JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kvinner taper i lokale oppgjør

Kvinner i fødselspermisjon blir glemt under de lokale lønnsforhandlingene. Det kan være i strid med likestillingsloven.

Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) får stadig vekk henvendelser der kvinner opplever at de har blitt forbigått ved lokale lønnsforhandlinger fordi de har vært i fødselspermisjon.

– Antall henvendelser tyder på at det er et stort problem. I tillegg viser jo funnene Likestillingskommisjonen gjorde i 2008 at dette er en av to hovedgrunner til at lønnsgapene mellom kvinner og menn er store, sier seksjonssjef i LDO, May Schwartz til Dagsavisen.

– Kan være i strid med likestillingsloven

I noen tilfeller kan det å ekskludere kvinner i fødselspermisjon når det skal forhandles om individuelle tillegg kunne være i strid med likestillingsloven.

– Arbeidsgiver skal arbeide aktivt og målrettet for likestilling på arbeidsplassen. Når det gjelder lønnsspørsmål, betyr dette at arbeidsgiver må ha rutiner for å sikre at ansatte som har vært i foreldrepermisjon, ikke blir hengende etter i sin lønnsutvikling sammenlignet med andre ansatte, sier hun.

Schwartz viser til en klagesak hvor en kvinne så på lønnsutviklingen mellom første august 2004 og mars 2006 for arbeidstakerne ved sitt arbeidssted. I løpet av denne perioden hadde hun vært borte et år i permisjon, og så at hun gjennom en lengre periode hadde kommet dårligere ut grunnet dette året med permisjon.

– Da kom vi fram til at lønnsutviklingen hadde vært dårlig grunnet fødselspermisjonen. I det tilfellet hadde ikke arbeidsgiver oppfylt den aktivitetsplikten sin, og saken var derfor i strid med likestillingsloven, sier hun.

Skal ha generelle tillegg

Seksjonssjefen understreker at kvinner i fødselspermisjon uansett skal få de generelle tilleggene som de andre i samme gruppe under lønnsforhandlingene.

– Når det gjelder tillegg som gis etter vurdering av individuelle prestasjoner kan det være saklig at man ikke er med dersom man har vært borte et helt år, ettersom det er det siste årets arbeidsprestasjoner som skal vurderes når man forhandler om individuelle lønnstillegg. Ansatte som er i permisjon på forhandlingstidspunktet, eller som har hatt permisjon deler av året, har likevel krav på å bli vurdert ut fra innsatsen de har gjort i den tiden de har jobbet, sier hun. (ANB)

Annonse
Annonse