– Overvåkingen var kjent
Politiet og underordnede i Utenriksdepartementet kjente til at USAs ambassade drev overvåking, sier justisminister Knut Storberget (Ap).
Han vurderer å skjerpe politiets varslingsplikt.
Etter at det er avdekket utstrakt kontakt mellom USAs ambassade og norsk politi i den såkalte ambassadesaken, vil justisministere vurdere å kreve ny praksis fra politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) når det gjelder informasjon oppover.
Redegjørelsen som Storberget holdt i Stortinget onsdag bekreftet at det over flere år har vært kontakt mellom ambassadens sikkerhetsansvarlige og representanter for norsk politi. Likevel fikk ingen ansvarlige politiske myndigheter kjennskap til sikkerhetsarbeidet som langt på vei ble utført av tidligere ansatte i politi og forsvar på oppdrag fra USA.
– Jeg vil gjennomgå informasjon og varslingsplikt for å vurdere om meldingsplikten fra Politidirektoratet, Oslo politidistrikt og PST bør skjerpes, sa Storberget.
Arbeidet vil bli utført i samråd med Utenriksdepartementet.
– Visste
Både Utenriksdepartementets diplomatseksjon, PST og Oslo politidistrikt kjente til overvåkingssaken. Politiet opplyser i sin redegjørelse til Justisdepartementet at ambassadens aktiviteter ikke har vært lovstridige, men uønskede - og at man har operert i ytterkant.
Alt i 2006 bekreftet Oslo politidistrikt overfor PST at den amerikanske ambassaden hadde ansatt personer for å drive observasjon i området rundt ambassaden. Ifølge PST skal det også ha framkommet at gruppen som drev med dette, hadde kontor i en nabobygning til ambassaden og at noen av dem som drev med observasjonen, hadde bakgrunn fra politiet
Det kom også fram at ambassaden hadde et omfattende register over kjøretøy. Etter PSTs vurdering drev USAs ambassade systematisk overvåking og lagret informasjon som kom fra overvåkingen.
Ingen av de tidligere justisministrene Odd Einar Dørum (V) eller Hanne Harlem (Ap) visste om overvåkingen, opplyste Storberget.
For to uker siden avslørte TV 2 at 15-20 personer skal ha overvåket nordmenn på vegne av den amerikanske ambassaden i over ti år.
– Reagerer sterkt
Storberget sa videre at han reagerer sterkt på at tidligere ansatte i politiet kan ha hentet ut personopplysninger fra politiets registre og gitt det videre til den amerikanske ambassaden.
Han understreket at et land har anledning til å drive overvåking av egen ambassade så lenge det ikke strider med vertslandets lover, men enkelte av opplysningene som har kommet fram den siste tiden, har vakt statsrådens oppmerksomhet.
– Jeg reagerer veldig sterkt på påstander om at taushetsplikt brytes. Det kan reises spørsmål om tidligere medlemmer av vaktstyrken på irregulær måte har hentet ut taushetsbelagte opplysninger fra politiets registre, sa Storberget i redegjørelsen. (ANB-NTB)
Den amerikanske ambassaden skal i mer enn ti år ha drevet overvåking og registrering av personer i Norge. Ifølge TV 2 har mellom 15 og 20 personer, mange med bakgrunn fra norsk politi og forsvar, arbeidet døgnet rundt med overvåkingen
USA har bekreftet overvåkingen, men hevder den ikke retter seg mot nordmenn eller Norge og at det ikke er snakk om etterretning. Hensikten med den såkalte Surveillance Detection Unit (SDU) var kun å holde ambassaden under oppsikt, ifølge amerikanske myndigheter
Den innsamlede informasjonen skal ha blitt rapportert inn til Security Incident Management Analysis System (SIMAS), et webbasert, globalt system, utviklet av USAs utenriksdepartementet og driftet av Bureau of Diplomatic Security. Enhver person eller kjøretøyer som anses som mistenkelig, skal så langt som mulig identifiseres og registreres i systemet
Ifølge USA har norske myndigheter vært informert om virksomheten, men verken UD eller Justisdepartementet vil bekrefte at de kjente aktivitetene (Kilde: TV 2, NTB)
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum
Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen