JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik i staten og i kommunene

Meklingene i lønnsoppgjøret for ansatte i staten og i kommunene har brutt sammen og mer enn 20.000 offentlig ansatte går ut i streik.

einar.fjellvik@lomedia.no

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

Tross mekling flere timer på overtid greide aldri riksmekler Kari Gjesteby å få partene i statsoppgjøret til å nærme seg hverandre så mye at det var grunnlag for å legge fram noen skisse.

- Vi beklager at vi tvinges til å ta i bruk streikevåpenet, men ansvaret ligger helt og fullt hos staten, sier Tone Rønoldtangen, leder i LO Stat.

– Les også: Historisk streik i staten

Både hun og forhandlingslederne i Unio og YS mener statens tilbud var dårligere enn det som er oppnådd i privat sektor, når en inkluderer resultatene fra de lokale forhandlingene.

De får støtte fra LO-leder Roar Flåthen:

- LO Stat og LO Kommune fikk ikke gjennomslag for sine rettmessige krav om en lønnsutvikling på linje med resten av arbeidslivet. Da var streik ikke til å unngå, skriver Flåthen i en pressemelding nå i morges.

Heller ikke på områder som rettighetene for innleide vikarer og tillegg for arbeid på ubekvemme tider var staten villig til å komme fagorganisasjonene i møte, ifølge forhandlingslederne.

- Dessverre har vi denne gangen opplevd en motpart som på viktige områder møter oss med krav som bryter med prioriteringer som våre medlemmer har gjort. Derfor var det umulig for oss å komme til enighet, sier Rønoldtangen.

Det er første gang på 28 år at lønnsoppgjøret i staten ender i streik.

Sololøp fra Akademikerne

Som eneste fagorganisasjon valgte Akademikerne å fortsette meklingen i statsoppgjøret da de tre andre, LO, Unio og YS, gikk ut streik.

I kommuneoppgjøret har mekler Redun Wallevik avsluttet meklingen også mellom KS og Akademikerne, men Akademikerne har ikke varslet streik i kommunesektoren. På sin egen nettside beskriver Akademikerne situasjonen som en pause i meklingen.

Aasrud avviser anklagene

Fornyings- administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud avviser at de ikke matchet frontfaget.

– Det er jeg ikke enig i. Utfra det vi har sett og lagt fram, kom frontfaget på 3,75 prosent. Jeg mener våre tilbud lå godt innenfor det, sier Aasrud.

Statsråden hevder fagorganisasjonene ikke har tatt inn over seg den alvorlige situasjonen i Europa når de fremmet sine krav.

– Les også: Aasrud: -Et godt tlbud

Streik i kommunene også

Kort etter at meklingen i statsoppgjøret brøt sammen, ble det klart at også kommuneoppgjøret ender i streik. Heller ikke her fant mekleren grunnlag for å legge fram noen skisse.

LO Kommunes forhandlingseder, Jan Davidsen gir arbeidsgiverne skylda for sammenbruddet.

– Vi har forhandlet og meklet i flere uker uten at det er kommet reelle tilbud fra arbeidsgiversiden, sier Davidsen i en pressemelding nå i morges.

– Les også: Streik i kommunene

Uklart om Oslo-streik

Partene i lønnsoppgjøret for de ansatte i Oslo kommune tok i går kveld pause i meklingen fram til klokka 9 i dag. Fagforbundet i Oslo bekreftet ved halv sekstiden i morges at dette møtet vil finne sted. De ber de medlemmene som det var varslet streik for fra i morges gå på jobb som vanlig inntil møtet klokka ni er gjennomført

Over 20 000 i streik

Skoler, barnehager, Flere departementer, kemnerkontorer, deler av lostjenesten, flere høgskoler, Politiet, og Oljedirektoratet er noen av virksomhetene som blir rammet når flere enn 20.000 offentlig ansatte nå går ut i streik.

I staten har LO-forbundene tatt ut 3.378 medlemmer i streik, mens YS-forbundene har tatt ut 1.500 og Unio-forbundene 2.200 medlemmer. Til sammen betyr det at 7.078 statsansatte nå er i streik.

I kommunesektoren (unntatt Oslo) har LO-forbundene tatt ut til sammen 9.723 medlemmer i streik. Hovedtyngden utgjøres av 9.491 medlemmer i Fagforbundet. YS-forbundene har tatt ut 488 medlemmer i streik, og Unio-forbundene 5.726. Til sammen er 15.937 kommunenasatte i streik.

Her kan du se mer detaljerte oversikter over hvilke virksomheter som blir rammet:

Annonse
Annonse