Miljøbevegelsen: Historisk seier
Regjeringens nei til konsekvensutredning om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen omtales av miljøbevegelsen som en «historisk seier».
Oljebransjen og Fremskrittspartiet sier at ikke noe er endelig avgjort.
Kompromisset i en av de vanskeligste sakene internt i den rødgrønne regjeringen ble endelig klart sent torsdag. Det blir ikke noen konsekvensutredning i inneværende stortingsperiode, ifølge flere medier som viser til sikre kilder.
Vedtaket er en viktig politisk seier for Senterpartiet og ikke minst SV. Det var spekulasjoner om hvorvidt SV ville trekke seg fra regjeringen dersom Arbeiderpartiet sto på sitt standpunkt om en utredning.
Senterparti-leder Liv Signe Navarsete bekrefter fredag formiddag at det ikke blir konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.
Miljø-jubel
Miljøbevegelsen jubler over vedtaket. Både generalsekretær Rasmus Hansson i WWF-Norge og Bellona-leder Frederic Hauge mener vedtaket har historiske dimensjoner.
– Regjeringen med statsminister Jens Stoltenberg og miljøvernminister Erik Solheim får uvanlig og fortjent ros fra WWF. Dette er i virkeligheten et veiskille. For første gang har de mektige oljeinteressene blitt slått tilbake i en sak som har absolutt topp prioritet for dem, sier Hansson til NTB.
– Dette er en fantastisk seier. Bellona har kjempet mot olje utenfor Lofoten helt siden vi startet opp for 25 år siden, så dette er en stor dag for oss. Vi klarte å stoppe oljebransjen utenfor Røst i Lofoten i 2001, og vi lykkes fortsatt i kampen mot de mektige oljeselskapene. Dette viser at det nytter å slåss, sier Hauge.
Også Folkeaksjonen for oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja og lederen i AUF har gitt uttrykk for stor glede over vedtaket.
– Ofrer arbeidsplasser
I den andre enden av skalaen er de energipolitiske talspersonene i Høyre og Fremskrittspartiet skuffet.
– Det mest skuffende er at Ap lar SV styre energipolitikken. Konsekvensene er at arbeidsplasser i Nord-Norge ofres og at utviklingen av Norge som energileverandør svekkes, sier Høyres talsperson Siri A. Meling til NTB.
Frps energi- og klimapolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen mener imidlertid at saken ikke er tapt.
– Det er trist at Ap prioriterer å sysselsette fire SV-ere i regjeringen fremfor å skape tusenvis av nye, lønnsomme arbeidsplasser langs hele kysten. Men det positive er at beslutningen ikke stanser en ny regjering fra å ta nye skritt i 2013. SVs seier vil være høyst midlertidig med en Frp/Høyre-regjering i 2013, sier Solvik-Olsen.
Bred innhenting
Arbeiderpartiets nei til konsekvensutredning er ifølge VG og NRK sukret med at deler av innhentingen av kunnskap overføres fra Miljøverndepartementet til Olje- og energidepartementet, mens Miljøverndepartementet, Næringsdepartementet og Fiskeri- og kystdepartementet vil få medansvar for deler av kunnskapsinnhentingen. Ved å gjøre kunnskapsinnhentingen så bred som mulig, vil den bli svært lik en fullverdig konsekvensutredning. Dermed vil et utredningsarbeid kunne gå raskere når det eventuelt ville bli aktuelt.
– Maks et års forsinkelse
Professor Johan Petter Barlindhaug ved Nordområdesenteret ved Universitetet i Nordland peker på denne muligheten i et intervju med Nationen, og anslår at ved en slik prosess vil den formelle prosessen for å åpne for boring kunne gjennomføres på kort tid.
– Vi snakker om mellom et halvt og ett år ekstra, ikke mer, sier Barlindhaug, som også er styreleder i oljeselskapet North Energy.
– Ikke endelig
Direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Oljeindustriens Landsforening (OLF), Kristin Bremer Nebben, sier til NRK at et nei til konsekvensutredning ikke er det samme som et endelig nei til oljeboring.
– Det kan enten være en reell utsettelse i to år, eller det kan være slik at man kaller det noe annet, men at det i praksis åpnes for en konsekvensutredning. I så fall blir det jo bare ord, sier Nebben.
Jubler for «oljeseier»
Folkeaksjonen for oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja jubler over meldingen om at det ikke blir konsekvensutredning i denne perioden.
– Nå er jeg både stolt og glad! Der oljeindustrien har hatt penger, reklamekampanjer og smøreturer, har vi hatt en masse engasjerte folk i ryggen. Det er det brede samarbeidet mellom fiskere, lokalt næringsliv, nordlendinger og støttespillere over hele landet som gjør at vi har klart å stå han av, sier Folkeaksjonens leder Gaute Wahl.
Han lover at Folkeaksjonen vil fortsette arbeidet.
– Nå skal vi først feire denne seieren, men om noen tror de skal få endret dette vedtaket i løpet av de nærmeste årene, tar de grundig feil. Folkeaksjonen står sammen med fiskerne, reiselivet og ungdommen om å ta vare de enorme fornybare verdiene utenfor kysten vår. Disse er uendelig mye viktigere enn noen tiårs oljeprofitt, sier Wahl. (ANB-NTB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen