Mener SV nærmer seg tålegrensen
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) viker ikke en tomme i Maria Amelie-saken. Rolf Reikvam mener SV bør vurdere å gå ut av regjeringen.
Personer som ikke frivillig forlater Norge etter avslag om asyl, blir utsendt med tvang, slo Stoltenberg fast i den muntlige spørretimen onsdag.
– Det skal ikke belønnes at noen har unndratt seg utsendelse lenge og i årevis levd ulovlig i landet. At en person velger å leve i skjul etter en individuell behandling med påfølgende avslag, skal ikke premieres, sa statsministeren med henvisning til Amelie-saken.
Han er klokkeklar på at han ikke vil overprøve Utlendingsnemndas vedtak i Amelie-saken.
Stoltenberg varslet at regjeringen vil trappe opp tvangsutsendelser. Han viste til at det i fjor ble sendt ut 4.600 mennesker som ikke oppfylte kravet om beskyttelse, hver enkelt av dem med en sterk personlig historie.
Sterkt press i SV
I vandrehallen etter spørretimen presiserte statsministeren om og om igjen at det er forskjell på en asylsøknad og en søknad om arbeidstillatelse. Det skal ikke være mulig å først prøve ett løp, for så å hoppe over det til andre hvis asyl blir avslått.
Saken er i ferd med å bli en stor belastning for SV. Tidligere stortingsrepresentant Rolf Reikvam mener tålegrensen er nådd.
– Dette regelverket kan vi ikke ta ansvar for. Konsekvensen er at vi sannsynligvis bør forlate regjeringen, sier Reikvam til TV 2.
Flere kilder i SV skal ha sagt seg enig i dette overfor TV 2. Flere frykter også velgernes reaksjon dersom partiet går på et nederlag.
– Vi kan ikke bare se framover mot nye kamper og si: «Vi sluker denne». Dette er en sak som er grunnleggende for oss, som rører ved sjela i partiet, sier Reikvam.
SV er svært misfornøyd med dagens praktisering av regelverket. Partiets ledende stortingsrepresentanter ville onsdag ikke si noe annet enn at «det pågår et intenst arbeid for å finne en løsning».
Om denne løsningen vil bety at Maria Amelie kan søke arbeidstillatelse uten å reise fra Norge, en løsning på tvers av det Stoltenberg snakker om, er ikke kjent.
Slipper fengsling
Høyesteretts ankeutvalg forkaster onsdag anken fra Politiets utlendingsenhet. Maria Amelie slipper dermed å sitte fengslet.
– En moralsk seier. Dette bekrefter lagmannsrettens forståelse av at pågripelsen og fengslingen var helt unødvendig, sier Maria Amelies advokat Brynjulf Risnes til NTB.
Politiets utlendingsenhet (PU) tar avgjørelsen til etterretning. De respekterer at retten mener daglig meldeplikt er godt nok.
– PU ønsket å belyse visse sider ved lagmannsrettens avgjørelse opp mot tidligere praksis i lignende type saker. Det har vi fått, skriver PU-sjef Ingrid Wirum i en pressemelding.
– I orden med meldeplikt
Den papirløse asylsøkeren, som bruker forfatterpseudonymet Maria Amelie, møtte onsdag morgen hos politiet, som avtalt. Med seg hadde hun en rød trillekoffert, siden hun er pålagt å være reiseklar.
Hun har ingen problemer med å melde seg daglig, opplyser advokat Risnes.
– Det var faktisk vi som først foreslo meldeplikt. Vi skjønner at politiet vil vite hvor hun er. Hun skal ikke skjule seg. Så om hun må innom politiet en liten tur hver morgen, er det bare en bagatell, sier han.
Status i selve utlendingssaken er uforandret. Utlendingsdirektoratet har ennå ikke fattet vedtak om 25-åringen skal utvises. Utvisning innebærer også innreiseforbud til Norge. Det kan ilegges for ett, to eller fem år.
Risnes har forsøkt å få saken opp for Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, men har fått beskjed om at domstolen ikke vil gripe inn med midlertidig forføyning, skriver adressa.no. (ANB-NTB)
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført
Nanna Aanes Wolden
Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.
Helge Rønning Birkelund
Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.
Tri Nguyen Dinh
Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i apoteket opptil 100.000 mer i lønn
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.
Kari Kløvstad
Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden
Debatt
Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.
Ole Palmstrøm
«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»
Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, sier at havvindsatsningen kan bli et helt nytt industrieventyr.
NTB/Tormod Ytrehus
Satsingen på havvind kan skape et nytt industrieventyr, mener Fellesforbundet
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.
Knut Viggen