JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Med i engelsk rusmiddelkampanje

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er avbildet som spar konge i en kortstokk med bilder av prominente politikere som innrømmer bruk av narkotika.

Den engelske organisasjonen Release ga i oktober 2009 ut kortstokken, som inneholder bilder og sitater fra 53 kjente toppolitikere. I selskap med blant andre George W. Bush Jr. og Barack Obama har statsminister Jens Stoltenberg blitt tildelt plassen som spar konge.

Statsministerens kontor ønsket torsdag ikke å kommentere saken.

Synliggjøring

«Yes, I have tried hashish», lyder sitatet under bildet av Stoltenberg i kortstokken.

Release er en organisasjon som jobber for en mer human narkotikapolitikk, og beskriver seg på sine hjemmesider som Storbritannias nasjonale senter for ekspertise på narkotika og narkotikaloven. Kortstokken er laget som en del av kampanjen «Nice People Take Drugs», og skal synliggjøre at folk i alle samfunnsklasser bruker narkotiske stoffer.

Utgivelsen av kortstokken får støtte hos Releases broderorganisasjon i Norge, Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN).

– Bra tiltak

– Dette er et bra tiltak, fordi det er viktig å vise at folk i alle lag bruker stoffer, og at de færreste får problemer. Og at de som får problemer fortjener hjelp, sier Arild Knutsen, leder i FHN til NTB.

Knutsen understreker at FHN er for relegalisering av narkotika, og at det er viktig å synliggjøre brukere av rusmidler som vanlige mennesker.

– Menneskelighet er et viktig stikkord her. Samfunnet er altfor harde mot rusmisbrukere, og burde fokusere mer på å hjelpe dem enn å dømme dem, sier Knutsen.

Han sier videre at FHN godt kunne vurdert å lage en lignende kortstokk, men at foreningen, som har i overkant av 400 medlemmer, prioriterer å jobbe på en annen måte.

– Men jeg tenkte å kjøpe meg noen eksemplarer av kortstokken og dele dem ut, avslutter Knutsen.

Naboland også representert

Jens Stoltenberg er ikke den eneste nordiske politikeren i den kontroversielle kortstokken. Også stortingsmedlemmene Rosa Merilainen (spar 7) fra Finland og Eva-Lena Jansson (kløver 6) og Fredrik Federley (ruter 2) fra Sverige.

I kortstokken forteller alle politikerne om sin kjennskap til narkotika, og de fleste innrømmer å selv ha brukt narkotiske stoffer. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse