Viktig SV-slag om ultralyd
SV er et lite parti. Men har akkurat nå stor makt til å bestemme hvor tålegrensa skal gå for menneskelig mangfold.
solfrid.rod@lomedia.no
Arbeiderpartiet vil ha statlig finansiert tidlig ultralyd, Senterpartiet har sagt nei. Derfor er det stor spenning knyttet til hva et splittet SV faller endelig ned på når landsstyret møtes fredag.
Tidligere denne uka bestemte SVs sentralstyre seg for å si ja. Med det er Norge et skritt nærmere statlig finansiert ultralyd i 11.-13. svangerskapsuke.
SV-leder Audun Lysbakken begrunner vedtaket med at alle kvinner bør ha samme tilgang til tidlig ultralyd. Det er det samme resonnementet som ble avgjørende for Arbeiderpartiet. At bykvinner med grei økonomi allerede kjøper seg tidlige glimt av babyen i magen hos private gynekologer, brukes som argument for statlig finansiering.
Det er en kortslutning her. Som kjent er det mange ting velstående mennesker kan kjøpe for penger. Det betyr ikke at statlig innkjøp av den samme varen vil bidra til utjamning og folkehelse. Faktisk er det ingen dokumentert helsegevinst av tidlig ultralyd. Den sikreste effekten er muligheten for å sortere bort fostre med bestemte egenskaper.
Nettopp kombinasjonen av privat velstand og rivende teknologisk utvikling stiller store krav til oss når det gjelder etisk refleksjon og politiske visjoner. Etikken klarer ikke helt å holde tritt med teknologien. Men politikk handler om hva vi skal bruke fellesskapets penger på. Det er det spørsmålet SV bør holde fast ved: Skal vi bruke knappe helseressurser på en storstilt screening med liten eller ingen helsegevinst og med konsekvenser vi ikke helt kan overskue?
Lysbakken forsvarer sentralstyrets vedtak med at tidlig ultralyd skal være frivillig og at SV ikke ønsker et sorteringssamfunn. Det er imidlertid ingen grunn til å tro at tidlig ultralyd vil slå ut annerledes i Norge enn i andre land, der det nå knapt fødes barn med visse kromosomfeil. En slik utvikling rammer mennesker som lever med ulike funksjonsnedsettelser og snevrer inn våre forestillinger om hvilke liv som er verdt å leve.
Dette handler ikke om at noen skal sette seg til doms over foreldre som velger bort, det handler heller ikke om kvinners rett til å bestemme over sin egen kropp. Det handler om hvorvidt staten skal finansiere jakten på avvik. Hvis vi mener noe med festtaler om mangfold og inkludering, har vi mye mer bruk for en stat som bruker penger på å utforme samfunnet slik at alle kan delta.
Som kjent er det hard kamp om ressurser i helsevesenet. Når den teknologiske utviklingen raser av gårde og kampen om helsekronene strammer seg til, trenger vi modige politikere som tør å si nei. Flere SV-ere har varslet kamp på helgas landsstyre. Spørsmålet er om de blir mange nok. Det hjelper ikke bare å si at man er motstander av sortering, man må også skape en politikk som bidrar til det motsatte.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.
Privat, skjermdump fra YouTube
Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen
Brian Cliff Olguin
Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.
Leif Martin Kirknes
Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen