– Arbeidslivet ut av EØS-avtalen
Et knapt år før LO-kongressen markerer EL & IT Forbundet seg som den sterkeste EØS-motstanderen i LO-familien.
knut.viggen@lomedia.no
Forbundet stiller krav til regjeringen om at norsk arbeidsliv holdes utenfor EØS-avtalen. Onsdag vedtok landsstyret i EL & IT Forbundet en uttalelse der det kreves forsikringer om at regjeringen stanser direktiv som vil undergrave norsk lov og avtaleverk eller som begrenser mulighetene for nasjonal lovgivning på arbeidslivsfeltet. Landsstyret krever også at norske myndigheter må ta initiativ til å endre EØS-avtalen slik at den ikke griper inn mot norske tariffavtaler eller lovfestede rettigheter i arbeidslivet. Landsstyret mener at hvis dette ikke er mulig å få til, må avtalen sies opp og erstattes med mer ordinære handelsrelasjoner mellom Norge og EU. Og dette må eventuelt skje i løpet av neste stortingsperiode.
Lang historikk
EL & IT Forbundet uttrykte allerede på landsmøtet i fjor bekymring for EØS-avtalens konsekvenser og kampen mot sosial dumping. Da debatten rundt vikarbyrådirektivet dro seg til for alvor i fjor høst, var delegatene på EL & IT Forbundets tariffkonferanser raske med uttalelser som gikk mot implementering av direktivet. Fanemarkeringene i desember og januar hadde bred støtte blant både sentrale og lokale tillitsvalgte EL & ITere.
Forbundsleder Hans O. Felix er sikker på at det blir EØS-debatt på LO-kongressen neste år, og han er glad for at initiativet til en slik debatt vil komme fra EL & IT, men han tror ikke det blir den viktigste debatten.
– Den vil uansett være å sikre fortsatt flertall på Stortinget og valgseier nummer tre på rad for den rødgrønne regjeringen høsten 2013, sier Felix.
Giskes EØS-ja
Næringsminister Trond Giske (Ap) og EL & IT Forbundets profilerte EØS-kritiker, Jan Olav Andersen, innledet debatten på landsstyremøtet onsdag. Giske er klar tilhenger av EØS-avtalen, mens Andersen mener at avtalen slik den har utviklet seg gjennom årene i stadig større grad angriper norsk arbeidsliv og faglige rettigheter.
Giske var EU-motstander i 1994 og er det fortsatt, men han er til gjengjeld blitt en varm tilhenger av EØS-avtalen. Han mener avtalen sikrer norske interesser i Europa.
– Da avtalen ble inngått var det seks EFTA-land og 12 EU-land som forhandlet om en avtale, i dag er det tre EØS-land tilbake og EU er utvidet til 28 medlemsland. Vi hadde aldri fått en slik avtale i dag, mener Trond Giske.
Frykter hånflir
Han påpekte at med dagens situasjon i Europa med økonomisk krise, arbeidsledighet og sosial nød, er det feil å kreve reforhandling av EØS-avtalen.
– Vi vil bli møtt med hånflir, for hva er det vi sutrer for i Norge med stabil økonomi og Europas laveste ledighet? Det vil EU ikke forstå. Vi må i stedet utnytte de mulighetene vi har for å påvirke, og blant annet utvikle samarbeidet med våre nordiske kolleger og med europeisk fagbevegelse, sa Giske.
Han kom inn på de direktivene som har skapt mest støy og innrømmet at norske politikere ikke har vært tøffe nok når det gjelder å bruke retten til å si nei.
Bredere debatt
Jan Olav Andersen, som blant annet har ledet alternativutredningen om EØS-avtalen, er enig med Trond Giske i at det foregår en dramatisk sosial utvikling i Europa. Han mener både europautredningen og alternativutredningen har medvirket til interesse for EU/EØS og til en bredere debatt i Norge de siste månedene.
– Å stille spørsmålstegn ved EØS-avtalen er ikke nasjonalisme eller mangel på solidaritet med Europa. Vi innfører heller ikke noe barbari ved eventuelt å ta bort avtalen. Vi tror det er mulig å få til endringer gjennom forhandlinger, slik vi har vært vant til å forhandle i andre sammenhenger, sier Andersen. Han konstaterer at det har vært en lang periode med dereguleringer og angrep på faglige rettigheter i EU.
– Vi er bekymret for utviklingen og hvilke konsekvenser dommer i EU-retten får for norske tariffavtaler, sa Andersen.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen
Regjeringen vil fjerne særaldersgrensa for 200.000 offentlige ansatte
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen