Ta ondet ved roten
I Napoli-regionen har mafiaen makta over søppelfyllingene og politikerne er del av et korrupt system. Ingen protesterer. Hvordan er det i Norge?
stig.christensen@lomedia.no
På Transparencys liste over korrupte stater, der landet på topp er minst korrupt, ligger Norge på 7. plass, mens Italia ligger som nummer 72.
I en lang reportasje i Aftenposten nylig beskrives mafiaens hånd om søppelfyllingene. Giftig avfall har ført til en overrepresentasjon av krefttilfeller i Napoli-regionen. Mafiaen har store kunder og i et omfattende område rundt Napoli har de slengt tonn på tonn giftig avfall utover store landområder. Folk har begynt å protestere kraftig, mens politikerne ikke har klart å gjøre noe med situasjonen.
En prest, Fader Mauricio, mener de er rammet av en apokalypse på grunn av de store mengdene giftig avfall som blir dumpet. Hans oppfatning er at politikerne ikke løfter en finger, men at de på denne måten har dømt en hel befolkning til døden. En annen forteller at mafiaen gjennom 20 år har tømt giftavfall rett i matfatet deres. Man frykter at krefttilfellene vil øke enda mer på grunn av langtidseffekten disse giftstoffene har.
Italia har et kontrollsystem, men problemet er at kontrollørene er korrupte. I dette området er også politikerne en del av det korrupte systemet, og de som ikke er korrupte, tør ikke å gjøre noe. Frykten for represalier er trolig høy. På denne måten kan mafia og korrupte kontrollører og politikere lamme alle fornuftige tiltak for å bekjempe giftig søppel.
I Norge har vi ikke kommet dit, selvsagt. Vi ligger høyt oppe på listen over de minst korrupte land. Vi har en kritisk presse, et rettssystem. Vi liker å si at vi har et gjennomsiktig system der mulighetene for å oppdage korrupsjon er store. I det siste har imidlertid NRK avdekket en del korrupsjon i kommune-Norge. Står det ikke så bra til likevel? Professor Frank Aarebrot sier at de små kommunene er mer tilbøyelig til å skjule korrupsjonstilfeller.
I løpet av de siste ti årene er 24 personer dømt for kommunal korrupsjon i Norge, men mørketallene er antakelig store. I et intervju journalist Per Flakstad hadde med leder i Fagforbundets samfunnsøkonomiske enhet, Fanny Voldnes i Fagbladet/frifagbevegelse.no nylig, går det fram at flere kommunale aksjeselskaper, økt konkurranse om offentlige tjenester og svekket kommunerevisjon har økt korrupsjonsfaren.
Det viktigste for å hindre korrupsjon, er god kontroll, men Kommune-Norge har gjennomgått store endringer i løpet av de siste ti årene, trolig til det verre. Stadig flere aksjeselskaper er etablert. I Oslo er kollektivtrafikken organisert i en konsernmodell med et 20-talls datterselskaper. Dette fører til mer uoversiktlighet og problemer med kontrollen.
I tillegg er det en økt konkurranse blant private om offentlige oppdrag. Her vet vi fra før at det har vært sosial dumping og manglende vilje til å følge lovverket på dette området. Et lovbrudd følges gjerne av et annet, noe vi har sett i deler av restaurantbransjen. Det fins eksempler på at anbydere er villige til å gi kommunalt ansatte penger rett i lomma mot å få gode kontrakter med kommunen.
Korrupsjonen mot tas ved roten. I motsatt fall kan vi på sikt få en utvikling i retning av italienske tilstander, og det er det vel ingen som vil.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB