Fengslet som forbryterskole
Det er mulig Knut Storberget har andre planer i påskeferien, men får han lagt inn en kinotur anbefaler jeg ”Profeten”. Da vil han skjønne at fengsling av tenåringer kanskje ikke er veien å gå.
jan.erik@lomedia.no
”Profeten” heter en fransk og kritikerrost film som går på norske kinoer for tida. Den har fått flere franske priser, Grand Prix under Cannes-festivalen, og den ble nominert til Oscar for beste utenlandske film.
”Profeten” er ikke en kosekino du tar med deg kjæresten for å slappe av. Det er en hard og veldig voldelig fengselsfilm. Den handler om arabisk-franske Malik på nitten år som soner en dom på seks år. I starten er han en uvitende og redd fyr som soner sammen med en gjeng voksne menn. Malik suger til seg fengselshverdagens lærdom raskt, særlig den delen som går på hierarkier og nyttige forbindelser i fangebefolkningen.
Hvem det er lurt å være venner med kan være alfa og omega for soningsmiljøet i et fengsel. Sånn er det i Norge også. Malik skjønner fort dette. Og blir først den korsikanske forbryterkongens Lucianis løpegutt både på innsiden og på utsiden i sin permisjoner, før han til slutt ender opp som selveste kongen blant fangene. I mellomtida har han lært å drepe. Og fått en sjøltillit han aldri før har vært i nærheten av – en sjøltillit basert på at han kan noe, nemlig å drepe folk og gjøre andre kriminelle ting.
Noe annet lærer Malik ikke i dette fengslet. Riktig nok får han arbeidstrening hvor han dag ut og dag inn sitter og syr jeans med symaskin. En aktivitet forbeholdt kvinnelige innsatte i Norge. Men hva skal han bruke denne kunnskapen til når han kommer ut av fengslet? I dette fengslet, som i mange norske fengsler – særlig de større, lukkede anstaltene – er det ofte fangemiljøet som rår. Det er egne interne regler, det er gjenger som hater og elsker hverandre – det gjelder å lære seg reglene raskest mulig. Gjør du ikke det, får du et enda større helvete enn du har fra før av. For stikk i strid med hva Fremskrittspartiets politikere tror: Det er ikke noe kjære mor og hils din far å sitte i fengsel. Heller ikke i Norge.
I den franske fengselsfilmen ser vi få fengselsbetjenter. De vi ser, har ingen muligheter til å ordne opp i fangenes egne maktforhold. Både narkotika og våpen fins i overflod blant fangene. Til og med mobiltelefoner. Luciani dirigerer ved hjelp av sin mobil kriminell aktivitet både på innsiden og utsiden av fengselsmurene. De ansatte er maktesløse. Om det skyldes for lav bemanning, kan jeg sjølsagt ikke påstå da filmen ikke sier noe om dette.
Det jeg kan si noe om er at denne filmen er et glimrende – og svært ekkelt –eksempel på hvordan fengsler blir forbryterskoler. Dette er egentlig et stort paradoks. For ikke bare skal et fengsel beskytte samfunnet mot kriminelle over en viss periode fengslene har også tatt mål av seg til å endre fangenes holdninger til lov og rett sånn at de blir lovlydige borgere når de slipper ut. I filmen ”Profeten” skjer altså det stikk motsatte.
Dette er en fransk film, og et diktet kunstverk, sier du kanskje? Ja, men jeg tror likevel den er et godt bilde på hva som kan skje bak murene i et fengsel.
Det kanskje verste i ”Profeten” er at en 19-åring blir satt til å sone sammen med hardbarkede voksne mordere. I Norge sitter det til en hver tid om lag 10 fanger mellom 15-18 år i fengsel. Dette liker ikke justisminister Knut Storberget, har han sagt, men han gjør så langt ikke så veldig mye med det.
Til Storbergets lille forsvar skal det sies at han har bestemt at det skal etableres to barnefengsler i Norge, eller det de på fengselspråket kaller for ”Ungdomstiltak”. (Kjært barn har mange navn!). Ett i Oslo og ett i Bergen. I begge byene har de nå i langt over et år slitt med å finne egnede lokaler eller satt i bygningsmessig stand det som egner seg. Dermed fortsetter barna å sone sammen med de voksne. Og legger altså grunnlaget for en kriminell løpebane. For i fengsel skal de barna som har gjort noe gæernt, der er statsråden ikke til å rikke.
”En ganske snill mann” er en annen fengselsrelatert film som nettopp hadde premiere. Den handler om hvordan det kan gå straffedømte om de ikke klarer å skifte miljø når de kommer ut av fengslet igjen. Mye å lære her også.
Så kom deg på kino, Knut!
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.
Privat, skjermdump fra YouTube
Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.
Jan-Erik Østlie
Pensjon fra første krone: Derfor sier LO nei til NHOs forslag
USIKKER FRAMTID: Mehmet Karademir er på jobb for ISS på Gardermoen mens han venter på at søksmålet hans mot arbeidsgiver skal opp. ISS har sagt opp 58 av 64 i tralletjenesten på Oslo lufthavn på grunn av koronapandemien.
Jan-Erik Østlie
Mehmet ble sagt opp: – Vinner jeg og beholder jobben, kan de finne på masse rare ting for å bli kvitt meg
Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap
Jan-Erik Østlie
Ap og Rødt vil ha omkamp på omstridte pensjonsforslag
UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom
Uten lønn: Operatør Sandra Roksøy og de andre ansatte ved Norwegian Crystals har gått gjennom to krevende år, men har valgt å bli værende i bedriften.
Mads Tindvik
Sandra jobbet flere måneder uten lønn: – Vi er evige optimister
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Leif Martin Kirknes
450 Widerøe-piloter bytter fagforbund
Debatt
Hvorfor glemmer vi de som er syke og mottakerne av arbeidsavklaringspenger?, spør Svein-Arild Gullvåg. (Illustrasjonsfoto)
Emmie Olivia Kristiansen
«Hva skjedde med at VI ivaretok VÅRE syke og svake?», skriver tillitsvalgt i Nav
Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen
Brian Cliff Olguin
Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt
LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer
Smittesituasjonen framover vil kunne bety at barn må holdes hjemme fra skole og barnehage.
Gorm Kallestad, NTB
Foreldre får økt kvoten med sykt barn-dager for 2021. Se hvilke regler som gjelder nå
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.
Leif Martin Kirknes
Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)
KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.
Sissel M. Rasmussen