørt at innleide polske bygningsarbeidere ble grovt underbetalt av en underleverandør på et av selskapets prosjekter. Det var pinlig for selskapet, og ikke minst pinlig for HMS-sjef Kåre Myran, med fortid som profilert RV-politiker i Trondheim.
– Vi ble tatt med buksene nede og fikk en lærepenge. Det førte til en total revisjon av alt som hadde med underleverandører å gjøre. Solidaransvaret betyr at vi må skjerpe oss ytterligere. Det er bra, sier Myran. (ANB-NTB)
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox