Nok frihet nå
Valgfrihet er retorisk gull, ettersom frihet er en uangripelig verdi. Men det tilslører at mønstre flest spinnes rundt kjønn og klasse.
Den bevisste forbruker kan når som helst bytte strømleverandør og mobilabonnement, og få en tjeneste som er billigere og bedre tilpasset hennes behov. Samme logikk kan overføres til alle livets områder, mener høyresiden, og satser på valgfrihet som mantra i valgkampen. Et godt retorisk grep. Ingen kan jo være imot frihet. Men hvor frie er valgene våre egentlig?
Den siste uka har debatten rast om mor og far og barn, og arbeid og samfunn. Det er godt dokumentert at en egen fedrekvote var det som måtte til for å få far hjem til de minste. Likevel vil Høyre fjerne den, fordi den svekker familiens valgfrihet. Å fjerne fedrekvoten åpner alle dører for mødre som anser foreldrepermisjon som kvinners privilegium og for arbeidsgivere som vil tilbake til den tida mannlige ansatte ikke tok permisjon. Begge deler finnes. Altså vil Høyres forslag i praksis innskrenke fedres valg.
Valgfrihetens apostler har som motto at en hver vet best for seg selv. Helst vil de ha fleksibel skolestart og fleksitid for alle elever, men her har de så langt møtt motstand fra lærere og andre som ser at det da vil bli umulig å bygge fellesskap i skolen.
Frie valg har også ikke-intenderte konsekvenser, og ikke alle valg er like informerte. I Oslo må 15-åringer velge mellom et trettitalls videregående skoler. Ofte er det nokså uklart hva som gjør at noen skoler har bedre rykte enn andre. Skolene utenfor sentrumskjernen vet at de ligger tynt an, så de byr på cola, skolebrød og glansede brosjyrer for å lokke elever til seg. I år har den mest populære skolen 448 søkere til 168 plasser, mens den minst populære kun har 27 søkere til 254 plasser. Vi vet ikke om dette systemet gir ungdom bedre utdanning. Det vi vet er at de blir omgitt av folk med samme karaktersnitt som seg selv, og at mange kommer til å kjøre mye buss og t-bane for et studietilbud de kunne fått i nabolaget.
Der skolene har karakterer å vise til, er det verre med barnehagene. Mens folk flest er sjeleglad de i det hele tatt får en plass, har Høyre bekymret seg for hvordan foreldre skal kunne velge riktig barnehage. Og kommet opp med ideen om et barnehagebarometer, en nasjonal kvalitetsportal som gir poeng basert på alt fra inneklima og kosthold til ansattes sykefravær. Linda Hofstad Helleland, som trolig blir barneminister hvis Høyre vinner valget, synes barometeret er en kjempegod ide. Det er nyttig å vite at hun vil la foreldre slåss om de gode plassene i stedet for å sørge for kvalitet i alle barnehager.
Det er selvsagt ikke tilfeldig hvilke foreldre som vil bruke tid og krefter på et slikt barometer eller hvem sine barn som går på de mest populære skolene. Akkurat som det ikke er tilfeldig hvem som jobber deltid. Pussig i grunnen at noe som angivelig er et fritt valg er så ujevnt fordelt. 40 prosent av kvinnene jobber deltid, mot bare 14 prosent av mennene. Aller mest deltid jobber kvinner med lav utdanning. De fortsetter å jobbe deltid lenge etter at småbarnsfasen er over. Hva er det med disse jobbene? Hva er det med arbeidslivet generelt, og med familien, som gjør kvinner jobber så mye mindre enn menn? Dette er spørsmål som havner i valgfrihetens blindsone. Når alt er resultat av frie valg, finnes ikke klasse, kjønn og strukturer. Det er besnærende, men det har lite med virkeligheten å gjøre.
Mest lest
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.
Roy Ervin Solstad
En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
Erna Solberg
Leif Martin Kirknes
Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.
Helge Rønning Birkelund
Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
Debatt
Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.
Ida Bing
«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh
Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp
Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat
Foto: Privat
Live ville hjelpe sine iranske venner og ga dem jobb. Nå skal hun i retten for tredje gang
HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.
Privat/Lene Svenning
Sjefene sikret seg full lønn under sykdom – nå krever butikkansatte det samme
DET ER HÅP: Fagforbundets økonom Bjørn Kristian Rudaa har selv bidratt til å snu mange nedbemanningsforslag.
Bjørn A. Grimstad
Slaget er ikke tapt selv om kommunen vil si opp ansatte. Her er økonomiekspertens råd
Over 1.400 selskaper har fått lønnskompensasjon, til tross for at de hadde null ansatte da koronakrisen startet. Det viser en kartlegging Dagbladet har foretatt.
Colourbox