JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bedre for arbeidsinnvandrere

Vilkårene for arbeidsinnvandrere i byggebransjen er bedret i 2008, melder Arbeidstilsynet. I deler av renhold og restaurantbransjen er det betingelser langt fra norsk regelverk.

frode.ronning@lomedia.no

Arbeidstilsynet rapporterer at stadig flere virksomheter i byggebransjen gir arbeidsinnvandrere lovlige lønns- og arbeidsvilkår, og de større virksomhetene er bedre enn de mindre.

Bedre tilsyn?

Like fullt har tilsynet i årets tre første kvartaler gitt pålegg etter 80 prosent av tilsynene i byggebransjen, noe som er en vesentlig økning fra 2007. Per 30. september var det gjennomført i alt 1100 tilsyn på byggeplasser med arbeidsinnvandrere fra de ti nyeste EU-landene.

Større risiko for dumping blant utsendte

Ifølge tilsynet er det blitt færre svært grove brudd på reglene, men tilsynet skriver at «det avdekkes likevel regelmessig saker med brudd på allmenngjøringsvedtak og arbeidsmiljølov».

Særlig i fjellområder og innen hyttebygging er det mange ulovlige arbeidsforhold.

Tilsynet opplyser at det er høyere risiko for sosial dumping blant utsendte og innleide arbeidstakere enn for arbeidsinnvandrere ansatt hos norsk arbeidsgiver.

Flere reaksjoner

Arbeidstilsynet har drevet tilsyn i flere bransjer, men mest innen bygg og anlegg. Tilsynet har valgt å stanse arbeidet etter tilsyn i 149 tilfeller i årets tre første kvartaler, fordelt på flere ulike bransjer. Det betyr at 11 prosent av alle tilsyn førte til stansing.

I årets ni første måneder har tilsynet gått til politianmeldelse 26 ganger, omtrent samme antall som i hele 2007.

Jukser med dokumentasjon?

Til tross for at Arbeidstilsynet ser en bedring i byggebransjen, er ikke tilsynet helt overbevist om at alle har rent mel i posen. Tilsynet har i flere tilfeller besøkt virksomheter og fått utlevert dokumentasjon på at alt er i orden, men hvor «[...] etatens medarbeidere har sterk mistanke om at dokumentasjonen er skreddersydd i forhold til hva Arbeidstilsynet etterspør, og dermed ikke gjenspeiler de reelle lønns- og arbeidsvilkår.»

Derfor har tilsynet i siste kvartal sett på metodene sine for å spisse ressursbruken enda mer mot den useriøse delen av byggebransjen.

Tre store saker

Arbeidstilsynet melder at de har prioritert tre store saker i første halvår 2008, alle innen Fellesforbundets område:

– Langemyhr-saken der Byggmester Harald Langemyhr AS ble anmeldt av Oslo kommune for grovt bedrageri i størrelsesorden 20 millioner kroner. En rekke av de utenlandske arbeiderne fikk heller ikke lønn som avtalt.

– Engra-saken som dreier seg om en bosnisk entreprenør som bygger et Choice-hotell i Møllergata i Oslo. Oslo Bygningsarbeiderforening har dokumentert at arbeiderne på bygget har hatt en timelønn på mellom 20 og 30 kroner.

– Verftskonsernet Bergen Group som ble anmeldt av Arbeidstilsynet i juli med påstand om grove brudd på overtidsbestemmelsene og alminnelig arbeidstid.

Arbeidstilsynet skriver i forbindelse med disse sakene at «Arbeidstilsynets ressursanvendelse til avdekking og sanksjonering av grove tilfeller av sosial dumping gir svært gode avskrekkende og dermed forebyggende effekter».

Det samlede antall tilsyn i 2008 kan bli noe lavere enn i 2007, men Arbeidstilsynet begrunner dette med behovet for bedre oppfølging av større enkeltsaker.

Annonse
Annonse