JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En kjempe er død

Haakon Lie er død, 103 år gammel. Han vil bli savnet og husket i den demokratiske arbeiderbevegelsen.25.05.2009
18:23
16.12.2013 10:16

Haakon Lie var den siste av de fire som sto i spissen for å gjenreise Arbeiderpartiet og bygge det moderne velferdssamfunnet etter krigen. Einar Gerhardsen var statsminister og partileder, Konrad Nordahl var LO-leder og Olav Larssen var ideologen og bekledde redaktørstolen i Arbeiderbladet. Haakon Lie var den drivende kraft i partiorganisasjonen som landsmøtevalgt sekretær fra høsten 1945, et verv han hadde til han gikk av i 1969.

Tittelen Haakon Lie brukte på boka om Martin Tranmæl, ”Et bål av vilje”, fra 1988 kan brukes om ham selv. Haakon Lie var en sterk personlighet, hadde et utrolig engasjement, var omstridt i parti og samfunn, samtidig fryktet og respektert. De som kjente ham privat, kan tilføye ”det gode menneske”. Jeg både likte og beundret ham, ikke minst fordi han var så opptatt av samfunnsbygging.

Haakon Lie var omspunnet av myter i levende live. Disse blir det neppe færre av etter hans død. Haakon Lie vil bli savnet også som inspirator og fordi han, slik han skildret Martin Tranmæl, sto med begge beina planta i norsk jord, men med ansiktet vendt utad. Han bygde opp et stort nettverk i USA under krigen, ikke minst med kontakter til den amerikanske fagbevegelsen og de jødiske samfunnene. Etter krigen pleiet han kontakt med arbeiderbevegelsen i Israel, særlig til Ben Gurion, Golda Meir og Moshe Dayan. Han var en svoren tilhenger av det nordatlantiske forsvarssamarbeidet og et forpliktende samarbeid med Europa gjennom etableringen av EEC, nå EU.

Savnet vil være der fordi han hadde et engasjement, som strakte seg fra ungdommen og like til han feiret sin 103 årsdag. Da snakket han ikke om gamle dager, men om det som var aktuelt tema akkurat den dagen, nemlig kjøp av nye jagerfly. I samtidige intervjuer var han opptatt av boligreisinga og myndighetenes manglende innsats overfor de narkomane. Muligens er mange ikke klar over dette: Selv om han ikke sto på barrikadene for likestilling, var han levende opptatt av kvinners situasjon. Han gjorde en kjempejobb for arbeiderkvinnene.

Det året han fylte 103 år, var det 40 år siden han forlot Arbeiderpartiet som dets sekretær etter å ha hatt det vervet siden høsten 1945. Hans første store oppgave var å bygge opp partiorganisasjonen og sørge for at Arbeiderpartiet ble den drivende kraften. Det maktet han til fulle.

Før han kom så langt, var han knyttet til arbeiderbevegelsen som sekretær i Arbeidernes Opplysningsforbund. Han så behovet for opplysningsarbeid og ble sekretær i den nedsatte komiteen av 1929, som la grunnlaget for AOF og ble første sekretær i 1931. Det var i hans tid arbeiderhøyskolen på Malmøya ble etablert, og da den gamle villaen ble for liten, fant han fram til Syverud gård, der Sørmarka kurs- og konferansesenter nå ligger. Halvard Lange ble første bestyrer. Haakon Lie og daværende partiformann Oscar Torp tok initiativet til etableringen av Tiden Norsk Forlag AS. Når vi en sjelden gang snakker om arbeiderkultur i dag, har vi mye å lære av hans innsats, spesielt i mellomkrigstida. Han og broren Per Lie tok filmen i bruk i valgkampen.

Bare noen dager etter at vinterkrigen mellom Finland og Sovjet brøt ut 30. november 1939, var Haakon Lie på plass som representant for Norsk Folkehjelp og sto i spissen for en storstilt innsamlingsaksjon da han kom hjem. Norsk Folkehjelp var et resultat av borgerkrigen i Spania. Når en i ettertid ser tilbake på Haakon Lies innsats, oppdager en raskt hvor blodfattig som parti Høyre egentlig er. Det har aldri hatt noe engasjement ut over skattelette og kreftenes frie spill. Noe engasjement for den tredje verden eller for de utstøtte er vanskelig å finne.

Og slik kan vi fortsette. Hans merittliste er lang, innholdsrik og spennende, men det beste inntrykket får man ved å lese hans mange bøker som han skrev etter at han forlot partikontoret i 1969. Her bør spesielt fremheves Loftsrydding og de to bindene ”Slik jeg ser det”. I tillegg utga han blant annet to ruvende bøker om Martin Tranmæl og en god biografi om Andrew Furuseth, romedalingen som dro til USA og som ble en av de virkelig store pionerene innenfor organiseringen av sjøfolk.

Selv opplevde jeg Haakon Lie primært etter at han hadde gått av som pensjonist i 1969, det året tok han ikke gjenvalg som partisekretær. Dette var fire år etter at Einar Gerhardsen gikk av som partileder og Konrad Nordahl vek plassen som LO-leder. To år tidligere hadde Martin Tranmæl trådt ut av sentralstyret i Arbeiderpartiet. Disse fire hadde ledet Arbeiderpartiet i storhetstiden fra Nygaardsvold dannet regjering i 1935 til Arbeiderpartiet kom i mindretall på Stortinget ved valget i 1964. Dette innledet et tidsskiftet.

Vår kontakt skjedde primært ved at han brått sto i døra til kontoret til Fri Fagbevegelse i LO, der han ofte var. Hans primære kontakt var Knut Ribu, daværende redaktør i fagbladet. De gangene han ikke var til stede, kom Haakon Lie til meg. Han satte seg aldri ned, han skulle aldri ha kaffe. Han sto i døråpningen og snakket til han brått sa morn’a og forsvant. Da var jeg ganske svett, ikke fordi han var sint eller uebahgelig, men fordi han var så intens.

Haakon Lie var ingen bidragsyter til bladet, men var et oppkomme av ideer og la grunnlaget for bladets presentasjon av norsk industris situasjon i forhold til norsk medlemskap i daværende EEC. Som pensjonist var han sekretær i Europabevegelsen. Men han påvirket også ved å bruke telefonen. Hans kontaktnett og kontaktflate var imponerende. Nå har jeg aldri vært den som har påvirket en forbundsleder slik at de har skiftet standpunkt. Det har aldri vært min oppgave. Haakon Lie hante ingen slik begrensning. Han var ustoppelig, også når det gjaldt norsk industri og energi. – Ring til den og den forbundsformannen, sa han, og si det og det. Og det gjorde jeg. Man sa ikke nei til Haakon Lie. Det drømte jeg da heller aldri om.

I tillegg, når en først er inne på det personlige. Som journalist var jeg aldri i tvil om hva han mente. I motsetning til en tidligere statsminister som nektet opptak på bånd fordi han da sto svakere ved dementi, var det aldri nødvendig for Haakon Lie å dementere eller presisere. Hans tale var klar, hans mening var sterk. Han var ingen rev som trengte mange utganger.

Det hendte jo, at journalisten også slapp til med et spørsmål eller to, men stort sett var det en monolog, og det var Haakon Lie selv som bestemte når intervjuet var over. – Morna, sa han, og borte var han.

Bare en gang har jeg fått ham taus. Det var en bursdag, og jeg kom etter at Einar Garhardsen hadde vært der og tatt ham i hånda. Haakon Lie fnyste da han fortalte om den epioden. Min gave til ham var skjerpestål. Det var bare kona hans som lo.

Så sent som det året han fylte 103 år, altså i september i fjor, hadde han godt begrunnede meninger om hva slags fly regjeringen skulle kjøpe til det norske luftforsvaret, om boligreisinga og myndighetenes manglende innsats overfor de narkomane. Han hadde like til det siste evnen til å kombinere visjonen om et bedre samfunn for alle med dagliglivets praktiske politikk.

Hans liv og gjerning rommet så utrolig mye, både da han var aktiv i organisasjonene og senere som pensjonist.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
25.05.2009
18:23
16.12.2013 10:16Mest lest

Hanna Skotheim

Kaisa har vært fattig i verdens rikeste land: – Det er stigmatiserende å stå fram som fattig i Norge

ADVARER: Rafal Janeczeks liv ble snudd på hodet etter tiden som ansatt i bemanningsfirmaet Kranfører AS. Nå håper han andre arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

ADVARER: Rafal Janeczeks liv ble snudd på hodet etter tiden som ansatt i bemanningsfirmaet Kranfører AS. Nå håper han andre arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

Håvard Sæbø

Da Rafal (33) begynte å kreve lønn mellom oppdrag, ble jobben et mareritt

Telefonbetjenter blir trakassert at kunder.

Telefonbetjenter blir trakassert at kunder.

Illustrasjonsfoto: Motortion/Colourbox

Telefonbetjenter blir drapstruet på jobb. Her forteller tre ansatte sine historier

Marian Abdi Hussein (SV) , Maria-Karine Aasen-Svensrud (Ap) og Tobias Drevland Lund (Rødt) var blant fagkandidatene som ble stemt inn på Stortinget

Marian Abdi Hussein (SV) , Maria-Karine Aasen-Svensrud (Ap) og Tobias Drevland Lund (Rødt) var blant fagkandidatene som ble stemt inn på Stortinget

Hanna Skotheim, Sidsel Valum og Brian Cliff Olguin

Se hvem som kom inn på Stortinget fra fagbevegelsen

NESTEN PARKERT FOR GODT: Yngve Hovland (52) ble hardt skadet på jobb i fengselet. Sykkelen holder ham oppe på fritida.

NESTEN PARKERT FOR GODT: Yngve Hovland (52) ble hardt skadet på jobb i fengselet. Sykkelen holder ham oppe på fritida.

Eivind Senneset

Først to år etter, er yrkesskaden til Yngve godkjent av Nav

Sverre Myrli har formelt bedt Europautvalget sørge for at implementeringen av EUs fjerde jernbanepakke legges på is.

Sverre Myrli har formelt bedt Europautvalget sørge for at implementeringen av EUs fjerde jernbanepakke legges på is.

Helge Rønning Birkelund

Arbeiderpartiet har formelt bedt regjeringen utsette jernbanepakke fire

Det er ikke alle dokumenter fra Stortinget som kommer til å bli med hjem til Hamar når Karin Andersen avslutter sitt 24 år lange liv som stortingsrepresentant.

Det er ikke alle dokumenter fra Stortinget som kommer til å bli med hjem til Hamar når Karin Andersen avslutter sitt 24 år lange liv som stortingsrepresentant.

Torgny Hasås

Etter 24 år mistet SVs Karin Andersen plassen sin på Stortinget: – Jeg har veldig mye ugjort i politikken

ULOVLIG PRAKSIS: Unibuss må betale 5000 kroner til Ruter dersom sjåfører bryter mobiltelefonreglementet til Ruter, men Oslo tingrett mener Unibuss sin praksis med å la sjåførene selv betale den «boten» er ulovlig.

ULOVLIG PRAKSIS: Unibuss må betale 5000 kroner til Ruter dersom sjåfører bryter mobiltelefonreglementet til Ruter, men Oslo tingrett mener Unibuss sin praksis med å la sjåførene selv betale den «boten» er ulovlig.

Roy Ervin Solstad

Bussjåfør ble bøtelagt for mobilbruk, men nektet å betale. Nå har han vunnet i retten

HÅP: – Jeg er glad fordi vi nå kan få endret lovverket. Nå er det flertall på Stortinget for å få vekk karenstiden. Det er flertall for at syke og skadde mennesker kan få beholde inntekten sin, arbeidsavklaringspenger, helt fram til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet, sier Elisabeth Thoresen, som leder AAP-aksjonen.

HÅP: – Jeg er glad fordi vi nå kan få endret lovverket. Nå er det flertall på Stortinget for å få vekk karenstiden. Det er flertall for at syke og skadde mennesker kan få beholde inntekten sin, arbeidsavklaringspenger, helt fram til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet, sier Elisabeth Thoresen, som leder AAP-aksjonen.

Jan-Erik Østlie

AAP-generalen øyner håp om bedre forhold for syke og skadde i norsk arbeidsliv

DRØMME-STATSRÅDER: Trine Lise Sundnes (Ap), Terje Aasland (Ap), Freddy Øvstegård (SV), Mona Fagerås (SV) , Arne Nævra (SV) og Sverre Myrli (Ap) er blant politikerne forbundene peker på som sine favoritter.

DRØMME-STATSRÅDER: Trine Lise Sundnes (Ap), Terje Aasland (Ap), Freddy Øvstegård (SV), Mona Fagerås (SV) , Arne Nævra (SV) og Sverre Myrli (Ap) er blant politikerne forbundene peker på som sine favoritter.

Bakgrunnsfoto: Erlend Angelo

Her er LO-forbundenes ønske-statsråder

– Det er sånn at vedtak som er fattet i Stortinget, er det konstitusjonell tradisjon for at en gjennomfører, sier Erna Solberg.

– Det er sånn at vedtak som er fattet i Stortinget, er det konstitusjonell tradisjon for at en gjennomfører, sier Erna Solberg.

Tormod Ytrehus

Solberg om EUs fjerde jernbanepakke: – Tradisjon for å gjennomføre stortingsvedtak

Leif Martin Kirknes

LOs tre mektigste krever at Støre endrer loven

Kommentar

Erna Solberg vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering, skriver Kjell Werner.

Erna Solberg vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering, skriver Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

«Erna vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering»

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer at han aktivt prøvde å unngå skatt på statsrådsbolig.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer at han aktivt prøvde å unngå skatt på statsrådsbolig.

Jan-Erik Østlie

Ropstad innrømmer at han prøvde å unngå skatt på pendlerleilighet

Jan-Erik Østlie / Atle Espen Helgesen

Industri Energi med tydelige forventninger til ny regjering

LÅGAST PÅ PRIS: App-selskapet Intercab/Ridel danka ut konkurrentane i anbodet om å køyre skoleelevar og funksjonshemma i Agder.

LÅGAST PÅ PRIS: App-selskapet Intercab/Ridel danka ut konkurrentane i anbodet om å køyre skoleelevar og funksjonshemma i Agder.

Tormod Ytrehus

App-selskap vann konkurranse om å køyre taxi for kommunen

TRAPPER OPP: LO Stat trapper opp kulturstreiken med 121 nye streikende neste uke.

TRAPPER OPP: LO Stat trapper opp kulturstreiken med 121 nye streikende neste uke.

Anders Hauge-Eltvik

Kulturstreiken for rettferdig pensjon trappes opp. Se oversikten her

Kommentar

Fagforbundets leder Mette Nord kan glede seg over at Stendi ikke anker hovedspørsmålet i Borgarting lagmannsretts dom.

Fagforbundets leder Mette Nord kan glede seg over at Stendi ikke anker hovedspørsmålet i Borgarting lagmannsretts dom.

Jan-Erik Østlie

«Stendi har krøpet til korset. Det er en seier for fagbevegelsen», skriver Kjell Werner

Leif Martin Kirknes

Støre vil ikke ha samarbeidsavtale med Rødt

PÅ FRIERFERD: Ap-leder Jonas Gahr Støre har reist mye i valgkampen.

PÅ FRIERFERD: Ap-leder Jonas Gahr Støre har reist mye i valgkampen.

Helge Rønning Birkelund

Dette viser bakgrunnstallene om framgangen til Ap i valginnspurten


Flere saker