JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nei til jobbklemmer

Sjefer og ansatte er enig: Det blir for mange klemmer i jobbsammenheng.

Hilse med håndtrykk og fullt navn? Bare si hei? Gi en klem? Av og til kan det være vanskelig å vite hvordan man skal hilse på forretningsforbindelser, ikke minst om man er blitt godt kjent.

Men ledere og arbeidstakere er enige om en ting: Det kan fort bli vel mye klemming, noe som ikke er sømmer seg i jobbsammenheng.

Upassende

Det viser en landsdekkende arbeidsmarkedsundersøkelse som er gjennomført blant 992 ledere og 1222 arbeidstakere (uten lederstilling).

Over halvparten av de spurte – både ledere og arbeidstakere – mener det er upassende å gi klemmer til forretningsforbindelser; uansett hvor godt man kjenner dem. Flere menn enn kvinner mener dette, og flere eldre enn yngre.

Omtrent like mange, 54 prosent av lederne og 58 prosent av arbeidstakerne, mener at det kan være skadelig for profesjonaliteten i forholdet å klemme en forretningsforbindelse.

Ukomfortabelt

Åtte av ti ledere hilser med håndtrykk og fullt navn på nye forretningsforbindelser, mens færre er like formelle når de er blitt dus etter å ha møtt hverandre noen ganger.

– Møter man nye mennesker i jobbsammenheng sier det seg vel selv at et håndtrykk og navnepresentasjon er på sin plass, sier Stein Andrè Haugerud, viseadm. direktør i bemanningsselskapet Proffice, som står bak undersøkelsen.

– Utfordringene oppstår først når man har møtt hverandre nok til at det har oppstått en mer uformell tone. Da er det fort gjort at man begynner å klemme, og mange synes at det kan bli ukomfortabelt.

Fanget av klemmen

– Det kan være ulike årsaker til at så mange velger, eller foretrekker, å holde seg borte fra klemmingen, men utover at noen generelt har aversjoner mot fysisk kontakt, tror jeg det dreier seg om en usikkerhet om hvem man til slutt skal klemme og hvor ofte. Det gjør igjen at det oppstår klønete situasjoner, sier Haugerud.

– Det blir jo også litt rart å gi en klem når man kommer, men avslutte med et formelt håndtrykk når man går...

Det sist bekreftes av undersøkelsen, som er gjennomført av Respons Analyse:

Hele 72 prosent av lederne og 75 prosent av arbeidstakerne mener at dersom man først har begynt å klemme noen, kan det fort bli til at man klemmer når man kommer og når man går – og det kan bli vel mye. (ANB)

Annonse
Annonse