JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En kjempe er død

Haakon Lie er død, 103 år gammel. Han vil bli savnet og husket i den demokratiske arbeiderbevegelsen.25.05.2009
18:23
16.12.2013 10:16

Haakon Lie var den siste av de fire som sto i spissen for å gjenreise Arbeiderpartiet og bygge det moderne velferdssamfunnet etter krigen. Einar Gerhardsen var statsminister og partileder, Konrad Nordahl var LO-leder og Olav Larssen var ideologen og bekledde redaktørstolen i Arbeiderbladet. Haakon Lie var den drivende kraft i partiorganisasjonen som landsmøtevalgt sekretær fra høsten 1945, et verv han hadde til han gikk av i 1969.

Tittelen Haakon Lie brukte på boka om Martin Tranmæl, ”Et bål av vilje”, fra 1988 kan brukes om ham selv. Haakon Lie var en sterk personlighet, hadde et utrolig engasjement, var omstridt i parti og samfunn, samtidig fryktet og respektert. De som kjente ham privat, kan tilføye ”det gode menneske”. Jeg både likte og beundret ham, ikke minst fordi han var så opptatt av samfunnsbygging.

Haakon Lie var omspunnet av myter i levende live. Disse blir det neppe færre av etter hans død. Haakon Lie vil bli savnet også som inspirator og fordi han, slik han skildret Martin Tranmæl, sto med begge beina planta i norsk jord, men med ansiktet vendt utad. Han bygde opp et stort nettverk i USA under krigen, ikke minst med kontakter til den amerikanske fagbevegelsen og de jødiske samfunnene. Etter krigen pleiet han kontakt med arbeiderbevegelsen i Israel, særlig til Ben Gurion, Golda Meir og Moshe Dayan. Han var en svoren tilhenger av det nordatlantiske forsvarssamarbeidet og et forpliktende samarbeid med Europa gjennom etableringen av EEC, nå EU.

Savnet vil være der fordi han hadde et engasjement, som strakte seg fra ungdommen og like til han feiret sin 103 årsdag. Da snakket han ikke om gamle dager, men om det som var aktuelt tema akkurat den dagen, nemlig kjøp av nye jagerfly. I samtidige intervjuer var han opptatt av boligreisinga og myndighetenes manglende innsats overfor de narkomane. Muligens er mange ikke klar over dette: Selv om han ikke sto på barrikadene for likestilling, var han levende opptatt av kvinners situasjon. Han gjorde en kjempejobb for arbeiderkvinnene.

Det året han fylte 103 år, var det 40 år siden han forlot Arbeiderpartiet som dets sekretær etter å ha hatt det vervet siden høsten 1945. Hans første store oppgave var å bygge opp partiorganisasjonen og sørge for at Arbeiderpartiet ble den drivende kraften. Det maktet han til fulle.

Før han kom så langt, var han knyttet til arbeiderbevegelsen som sekretær i Arbeidernes Opplysningsforbund. Han så behovet for opplysningsarbeid og ble sekretær i den nedsatte komiteen av 1929, som la grunnlaget for AOF og ble første sekretær i 1931. Det var i hans tid arbeiderhøyskolen på Malmøya ble etablert, og da den gamle villaen ble for liten, fant han fram til Syverud gård, der Sørmarka kurs- og konferansesenter nå ligger. Halvard Lange ble første bestyrer. Haakon Lie og daværende partiformann Oscar Torp tok initiativet til etableringen av Tiden Norsk Forlag AS. Når vi en sjelden gang snakker om arbeiderkultur i dag, har vi mye å lære av hans innsats, spesielt i mellomkrigstida. Han og broren Per Lie tok filmen i bruk i valgkampen.

Bare noen dager etter at vinterkrigen mellom Finland og Sovjet brøt ut 30. november 1939, var Haakon Lie på plass som representant for Norsk Folkehjelp og sto i spissen for en storstilt innsamlingsaksjon da han kom hjem. Norsk Folkehjelp var et resultat av borgerkrigen i Spania. Når en i ettertid ser tilbake på Haakon Lies innsats, oppdager en raskt hvor blodfattig som parti Høyre egentlig er. Det har aldri hatt noe engasjement ut over skattelette og kreftenes frie spill. Noe engasjement for den tredje verden eller for de utstøtte er vanskelig å finne.

Og slik kan vi fortsette. Hans merittliste er lang, innholdsrik og spennende, men det beste inntrykket får man ved å lese hans mange bøker som han skrev etter at han forlot partikontoret i 1969. Her bør spesielt fremheves Loftsrydding og de to bindene ”Slik jeg ser det”. I tillegg utga han blant annet to ruvende bøker om Martin Tranmæl og en god biografi om Andrew Furuseth, romedalingen som dro til USA og som ble en av de virkelig store pionerene innenfor organiseringen av sjøfolk.

Selv opplevde jeg Haakon Lie primært etter at han hadde gått av som pensjonist i 1969, det året tok han ikke gjenvalg som partisekretær. Dette var fire år etter at Einar Gerhardsen gikk av som partileder og Konrad Nordahl vek plassen som LO-leder. To år tidligere hadde Martin Tranmæl trådt ut av sentralstyret i Arbeiderpartiet. Disse fire hadde ledet Arbeiderpartiet i storhetstiden fra Nygaardsvold dannet regjering i 1935 til Arbeiderpartiet kom i mindretall på Stortinget ved valget i 1964. Dette innledet et tidsskiftet.

Vår kontakt skjedde primært ved at han brått sto i døra til kontoret til Fri Fagbevegelse i LO, der han ofte var. Hans primære kontakt var Knut Ribu, daværende redaktør i fagbladet. De gangene han ikke var til stede, kom Haakon Lie til meg. Han satte seg aldri ned, han skulle aldri ha kaffe. Han sto i døråpningen og snakket til han brått sa morn’a og forsvant. Da var jeg ganske svett, ikke fordi han var sint eller uebahgelig, men fordi han var så intens.

Haakon Lie var ingen bidragsyter til bladet, men var et oppkomme av ideer og la grunnlaget for bladets presentasjon av norsk industris situasjon i forhold til norsk medlemskap i daværende EEC. Som pensjonist var han sekretær i Europabevegelsen. Men han påvirket også ved å bruke telefonen. Hans kontaktnett og kontaktflate var imponerende. Nå har jeg aldri vært den som har påvirket en forbundsleder slik at de har skiftet standpunkt. Det har aldri vært min oppgave. Haakon Lie hante ingen slik begrensning. Han var ustoppelig, også når det gjaldt norsk industri og energi. – Ring til den og den forbundsformannen, sa han, og si det og det. Og det gjorde jeg. Man sa ikke nei til Haakon Lie. Det drømte jeg da heller aldri om.

I tillegg, når en først er inne på det personlige. Som journalist var jeg aldri i tvil om hva han mente. I motsetning til en tidligere statsminister som nektet opptak på bånd fordi han da sto svakere ved dementi, var det aldri nødvendig for Haakon Lie å dementere eller presisere. Hans tale var klar, hans mening var sterk. Han var ingen rev som trengte mange utganger.

Det hendte jo, at journalisten også slapp til med et spørsmål eller to, men stort sett var det en monolog, og det var Haakon Lie selv som bestemte når intervjuet var over. – Morna, sa han, og borte var han.

Bare en gang har jeg fått ham taus. Det var en bursdag, og jeg kom etter at Einar Garhardsen hadde vært der og tatt ham i hånda. Haakon Lie fnyste da han fortalte om den epioden. Min gave til ham var skjerpestål. Det var bare kona hans som lo.

Så sent som det året han fylte 103 år, altså i september i fjor, hadde han godt begrunnede meninger om hva slags fly regjeringen skulle kjøpe til det norske luftforsvaret, om boligreisinga og myndighetenes manglende innsats overfor de narkomane. Han hadde like til det siste evnen til å kombinere visjonen om et bedre samfunn for alle med dagliglivets praktiske politikk.

Hans liv og gjerning rommet så utrolig mye, både da han var aktiv i organisasjonene og senere som pensjonist.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
25.05.2009
18:23
16.12.2013 10:16Mest lest

URETT: Erik Schjøtt-Waaler (43) sa opp en fast jobb i staten for å bli fosterfar. Nå undres han over de svake rettighetene fosterforeldre har.

URETT: Erik Schjøtt-Waaler (43) sa opp en fast jobb i staten for å bli fosterfar. Nå undres han over de svake rettighetene fosterforeldre har.

Eirik Dahl Viggen

Erik sa opp jobben og ble fosterfar på heltid. Så sa barnevernet opp kontrakten

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

Asle Rowe

Anna risikerer å tape 14.730 kroner i måneden hvis hun jobber

Adecco tilbyr tømrere 50-timers uke, men trakk annonsen etter at FriFagbevegelse kontaktet dem.

Adecco tilbyr tømrere 50-timers uke, men trakk annonsen etter at FriFagbevegelse kontaktet dem.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Adecco søker etter tømrere til 50 timers uke: Ulovlig og oppsiktsvekkende, sier LO-jurist

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Yngvil Mortensen

Pelle (18) fikk ikke lærlingplass. Så kom det en gladmelding fra Nav

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

Arkivfoto: Jan Inge Haga

Dette er den nye lønna til oljearbeiderne

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

Katharina Dale Håkonsen

Nær 900 ansatte i forvaltningen av høyere utdanning skal omstilles før juli: – Det kom som en bombe

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Håvard Sæbø

Mange flere kan få tidligpensjon, men hvem skal betale? Her er forslaget til endringene i AFP

MOTYTELSE: LO-leder Leif Haraldseth fikk spiren til AFP i 1988, som et resultatet av årets tariffoppgjør.

MOTYTELSE: LO-leder Leif Haraldseth fikk spiren til AFP i 1988, som et resultatet av årets tariffoppgjør.

Arbark

AFP-pensjonen er gull verdt for fagorganiserte. Her er historien bak

Heidi Nordby Lunde fra Høyre mener fagbevegelsen og venstresdia er tjent med å ikke være så ensidig opptatt av det negative i arbeidslivet.

Heidi Nordby Lunde fra Høyre mener fagbevegelsen og venstresdia er tjent med å ikke være så ensidig opptatt av det negative i arbeidslivet.

Hans Kristian Thorbjørnsen, Høyre

Høyre-politikeren kommer med en advarsel til venstresida på 1. mai

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

Brian Cliff Olguin

Obos-tillitsvalgt frykter for arbeidsplassene til 2.600 kolleger

SKREMMENDE UTVIKLING: Her på E18 gjennom Vestfold kjører lastebilsjåfør Håvard Gohli hver eneste uke. De siste ti årene har antallet utenlandske vogntog og semitrailere eksplodert.

SKREMMENDE UTVIKLING: Her på E18 gjennom Vestfold kjører lastebilsjåfør Håvard Gohli hver eneste uke. De siste ti årene har antallet utenlandske vogntog og semitrailere eksplodert.

Roy Ervin Solstad

Her kjører lastebilsjåfør Håvard (70) hver eneste uke. Nå slår han alarm om egen bransje

Forskerne Bitten Nordrik (t.v.) og Tereza Østbø Kuldova advarer arbeidstakere mot å delta i faktaundersøkelser i arbeidsgiveres regi.

Forskerne Bitten Nordrik (t.v.) og Tereza Østbø Kuldova advarer arbeidstakere mot å delta i faktaundersøkelser i arbeidsgiveres regi.

Benjamin Ward/OsloMet / Privat

To forskere advarer mot en voksende trend i arbeidslivet

Leif Martin Kirknes

Ropstad sier nei til Høyres nye skattekutt

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Hanna Skotheim

Nav-skandalen: Nordmenn i utlandet kan ha blitt nektet trygd helt tilbake til 1994

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Leif Martin Kirknes

Siv Jensen i avskjedsintervju: Dette angrer hun på

Håvard Sæbø

Halvparten av innleien hos Statsbygg var ulovlig

Min mor: Året må ha vært 1980 da noen tok bilde av Ligia Cruz under en pause på hotellet hvor hun jobbet som stuepike i London. Bildet til høyre tok hun selv i en av metropolens mange passbildeautomater.

Min mor: Året må ha vært 1980 da noen tok bilde av Ligia Cruz under en pause på hotellet hvor hun jobbet som stuepike i London. Bildet til høyre tok hun selv i en av metropolens mange passbildeautomater.

Privat

«Det er 1. mai, og jeg tenker på mamma, en vaskedame»

TREKKES I TVIL: Jannike Arnesen kom seg om bord i båten «MS Torbjørn» og overlevde Utøya. Det er ikke lenge siden hun ble kalt en «massiv sperreballong for de virkelige ofrene» på den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene.

TREKKES I TVIL: Jannike Arnesen kom seg om bord i båten «MS Torbjørn» og overlevde Utøya. Det er ikke lenge siden hun ble kalt en «massiv sperreballong for de virkelige ofrene» på den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene.

Martin Guttormsen Slørdal

Netthets mot AUF-ere: Jannike får høre at hun skulle vært drept på Utøya

Leder i Rødt tar utgangspunkt i gruvearbeiderslitet på Røros i sin tale 1. mai.

Leder i Rødt tar utgangspunkt i gruvearbeiderslitet på Røros i sin tale 1. mai.

Jan-Erik Østlie

«Vi er ikke alle i samme båt. Noen er i en yacht», sier Rødt-lederen i sin 1. mai-tale

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Stortinget

Rødt og MDG kan få LO-støtte


Flere saker