Uenighet om Bern-konvensjonen
Spørsmålet om Norge er forpliktet etter Bern-konvensjonen til å ha en levedyktig ulvestamme, vil være et sentralt tema i de kommende rovdyrforhandlngene i Stortinget.
Det er uenighet om tolkningen av Bernkonvensjonen før rovdyrmøtet mellom miljøvernminister Erik Solheim (SV) og opposisjonspartiene. Møtet skulle opprinnelige avholdes mandag 31. januar, men er utsatt til 10. februar.
Bernkonvensjonen er en konvensjon vedtatt av Europarådet for å beskytte Europas ville dyr og planter og sikre dem leveområder.
I invitasjonen til møtet skriver Miljøverndepartementet at Norge har en selvstendig forpliktelse til å opprettholde bestandene av bjørn og ulv på et levedyktig nivå, noe som etter departementets mening må gi føringer for norsk forvaltning av de store rovdyrene.
Bernkonvensjonen har en egen liste over dyr som er totalfredet og på denne listen står blant annet ulv og bjørn.
Bondelaget uenig
I et brev til Miljøverndepartementet viser Norges Bondelag til en utredning om konvensjonen som professor dr. juris. Geir Ulfstein ved Universitetet i Oslo foretok for Bondelaget i 2001.
Ulfstein konkluderer, ifølge Bondelaget, med at hvert enkelt land ikke har plikt til å ha sine egne bestander av artene, slik at Norge ikke må ha en egen levedyktig bestand av f.eks. ulv og bjørn.
Norges Bondelag ber derfor Stortinget legge dette til grunn som premiss for nye bestandsmål for bjørn og ulv.
– Når i tillegg bestanden av bjørn er så stor at den er fjernet fra den svenske listen over dyr som er sterkt truet (rødlisten), kan det stilles spørsmål ved om Bernkonvensjonen pålegger Norge en forpliktelse til å bidra til en opprettholdelse av bestanden så lenge den ikke er truet, heter det.
I Stortinget har Bondelaget støtte for et slikt syn fra Høyre og Fremskrittspartiet som mener at bestanden av ulv, bjørn, jerv og gaupe, samt kongeørn, må vurderes på skandinavisk nivå.
Nye bestandsmål
Nye bestandsmål for bjørn og ulv er temaet for møtet Solheim har invitert partiene på Stortinget til. Regjeringen ønsker et bredest mulig forlik. I tillegg til bestandsmål vil regjeringen også avklare spørsmålene om eventuell vårjakt på bjørn og om nødvergeretten skal omfatte retten til å beskytte egen hund mot rovdyr.
I regjeringserklæringen heter det at hovedtrekkene i stortingsforliket fra 2004 skal videreføres, men den er også kommet til at det er nødvendig med flere tiltak for å redusere konfliktnivået mellom rovdyr og beitedyr. (ANB-NTB)
Mest lest
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.
Leif Martin Kirknes
Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.
Sissel M. Rasmussen
Nei, arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om det står i arbeidsavtalen
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
Håvard Sæbø
Over 11.000 Fellesforbundet-medlemmer kan gå ut i streik søndag. Sjå lista
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik
Leif Martin Kirknes
Klart for knallhard mekling i lønnsoppgjøret
Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.
Sissel M. Rasmussen
Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Da Ingrid Hauge Rasmussen måtte jobbe hjemmefra, var arbeidsgiveren hennes raskt med å sende med henne hev og senk pulten. Den er gull verdt for Rasmussen som ikke kan sitte over en lang periode på grunn av smerter i bekkenet.
Hanna Skotheim