JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Hva har kvinner å kjempe for i 2013?

Rita Bråten, nestleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund hadde sitt første tillitsverv på slutten av 1970-tallet, som verneombud i Oslo fengsel.

– I kriminalomsorgen har menn og kvinner lik lønn og arbeidsoppgaver. Men det er for få kvinnelige ledere. Flere kvinner bør søke lederstillinger. Det er heller ikke likestilling i soningstilbudene for kvinner og menn, verken for domfelte eller varetektsfengslede. Det kan også være et problem å være kvinnelig ansatt i fengsel, fordi en del innsatte har andre kulturelle holdninger til kvinner.

Anita K. Solhaug, 1. nestleder i Norsk Tjenestemannslag, framhever at likestillingen ikke er kommet lenger enn at vi må ha særkvotering for å få lik representasjon.

– Det er langt igjen for å kunne si at vi er likestilte, så vi har ennå mye å kjempe for.

Hun er opptatt av å få flere kvinner inn i lederstillinger. I dag er et fåtall kvinner.

– Dette må vi ha stort fokus på. Kvinner har fortsatt liten makt i samfunnet, sier hun.

Jane Brekkhus Sæthre, nestleder i Norsk Jernbaneforbund, mener en god familiepolitikk er avgjørende.

– Unge kvinner har i teorien valgmuligheter på alle områder. Krysspresset når det gjelder krav til leveranser på hjemmebane og i arbeidslivet er tøffere enn noen gang. En kontinuerlig utvikling av velferdstilbud, tilrettelegging av arbeidsliv og en dynamisk familiepolitikk er avgjørende for kvinners muligheter framover, sier Sæthre.

Gerd Øiahals 1. nestleder i Postkom: – Fortsatt skjer det mye vold og undertrykking mot kvinner både i Norge og i verden. Se bare på voldtektssaker som skjer i India og i mange krigsherjede land. Vi kan som fagbevegelse drive med politisk påvirkning og opplysningsarbeid internasjonalt. Det må vi prioriere i 2013.

Annonse
Annonse