Kamp om ressursene
USA, EU og Japan anklager Kina for å begrense eksporten av 17 sjeldne jordmetaller som trengs i høyteknologisk industri. Hvordan skal Norge agere?
nina.sandaas@lomedia.no
I går gikk de tre økonomiske stormaktene til det alvorlige skritt å bringe konflikten inn for verdens handelsorganisasjon WTO.
Bakgrunnen er Kinas posisjon som verdensener når det gjelder produksjon av sjeldne jordmetaller. Landet kontrollerer 97 prosent av den globale produksjonen. Slike metaller er livsviktige i høyteknologisk industri og produksjon av fornybar energi. De finnes i alt fra mobiltelefoner, flatskjermer og nettbrett til elbiler og raketter. Til elbatteriet i en Toyota Prius kreves det flere sjeldne jordmetaller, eksempelvis lantan som bidrar til bedre ytelse. Samtidig er det nødvendig med et helt kilo neodym i en slik bilmotor.
Tilgangen på sjeldne jordmetaller krympet etter at Kina kuttet sin eksport med over 70 prosent i 2010 og satte en eksportkvote på 30 000 tonn. I fjor var kvoten den samme. Begrensningene medførte en prisvekst på over 500 prosent.
Kvoten er for liten og fører til knapphet og kunstig høy pris, ifølge USA, EU og Japan. Begrensningene tvinger også elektronikkprodusenter til å flytte virksomheten til Kina for å få tilstrekkelig tilgang. Restriksjoner på sjeldne jordmetaller og andre produkter er i strid med internasjonale handelsregler og må oppheves, mener de tre som tar saken til WTO.
Både vanlige forbrukere og produsenter i EU og resten av verden kan bli skadelidende av konflikten, uttalte EUs handelssjef Karel De Gucht. En talsmann i Washington sa at Kinas eksportrestriksjoner er en urovekkende form for proteksjonisme med sikte på økonomisk vinning.
Kina ble nylig oppfordret til å lette på sine eksportrestriksjoner for sjeldne jordartmetaller. Dette skjedde etter at et WTO-panel i fjor sommer kom frem til at kinesiske eksportrestriksjoner for ni andre råvarer – blant dem bauxitt, zink og magnesium – ikke lot seg forsvare av miljømessige grunner. Kina avviser kritikken og fastholder at landet må begrense eksporten av hensyn til miljøet og innenlands etterspørsel. Kinesiske myndigheter advarer mot å bringe den nye saken inn for WTO og sier at landet nå vil ta sine forholdsregler og forberede seg aktivt på å forsvare og forklare sitt syn på saken. Blant annet mener Kina at man har et godt argument for eksportbegrensningene i hensynet til miljøet og en bærekraftig utvikling.
Konflikten, som kan bli en langvarig affære i WTO-systemet, illustrerer hvordan den globale kampen om viktige råvarer tiltar i intensitet. Kinas behov for å legge om produksjonen fra lav- til høyteknologisk og for å øke forbruket for å løfte massene ut av fattigdom, vil øke denne spenningen. I dag importerer Kina mange råvarer og metaller, ikke minst jern. En langvarig handelskonflikt eller eventuelle sanksjoner fra de tre mot Kina vil bli ødeleggende.
I det lange løp kan det vise seg å ha vært en feilaktig og skjebnesvanger beslutning USA og EU tok for et par tiår siden, da man besluttet å importere sjeldne jordmetaller i stedet for å satse på egen utvinning. Nå er det Kina som kontrollerer ressursene og sitter på ekspertisen.
Lærdommen må være å skjøtte sitt eget hus, også det norske. Også vi, som storforbrukere av det meste, er avhengig av disse jordmetallene som nå ligger på WTOs bord. Det betyr at Norge må ta stilling i konflikten. Vi kan også gjøre vårt for å ta ansvar for vår egen framtid og for å dekke noe av Europas behov for råvarer. De geologiske forutsetningene for å finne sjeldne jordmetaller på Nordkalotten er lovende, mener ekspertene.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.
Leif Martin Kirknes
Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.
Sissel M. Rasmussen
Nei, arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om det står i arbeidsavtalen
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
Håvard Sæbø
Over 11.000 Fellesforbundet-medlemmer kan gå ut i streik søndag. Sjå lista
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.
Sissel M. Rasmussen
Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.
Anita Arntzen