JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil bli kvitt 155 årsverk

Radisson SAS-hotellene i Norge vil kvitte seg med 155 årsverk de nærmeste månedene. – Men bare 30 er rene oppsigelser, sier Christian Gartmann, sjef for de nordiske landene hos Rezidor Hotel Group, til magasinett.org.

Hvor fort dette skal skje, og hvor mange millioner i besparelser dette betyr for kjedens hoteller i Norge, vil Gartmann ikke ut med. Det eneste som er kjent er måltallet 20 millioner euro som Rezidor Hotel Group vil redusere kostnadene med totalt - rundt 150 millioner kroner.

Venter markant nedgang

– Vi skal nedjustere bemanningen i takt med at det forventes betraktelig lavere omsetning i tiden framover. Det er ingen hemmelighet at næringen forventer en markant nedgang, og vi ser oss nødt til å tilpasse oss markedsutviklingen. Men det er ikke snakk om 155 oppsigelser, bedyrer Christian Hartmann.

Norden-sjefen mener at hotellkjeden har opplevd et betydelig fall i omsetningen i både oktober og november og venter samme utvikling også i årets siste måned og første halvår 2009.

120 årsverk skal kuttes i Residor Hotels Norway AS - på 14 hoteller, 29 årsverk tilknyttet såkalte "management contracts", altså hoteller som drives av Radisson SAS for eiernes regning. Her er det snakk om Plaza Hotel i Oslo og kjedens hotell i Fredrikstad, sier Gartmann. Og 6 årsverk skal tas fra støttefunksjonene.

Hvor mange fast ansatte?

Gartmann understreker at dette er en glidende prosess og at forhandlingene med de tillitsvalgte pågår. I utgangspunktet skal fast ansatte slippe oppsigelser, men Gartmann kan ikke love det heller. Meningen er at nedbemanningen først og fremst tas blant arbeidstakere med løse ansettelsesforhold, gjennom naturlig avgang og at ledige stillinger ikke besettes på nytt.

– Vi er midt opp i forhandlinger med de tillitsvalgte. Vi er ikke blitt enige om hvor mange årsverk som skal bort understreker Gartmann.

– Skjønner ingenting!

– Når Gartmann sier at nedbemanningen primært IKKE skal gå ut over faste ansatte, skjønner jeg ingenting. Har vært i møte med Gartmann for et par uker siden, da var det ikke snakk om andre enn fast. Det er jo ingen besparelser i ektrahjelper som bare benyttes ved behov, sier hovedtillitsvalgt i Radisson SAS, Roy Svartsund, til magasinett.org.

– Typisk er det jo at når det nærmer seg jul, så kommer "pakkene" for oss ansatte. Regner med at de som blir igjen i kjeden får belte i julegave - for å stramme enda mer inn på livreima, sier en lettere sarkastisk tromsøværing.

– Selv er jeg langt fra så pessimistisk som ledelsen når det gjelder den fremtidige omsetningen for hotellkjeden vår, poengterer Svartsund.

– Bare folk fra gulvet

– Jeg fikk vite av direktøren på mitt hotell i Tromsø at vi hadde for mange høvdinger i forhold til indianere. Jeg så for meg at dette var en mulighet for å spare der de største lønnskostnadene er, nemlig hos dem som ikke i er i produksjon, understreker Roy Svartsund.

Vil halvere tillitsvalgtes tid

Nedbemanningen skal også gå utover tiden som hovedtillitsvalgt i Radisson SAS, Roy Svartsund, har fått for å drive fagforeningsvirksomhet og hjelpe Fellesforbundets medlemmer på hotellene. Ledelsens forslag er å halvere den - fra to til én dag i uka.

– Ikke spesielt fagforeningsvennlig, spør du meg, sier Svartsund tørt.

– Vi syns det holder med en dag i uka som hovedtillitsvalgt. Det kan jo være fint at Roy går foran som et godt eksempel og tar sin tørn i resepsjonen, svarte Gartmann.

På spørsmål fra magasinett.org om også han, som Norden-direktør, har tenkt å "bidra" ved å tilby kutt i den respektable lønna si, var det bare humring å få. Og så kom forklaringen at lønna hans er styrt av markedet. At markedet faller for tiden og at lønna hans, logisk nok, burde gjøre det samme, bet ikke på Gartmann.

Bekymret for de svakeste

Jorid Tveita, leder av Fellesforbundets avd. 246, Oslo Hotell- og Restaurantarbeiderforening, er bekymret for at nedbemanningen igjen vil gå utover de svakeste.

– Vi registrerer at Rezidor-kjeden planlegger en nedbemanningsprosess hvor de hovedsakelig skal kvitte seg med arbeidstakere som har løse ansettelsesforhold i hotellene. I samarbeid med kjedens tillitsvalgte har vi anslått at så mye som 40 prosent av hotellenes arbeidsstokk er tilknyttet bedriften som såkalte ekstrahjelper. Dette er for det meste personer med innvandrerbakgrunn med forholdsvis kort botid i Norge. Igjen ser vi at folk fra denne sårbare arbeidstakergruppen blir de største taperne, sier avdelingslederen til magasinett.org.

Ekstrahjelp og ledighetstrygd

– Vi håper kjeden ikke løser denne nedbemanningen utelukkende ved å slutte å ringe ekstrahjelpene, men at de formaliserer oppsigelsen skriftlig med henvisning til hvor lenge vedkommende har vært ekstrahjelp ved hotellet og hvor mye han eller hun har jobbet, påpeker Tveita.

– Dette sikrer at ekstrahjelpene kan registrere seg som arbeidsløse hos NAV Arbeid. Dermed får også disse arbeidstakerne rett til dagpenger fra tredje ledighetsdag, og de får bedre hjelp til å søke ny jobb, understreker hun.

– Dersom det enkelte hotell ikke tar dette ansvaret alvorlig, stoler vi på at Fellesforbundets mange tillitsvalgte i Rezidor-kjeden, i tillegg til å kjempe for at alle medlemmene skal beholde sine jobber, også vil gjøre sitt ytterste for å begrense de økonomiske problemene og menneskelige tragediene som vil oppstå for ekstrahjelpene i kjølvannet av en uryddig nedbemanningsprosess, fortsetter Jorid Tveita.

– Redde for å organisere seg

– Mange ekstrahjelper er ikke organisert, men Fellesforbundet bør likevel vise et samfunnsansvar og forsøke å hjelpe dem, siden vi er fullstendig klar over at det hovedsakelig er frykt for repressalier fra arbeidsgiver som hindrer dem i bli medlem, poengterer avdelingslederen.

Annonse

Flere saker

Annonse