Solberg og Høyres velferdspolitikk
Erna Solberg skriver i sitt debattinnlegg i BA 30.11.10 om hvordan Høyre vil ta vare på et likestilt samfunn med små forskjeller mellom folk.
Solberg mener et velferdssamfunn sin fremste oppgave er å ruste folk til å stå på egne ben, mestre livet sitt og at de kan få bruke talentene sine. Mange vil nok mene at en viktig oppgave velferdssamfunnet har er å i det minste gi et minimum av velferdsgoder til alle innbyggerne. Eksempler kan være å støtte opp om de som trenger hjelp i ulike deler av livet som når en blir syk eller pensjonert. Å støtte opp om enkeltmenneskers muligheter til å realisere sitt fulle potensial er ikke det jeg ser på som velferdssamfunnets primære oppgave.
God utdanning og trygghet for helse og økonomi skriver Erna er viktig for Høyre. Det blir ikke en så veldig troverdig uttalelse om en kjenner til Høyres politikk. Når Høyre er for private skoler, private helsetjenester og kun et minimum av trygdeutbetalinger, ser jeg vanskelig hvordan Høyre skal kunne sikre god utdanning, helse og økonomi til alle i Norge uansett inntekt. Solberg ser for seg at det offentlige betaler for alle og både legger føringer for hvordan pengene skal brukes og hvordan alt i helsesektoren og utdanningssektoren gjøres. En sitter da igjen med institusjoner som en ikke har direkte folkevalgt styring over, og hvor en betaler mer enn for institusjoner i offentlig regi ettersom det er noen som skal tjene penger på å drive slike private institusjoner.
Kvaliteten kan ikke ventes å være nevneverdig bedre enn i offentlig regi, ettersom det er de folkevalgte som uansett setter krav til drift. Det er mulig å ha mangfold og innovasjon i offentlig regi også, ikke bare i privat, om det er dette innbyggerne ønsker. Ettersom vi lever i et demokratisk land hvor en kan påvirke hvilke institusjoner en vil ha, er dette mulig. Valgfrihet, som Høyre sier de er en tilhenger av, betinges av at alle faktisk har muligheten til å velge institusjon uavhengig av geografi, økonomi, antall plasser osv.
Solberg hevder at i samfunnet Høyre jobber for er det dine anlegg, evner og interesser som avgjør din fremtid. Hun mener at en i dag blir passivisert av myndighetene og at en ikke får muligheten til å stå på egne ben. Hva mener hun med dette? At en blir passivisert av å få et minstemål av penger til livsopphold? At en skal få muligheten til å stå på egne ben ved at en ikke har noen andre alternativer? Dette kan føre til at mennesker er nødt til å finne seg i hva som helst i arbeidslivet for å kunne brødfø seg og sine.
Solberg mener små forskjeller i samfunnet er en nordisk verdi uavhengig av parti. Da må en se på virkemidlene for å få et samfunn som har like muligheter for alle, og en må se på maktforholdene i samfunnet. Virkemidlene er selvfølgelig at en sikrer alle rettigheter som muliggjør at alle kan delta i like stor grad i samfunnet. Høyre kan ikke sies å være den fremste forkjemperen for dette ettersom rettighetene til de svakeste i samfunnet ikke er fremst på deres agenda.
Når det gjelder maktforholdene er arbeidstagere en gruppe som lett kan få lite makt under Høyres styre. Hadde Høyre fått bestemme hadde neppe LO, som representerer arbeidstagerinteressene til omtrent 870 000 mennesker i Norge, blitt tatt med på råd om hvordan en vil sikre et godt arbeidsliv. Dette ville forskjøvet maktbalansen til fordel for arbeidsgivere og politikere, og igjen gitt en skjevere fordeling av goder enn en har i dag (alt etter hvor velvillig politikerne hadde vært til å se arbeidstagere sine interesser).
Høyre vil holde fast på de sosiale ordningene, men neppe utbedre disse. De mener at de som tjener mest skal betale mest, men likevel så lite som mulig. Om alle skal ha lavere skatter og avgifter, om vi selger det meste som er i offentlig eie, hvordan skal en da finansiere et godt utdanningstilbud og helsetjenester til alle?
Solberg vil møte fattigdomsproblematikken med å få flere i jobb. Dette skal blant annet gjøres med «å gjøre det mer lønnsomt å jobbe». Dette leser jeg som, i lys av Høyres politikk, at en ikke skal ha et generelt høyere lønnsnivå i Norge, men at de som ikke jobber generelt vil få mindre utbetalt enn i dag. Dette selv om Solberg skriver at «De største forskjellene i Norge i dag, er mellom de som står i og utenfor arbeidslivet. De som får ta del i velstandsveksten, og de som ikke gjør det. Skillet vil vokse seg større og sterkere om vi ikke går løs på utfordringen i dag».
Høyre vil fortsatt ha små forskjeller mellom folk ved å satse på utdanning og et levedyktig næringsliv de utdannede kan jobbe i. Høyre vil gjøre næringslivet levedyktig ved å privatisere bedrifter, minimere skatter og øke midlertidige ansettelser. Dette vil føre til mindre inntekter til det offentlige, dårligere vern for ansatte og dermed økte forskjeller i Norge.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
For å forstå lønnsoppgjøret må en skjønne hvordan en kommer fram til 2,7 prosent
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen