JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil dele inn kysten i soner

Et ekspertutvalg foreslår å dele inn kysten i atskilte produksjonsområder for oppdrettsnæringa.

I hver enkelt sone skal det settes et øvre tak på mengden av oppdrettsfisk og mål for lus og rømming.

Ekspertutvalget foreslår også at det skal være mulig å flytte oppdrettstillatelser fra produksjonsområder med høye tap i produksjonen til områder med lave tap og god miljøstatus.

Enstemmig rapport

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) mottok fredag den enstemmige rapporten fra utvalget som er ledet av tidligere fiskeridirektør, nåværende fagdirektør i Fiskeridirektoratet, Peter Gullestad.

Rapporten peker på at den gode tilgangen på produktivt oppdrettsareal i kystsonen har vært en av de viktigste konkurransefortrinnet for norsk oppdrettsnæring. Nå er gode oppdrettslokaliteter en «knapphetsfaktor» for en bærekraftig utvikling av næringen.

Ekspertutvalget stiller spørsmål ved om oppdrettsnæringens lokale forankring er svekket i utviklingen mot færre og større enheter. Derfor bør man vurdere om den nylig innførte muligheten til å kreve inn eiendomsskatt fra oppdrettsanlegg, fungerer etter hensikten, foreslår utvalget.

– Arealer avgjørende

– Tilgangen på produktivt areal langs norskekysten er helt avgjørende for å kunne utløse det store potensialet vi har for sjømatproduksjon i Norge. Arealet er samtidig vår viktigste konkurransefortrinn og bestemmende for utviklingen av norsk havbruk, sier administrerende direktør Geir Andreassen i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL).

Fiskeriministeren ønsker ikke å kommentere forslagene, men hun er sikker på at innholdet i rapporten vil føre til debatt.

Hun sier at havbruksnæringen har store miljøutfordringer som rømming og lakselus.

– Bruk av arealene har betydning for hvordan disse problemene kan løses, konstaterer Berg-Hansen.

Utredningen vil bli sendt ut på høring med en høringsfrist på seks måneder.

WWF er fornøyd med at utvalget ser de betydelige utfordringene oppdrettsnæringen har, og ikke minst fordi utvalget skriver at det foreløpig ikke bør tillates ytterligere vekst. WWF forventer derfor at regjeringen innfører nullvekst for norsk oppdrettsnæring-

Best plass i nord

Gullestad sier at det er størst potensial for vekst i Nord-Norge. Han mener at åpne anlegg innenfor grunnlinjen vil være dominerende. Gullestad tror også at klimaendringer vil være med på å skyve tyngdepunktet nordover.

– Det går i retning av større anlegg lenger ute på kysten, sier han.

I dag tar havbruket rundt 0,5 promille av sjøarealet innenfor grunnlinjen med sine 40,2 kvadratkilometer. (ANB-NTB)

Per 31. desember 2010 var det 1.093 lokaliteter for regnbueørret og laks og 218 lokaliteter for annen fisk

Maksimalt tillatt mengde fisk i sjøen er 2.699.994 tonn

Oppdrettsanleggene legger beslag på 40,2 kvadratkilometer sjøareal, eller rundt 0,5 promille av sjøarealet innenfor norsk grunnlinje

Produksjonen i 2009 var 936.980 tonn rundfisk, som gir 12,3 tonn per kvadratkilometer sjøareal

79 prosent av tapt fisk i anleggene per år i perioden 2004-2008 skyldes sykdom, 6 prosent utkast, 2 prosent rømming og 13 prosent er andre årsaker

(Kilde: Rapporten om effektiv og bærekraftig arealbruk i havbruksnæringen) (ANB-NTB)

Annonse
Annonse

Per 31. desember 2010 var det 1.093 lokaliteter for regnbueørret og laks og 218 lokaliteter for annen fisk

Maksimalt tillatt mengde fisk i sjøen er 2.699.994 tonn

Oppdrettsanleggene legger beslag på 40,2 kvadratkilometer sjøareal, eller rundt 0,5 promille av sjøarealet innenfor norsk grunnlinje

Produksjonen i 2009 var 936.980 tonn rundfisk, som gir 12,3 tonn per kvadratkilometer sjøareal

79 prosent av tapt fisk i anleggene per år i perioden 2004-2008 skyldes sykdom, 6 prosent utkast, 2 prosent rømming og 13 prosent er andre årsaker

(Kilde: Rapporten om effektiv og bærekraftig arealbruk i havbruksnæringen) (ANB-NTB)