JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Polakker rammes dobbelt

Ofrene for brannkatastrofen i Drammen var ikke fagorganiserte, og nå risikerer de og familiene deres å bli rammet dobbelt.

Dette på grunn av uklare økonomiske ansvarsforhold.

Sekretær Heine Nilsen i Fellesforbundet understreker at han ikke vil uttale seg om årsak og ansvarsforhold i forbindelse med den aktuelle tragedien i Drammen.

– Men på bakgrunn av tidligere erfaringer kan man jo frykte at polakkene og deres familier kan gå en vanskelig tid i møte når det gjelder økonomiske forhold og forsikringsoppgjør, sier han til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Moralsk ansvar

Heine Nilsen viser til den tragiske arbeidsulykken under byggingen av den nye brua over Svinesund. Da en polsk arbeider falt ned og mistet livet, viste det seg at ingen ville ta arbeidsgiveransvaret for ham. Det finnes flere lignende saker.

I likhet med mange polske håndverkere i Norge, var polakkene som ble rammet av katastrofen i Drammen registrert som enkeltmannsforetak. På adressen til det nedbrente huset er det registrert et 30-talls telefonnumre til slike enkeltmannsforetak.

Huset eies av Cibora Eiendom, som har leid det ut til det norske firmaet Proffjobb. Dette firmaet formidler de polske håndverkerne til jobber i Norge, via det polske firmaet Mikos Consens Ltd. Dette firmaet leier i sin tur huset av Proffjobb og koordinerer de polske arbeiderne.

Uryddige forhold

Ved å opptre som enkeltmannsforetak og uorganiserte er polakkene ikke omfattet av inngåtte tariffavtaler, og heller ikke av de såkalte allmenngjøringsreglene. Det betyr at de for eksempel ikke er skjermet av de strenge reglene for innkvartering som er nedfelt i tariffavtalene.

De har kun krav på de alminnelige bestemmelsene i Arbeidsmiljøloven, som på dette punktet har mye svakere og mindre forpliktende formuleringer enn i tariffavtalene, opplyser Heine Nilsen.

Uten å gå nærmere inn på forholdene i Drammen, kan Nilsen fortelle at både han og andre tillitsvalgte i Fellesforbundet har vært vitner til de mest groteske innkvarteringsforhold.

– Jeg har sett både seks og sju mann stuet sammen på ett rom. Ja, jeg vil ikke nøle med å påstå at mange blir behandlet som kveg. Her er Arbeidsmiljøloven helt klart altfor svak, sier han. (ANB)

Annonse
Annonse