JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sier blankt nei til Obama

USA og Israel er svært uenige om hvor grensene skal gå for en tostatsløsning i Midtøsten. Men verden støtter Barack Obama.

USAs president vil at forhandlingene om den nye grensa mellom Israel og en palestinsk stat skal ta utgangspunkt i grensa fra 1967. Det er Israels statsminister Benjamin Netanyahu sterkt imot.

Uenigheten satte sitt preg på det lenge planlagte møtet mellom de to i Det hvite hus i Washington fredag, dagen etter at Netanyahu reagerte med vrede på den amerikanske presidentens tale om Midtøsten og fredsprosessen mellom israelerne og palestinerne.

– Det er åpenbart at det er noen uenigheter mellom oss, sa Obama på en felles pressekonferanse etter møtet.

– Lar seg ikke forsvare

På pressekonferansen sa Netanyahu at han er villig til å inngå kompromisser for å få til en fredsavtale. Men han avviste Obamas krav om en tostatsløsning basert på 1967-grensene, som han mener vil gjøre Israel forsvarsløs.

– Israel er rede til å inngå sjenerøse fredskompromisser. Men vi kan ikke gå tilbake til 1967-grensene fordi disse grensene ikke lar seg forsvare, sa Netanyahu i det som åpenbart var et dramatisk øyeblikk i Obamas ovale kontor.

– Disse grensene tar ikke hensyn til visse demografiske endringer på bakken som har funnet sted de siste 44 årene, utdypet den israelske statsministeren.

– Fred basert på illusjoner vil til slutt kollidere med virkelighetens klippegrunn i Midtøsten, sa han.

Ber Obama presse

Obamas grensevisjon vil blant annet kunne innebære at store israelske bosetninger havner utenfor israelsk territorium.

Palestinernes president Mahmoud Abbas ba fredag Obama presse Netanyahu til å godta 1967-grensene.

– Netanyahus standpunkt er en offentlig avvisning av president Obamas initiativ, og av internasjonal legitimitet og folkeretten, sa en talsmann for Abbas.

Sterk støtte

I talen sin torsdag sa Obama også at alle israelske styrker må trekkes helt ut av en framtidig selvstendig palestinsk stat, og at eventuelle avvik fra 1967-grensene må gjelde bytte av landområder som begge parter er enige om.

Den såkalte Midtøsten-kvartetten - FN, EU, Russland og USA - uttrykte fredag sterk støtte til president Barack Obamas fredsvisjon for Midtøsten.

– Kvartetten er enig i at å bevege seg framover på grunnlag av territorium og sikkerhet gir et grunnlag for israelerne og palestinerne til å komme fram til en endelig løsning, heter det i en uttalelse.

Også EU og land som Tyskland, Frankrike og Polen gir helhjertet støtte til Obamas utspill. USA og EU er dermed på linje når det gjelder fredsprosessen.

Obama varslet fredag at han vil ta opp Midtøsten-spørsmålet på sin rundreise i Europa og på G8-møtet neste uke.

– Tydelig signal

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) kaller Obamas tale et tydelig signal til partene om å gjenoppta forhandlingene.

– Dette er det viktigste Obama har sagt om Midtøsten siden talen i Kairo for to år siden, og det er første gang amerikanerne sier så tydelig at grensa må basere seg på 1967-grensene, sier Støre, som mener at ukene og månedene framover blir avgjørende.

– Dette er et tydelig signal til partene om å sette seg til forhandlingsbordet og ta tak i temaene etter at Obama ga det amerikanske rammeverket for prosessen, understreker han. (ANB-NTB-AFP-Reuters)

Annonse
Annonse