Fotballens tragedier
Er det noe galt med selve fotballspillet? Eller er det tilfeldigheter som avgjør hvor mange som risikerer livet som tilskuere?
odd.arne.olafsen@lomedia.no
Er det noe galt med fotballen – som sport, underholdning eller fenomen? Er det sider ved selve spillet ute på banen som framkaller så oppkokte følelser at det renner over for noen av tilskuerne – med fatale konsekvenser som resultat? Neppe. Men nok en gang er fotballen rammet av tribuneaktiviteter med mange dødsfall som fasit. Hvorfor må det være sånn?
Idretts- og sportsaktiviteter har en iboende underholdningsverdi i seg selv. Nettopp konkurranseelementet utøverne imellom er det som trigger engasjementet og begeistringen for at akkurat «mine» utøvere skal gå av med seieren. Noen ganger kan det bli så ulidelig spennende at det nær sagt påvirker deler av kroppsfunksjonene. Men å ta med meg kniver og brannbomber til stadion for å ha noe å drive med hvis «mine» går på et forsmedelig tap? Nei. Nei, og atter nei!
Men noen gjør det faktisk. Nå senest i et lokaloppgjør i egyptisk fotball der opptøyer blant et av lagenes tilhengere medførte 77 dødsfall og ytterligere 178 tilskuere med forskjellige skader. Enda en gang, altså. For fotballen har opparbeidet seg et elendig rykte. Med den siste tragiske hendelsen i Egypt har – så langt det har vært mulig å registrere – 1.366 mennesker mistet livet som fotballtilskuere gjennom 66 etterkrigsår. Noen etter en stadionbrann, men de aller fleste etter opptøyer og bråk. Det er mer enn 20 unødig tapte liv årlig. Ingen annen sportsgren er i nærheten av en tilsvarende tragisk statistikk.
Det er et velkjent fenomen at det finnes gjenger og grupperinger som bruker fotballstadioner som arenaer for uprovosert vold overfor tilfeldig utvalgte ofre. De er ikke der for fotballens skyld, men har helt andre motiver for deltakelsen i det som skulle være en sportsfest. I fotballmiljøene legges det ned store ressurser på å holde disse gjengene i sjakk, og helst luke dem ut av selve arenaen. Mange er tatt og har fått sin ganske strenge straff. Likevel er rekrutteringen av nye bøller tilsynelatende ustoppelig.
Vi må prise oss lykkelige for at andre idrettsgrener ikke er betent med dee dødelige fenomenet fotballen er beheftet med. Det er lett å bli nostalgisk for sammenlikningens skyld, men tenk tilbake til 1994-OL på Lillehammer der et bortskjemt norsk hjemmepublikum skal heie fram nok en norsk gullmedalje på den avsluttende og krevende femmila. Når det utover i løpet blir klart at det norske gullet ikke blir noe av, skjer det et merkverdig skifte av favoritt. Og idet Vladimir Smirnov fra Kasakhstan suser inn på stadion til seier, roper minst 120.000 engasjerte tilskuere (aller flest nordmenn) «Smirre! Smirre! Smirre!». Gullvinner Vladimir blir så forfjamset at han nesten stopper opp.
Denne hendelsen har ikke til hensikt å hausse opp oss selv som gode tilskuere, men viser at de er mulig å akseptere og applaudere den gode prestasjonen, uansett om egne favoritter skulle svikte. Det forbauser også at eksempelvis ishockey, med sin voldsomme kroppskontakt under spillets gang, har ganske veloppdragne tilhengere, uansett tap eller seier. Og når selv svært engasjerte serbere klarer å fordøye et tomåls finaletap mot Danmark i håndball på hjemmebane, har en del såkalte fotballtilhengere ganske mye å lære, for både fotball og andre sportsgrener fortjener både engasjementet og følelsene som vi tilhengere og tilskuere bærer med oss. I den grad noen måtte sitte med fasitsvaret på hvordan vi skal unngå ytterligere tapte liv på tribunene, må vi stille opp og gi fotballen et bedre rykte. Nesten 1.400 tapte liv representerer en trist, unødig og fryktelig virkelighet.
Mest lest
Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.
Tormod Ytrehus
Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil
Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.
Sissel M. Rasmussen
Suksessfabrikk flyttes ut av Norge. I dag har Eva sin siste arbeidsdag
HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.
Brian Cliff Olguin
Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda
Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg
Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.
Jan Inge Haga
Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt
Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen.
Jan-Erik Østlie
Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene
136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.
Hanna Skotheim
Nye regler for AAP fra 1. juli
Hanna Skotheim
Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd
LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.
Håvard Sæbø
LO har satt ned foten i krangel om lageransatte
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?
Anna Granqvist
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?
Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.
3F Lolland
Ulovleg streik på Danmarks største byggeplass: Polakkar krev same lønn som danskar
STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)
nyebilder.no
Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka
Kommentar
Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.
Beate Oma Dahle / NTB
«Nok en gang viser det seg at staten ikke klare å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»
Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.
Jan Inge Haga
Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund
Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.
Tormod Ytrehus
Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én
Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.
Maersk Drilling
Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her
Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.
Jan-Erik Østlie
LOs Bård Nylund havnet midt i skytedramaet
Christopher Beckham vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.
Lene Svenning
HK-lederen ser seg ekstra over skulderen etter masseskytingen
1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.
Tormod Ytrehus
1. juli er det nye lover og regler som innføres i arbeidslivet
Meklingen gjelder folk som jobber med TV- og radioproduksjon, samt administrasjon i NRK.
Colourbox