JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fedrekvoten splitter opposisjonen

Fremskrittspartiet gleder seg over forslaget fra Høyres kvinneforum om å fjerne fedrekvoten. Ellers er det massiv motstand mot å la mor og far fordele permisjonen selv.

– Forslaget er fullstendig naivt. Det klare lovverket har vært viktig for fedre som ønsker å være hjemme med sine barn. Mange arbeidsgivere har ikke den samme forståelse for at far ønsker å være omsorgsperson på linje med mor, og det er heller ikke gitt at alle mødre automatisk vil gi far en større del av kaka dersom de ikke er nødt, sier KrFs familiepolitiske talsmann Øyvind Håbrekke til NTB.

Regjeringspartiene og Venstre er også imot forslaget, mens Fremskrittspartiet mottar det med glede.

– Vi håper Høyrekvinnene vil få gjennomslag på landsmøtet i Høyre. Da vil våre to partier ha enda en sak å stå sammen om, sier Frps Solveig Horne.

Glede i Frp

Ifølge Horne er det statlig overstyring med en lovbestemt fedrekvote på ti uker.

– Det går ut over barna at mor mister fars uker dersom han ikke tar ut full fedrekvote. Det er ikke alle som har anledning til å ta ti ukers permisjon, for eksempel er det vanskelig for dem som driver enkeltmannsforetak, anfører hun.

Høyres kvinneforum vedtok i helgen å gå inn for å fjerne fedrekvoten og heller la familiene selv avgjøre hvordan foreldrepermisjonen skal fordeles.

– Tiden er moden for å la familiene bestemme selv. Jeg er helt sikker på at norske fedre skjønner at det er viktig å tilbringe tid med sine barn, uten at vi som politikere bør detaljstyre dette. Fedrekvoten var nok nødvendig for 20 år siden, men nå er den gått ut på dato. I stedet bør regjeringen sikre far selvstendig opptjeningsrett. Det er langt viktigere, sier leder av Høyres kvinneforum, stortingsrepresentant Linda C. Hofstad Helleland.

Det er delte meninger om forslaget også innad i Høyre, men partileder Erna Solberg vil selv ikke flagge hva hun mener.

– Jeg ønsker ikke å ta livet av enhver debatt som dukker opp. Om vi er kommet så langt i Norge at fedrekvoten kan oppheves, får vi diskutere på landsmøtet. Jeg konstaterer at Høyre så langt har vært for fedrekvoten, selv om vi prinsipielt er imot statlig detaljstyring, sier Solberg.

– Overrasket

Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) er overrasket over forslaget fra Høyre. Han vil i stedet dele foreldrepermisjonen i tre: To like deler til far og mor og en tredje til felles fordeling.

– Resultatet av Høyres forslag vil være at mange fedre mister muligheten til å være hjemme med barna sine, og jeg frykter at man i likestillingen vil ta et langt steg tilbake i tid, sier Lysbakken.

Han mener arbeidslivet i for liten grad legger til rette for pappaperm. Uten kvoten vil mange fedre ikke kunne være hjemme med ungene sine, og mødrene vil ha mindre frihet til å komme tilbake i jobb, mener han.

– Jeg er for at familiene skal få velge selv, men da må familien ha et reelt valg, sier Lysbakken.

Også i LO møter forslaget motbør.

– Det er slett ikke i alle miljøer og bransjer det er en selvfølge at far tar pappaperm. Jeg er overrasket og forundret over at Høyrekvinnene ønsker å skru tiden tilbake. Fedrekvoten har ført til at mange barn får mer tid med pappaen sin enn de ville fått uten denne løsningen, sier LO-nestleder Gerd Kristiansen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse