JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mener SV nærmer seg tålegrensen

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) viker ikke en tomme i Maria Amelie-saken. Rolf Reikvam mener SV bør vurdere å gå ut av regjeringen.

Personer som ikke frivillig forlater Norge etter avslag om asyl, blir utsendt med tvang, slo Stoltenberg fast i den muntlige spørretimen onsdag.

– Det skal ikke belønnes at noen har unndratt seg utsendelse lenge og i årevis levd ulovlig i landet. At en person velger å leve i skjul etter en individuell behandling med påfølgende avslag, skal ikke premieres, sa statsministeren med henvisning til Amelie-saken.

Han er klokkeklar på at han ikke vil overprøve Utlendingsnemndas vedtak i Amelie-saken.

Stoltenberg varslet at regjeringen vil trappe opp tvangsutsendelser. Han viste til at det i fjor ble sendt ut 4.600 mennesker som ikke oppfylte kravet om beskyttelse, hver enkelt av dem med en sterk personlig historie.

Sterkt press i SV

I vandrehallen etter spørretimen presiserte statsministeren om og om igjen at det er forskjell på en asylsøknad og en søknad om arbeidstillatelse. Det skal ikke være mulig å først prøve ett løp, for så å hoppe over det til andre hvis asyl blir avslått.

Saken er i ferd med å bli en stor belastning for SV. Tidligere stortingsrepresentant Rolf Reikvam mener tålegrensen er nådd.

– Dette regelverket kan vi ikke ta ansvar for. Konsekvensen er at vi sannsynligvis bør forlate regjeringen, sier Reikvam til TV 2.

Flere kilder i SV skal ha sagt seg enig i dette overfor TV 2. Flere frykter også velgernes reaksjon dersom partiet går på et nederlag.

– Vi kan ikke bare se framover mot nye kamper og si: «Vi sluker denne». Dette er en sak som er grunnleggende for oss, som rører ved sjela i partiet, sier Reikvam.

SV er svært misfornøyd med dagens praktisering av regelverket. Partiets ledende stortingsrepresentanter ville onsdag ikke si noe annet enn at «det pågår et intenst arbeid for å finne en løsning».

Om denne løsningen vil bety at Maria Amelie kan søke arbeidstillatelse uten å reise fra Norge, en løsning på tvers av det Stoltenberg snakker om, er ikke kjent.

Slipper fengsling

Høyesteretts ankeutvalg forkaster onsdag anken fra Politiets utlendingsenhet. Maria Amelie slipper dermed å sitte fengslet.

– En moralsk seier. Dette bekrefter lagmannsrettens forståelse av at pågripelsen og fengslingen var helt unødvendig, sier Maria Amelies advokat Brynjulf Risnes til NTB.

Politiets utlendingsenhet (PU) tar avgjørelsen til etterretning. De respekterer at retten mener daglig meldeplikt er godt nok.

– PU ønsket å belyse visse sider ved lagmannsrettens avgjørelse opp mot tidligere praksis i lignende type saker. Det har vi fått, skriver PU-sjef Ingrid Wirum i en pressemelding.

– I orden med meldeplikt

Den papirløse asylsøkeren, som bruker forfatterpseudonymet Maria Amelie, møtte onsdag morgen hos politiet, som avtalt. Med seg hadde hun en rød trillekoffert, siden hun er pålagt å være reiseklar.

Hun har ingen problemer med å melde seg daglig, opplyser advokat Risnes.

– Det var faktisk vi som først foreslo meldeplikt. Vi skjønner at politiet vil vite hvor hun er. Hun skal ikke skjule seg. Så om hun må innom politiet en liten tur hver morgen, er det bare en bagatell, sier han.

Status i selve utlendingssaken er uforandret. Utlendingsdirektoratet har ennå ikke fattet vedtak om 25-åringen skal utvises. Utvisning innebærer også innreiseforbud til Norge. Det kan ilegges for ett, to eller fem år.

Risnes har forsøkt å få saken opp for Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, men har fått beskjed om at domstolen ikke vil gripe inn med midlertidig forføyning, skriver adressa.no. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse