JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ansatte sloss om aksjene i Veidekke

Ansatte i Veidekke ASA sloss om aksjene i selskapet. Annenhver ansatt har aksjer, og de sitter med 18 prosent av aksjeporteføljen.

Da Veidekke sist fredag avsluttet sitt årlige salg av aksjer til ansatte, hadde 2 118 tegnet seg for nesten 3, 5 millioner aksjer. Veidekke har 6300 ansatte i Norden, hvorav nær halvparten har kjøpt aksjer. – Men aksjespekulanter er vi ikke, forsikrer hovedtillitsvalgt Inge Ramsdal i Veidekke. – Det er mer snakk om langsiktig sparing, der ansatte kjøper og trekkes i lønn gjennom et år.

– Fristende å selge når en kan kjøpe med 20 prosents rabatt? – Kjøperne har en bindingstid på to år. Mitt inntrykk er at de ansatte ikke selger, men beholder aksjene og tar dem med når de slutter i selskapet. Selv har jeg kjøpt 1500 aksjer.

Leser ikke børsnoteringene daglig

– Redd for å tape innsatsen nå som finanskrisa rammer bygg og anlegg? – Nei. Vi er vant med at verdien på aksjer og eiendom går opp og ned. Jeg sover like godt selv om huset mitt har falt i verdi med 400 000 kroner i forhold til samme tid i fjor. Jeg tror at de ansatte som kjøper aksjer, ser langsiktigheten i investeringen. De er ikke daglige lesere av børsnoteringene for å følge svingningene.

– Har fagforeningene til de ansatte organisert i Arbeidsmannsforbundet kjøpt aksjer i Veidekke eller andre entreprenørvirksomheter? – Ikke det jeg vet. Avdelingene har nok pengene plassert i bank. Tilbudet går til fast ansatte, ikke til fagforeningene, svarer Inge Ramsdal.

Kjøpt aksjer siden 1986

Siden børsnoteringen i 1986 har Veidekke gitt sine ansatte tilbud om å kjøpe aksjer i selskapet hvert år. De ansatte får tilbud om å kjøpe aksjer med 20 prosent rabatt på børskursen mot å binde aksjene for salg i to år. Bestemmelsen om å sitte på aksjene i to år er skattemessig begrunnet.

De siste fem årene har i gjennomsnitt 1 115 ansatte benyttet seg av tilbudet. Antall nye aksjonærer i år er 461, som er betydelig høyere enn gjennomsnittet for de siste fem årene, som har vært 320. De ansatte har 18 prosent av aksjene. Dette gir ikke uttelling når det gjelder representasjon i styret. Der har de ansatte tre av ni medlemmer.

Det ble i utgangspunktet satt av 1,5 millioner aksjer til salget, men ved tegningsperiodens slutt var det bestilt nesten 3,5 millioner aksjer. Den enkelte kunne tegne fra 50 til 3 000 aksjer. Det ble derfor besluttet å øke antall tilgjengelige aksjer til 2,5 millioner.

Gir økt tilhørighet til selskapet

– Ingen ansatte har tapt på kjøp av aksjer i selskapet, forsikrer kommunikasjonsdirektør Kai Krüger Henriksen.

– Verdien på aksjene har steget med 21 prosent siden 1986 da selskapet gikk på børs. Også småsparere har tatt ut en god fortjeneste ved målrettet kjøp av aksjer, forteller Krüger Henriksen.

– Hva er filosofien bak spredningen av aksjene blant de ansatte? Kort fortalt er det ønsket om å gi den enkelte tilhørighet til selskapet. I løpet av de nær 75 årene Veidekke har eksistert, har det hatt tre sjefer. Den første var overbevist om at dersom det skulle få de beste medarbeiderne, måtte de ansatte knyttes nærmere til selskapet. Dette skjedde på 60-tallet da det hadde mellom 150 og 200 ansatte. Da selskapet gikk på børs i 1986, fikk hver av de mellom 500 og 600 ansatte 25 aksjer. Målet var at 50 prosent av de ansatte skulle ha mellom 10 og 15 prosent av aksjene, sier Kai Krüger Henriksen.

Etter årets aksjesalg eier nesten 50 prosent av medarbeiderne i overkant av 18 prosent av selskapet.

Annonse
Annonse