JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Ingen skjulte motiver

EL & IT ønsker en konstruktiv debatt om EØS-avtalen, og ikke at det bare blir et spørsmål om ja eller nei til EØS. – Det ligger ingen skjulte motiver i landsstyrets vedtak, presiserer forbundsleder Hans O. Felix.

knut.viggen@lomedia.no

Arbeidslivet ut av EØS-avtalen var konklusjonen da EL & IT Forbundet diskuterte spørsmålet og vedtok en uttalelse på landsstyremøtet onsdag. Forbundsleder Hans O. Felix kaller i etterkant uttalelsen og EØS-vedtaket for en tretrinnsrakett.

Dialog

– Pioritet nummer én er å komme i dialog med regjeringen med henblikk på å stoppe den negative utviklingen vi har sett på arbeidslivsområdet. Vi mener at denne delen av EØS-avtalen må kunne tas bort, og erstattes av bilaterale avtaler. Hvis dette mot formodning skulle skjære seg, så er landsstyret klar på at man ønsker en annen relasjon til EU enn den vi har i dag, sier Hans O. Felix.

Taktisk spill?

Han avviser at dette er et taktisk spill for å skjule at det egentlige målet er å si opp hele EØS-avtalen.

– I EL & IT Forbundet og i landsstyret finner du medlemmer og representanter som er i mot hele EØS-avtalen. Men dette er ikke noen delvei mot et bastant nei, og det er heller ikke det som ligger i landsstyrets vedtak, sier Hans O. Felix. Han vil ha en konstruktiv debatt som kan gi de endringene som forbundet ønsker.

– Hvis dette bare spisses til enten et ja eller et nei til EØS vil det heller ikke innad i LO være noen konsensus i dette spørsmålet og da oppnår vi i hvert fall ikke det vi er ute etter, sier Felix.

Kom i møte

Det er arbeidslivspolitikken som er det åpenbare ankepunktet mot EØS-avtalen.

– Vi mener dette er et så viktig politikkområde at vi vil ha endringer. Da må vi også være åpne for en dialog med dem som har andre synspunkter, sier Hans O. Felix. Han føler at næringsministeren langt på vei kom EØS-kritikerne i møte da han i går understreket at det er handlingsrom i EØS-avtalen, og at alle regjeringer fra 1992 har forsømt seg på dette området.

– Jeg er glad for at Trond Giske sier at han og regjeringen vil være mer kritisk til det som kommer fra EU i fremtiden, sier Felix.

Valget 2013

Han tror prosessen i forkant av og på selve LO-kongressen blir viktig, men enda viktigere blir valgkampen og valget neste år.

– Opposisjonen ønsker å svekke arbeidstakeres rettigheter ytterligere. Derfor blir det jobb nummer én å hindre at de får tilgang til regjeringskontorene høsten 2013. Jobb nummer to blir å bearbeide en eventuell ny Stoltenberg 3-regjering, mener forbundslederen.

Avventende

Felix tror det vil bli fart i mobiliseringen etter at LO-kongressen er avsluttet i mai.

– Nå er det en avventende holdning og en viss nederlagsstemning i etterkant av blant annet implementeringen av vikarbyrådirektivet, konstaterer Felix. Et positivt poeng er det, ifølge Felix, at det ble vedtatt en god tiltakspakke samtidig med direktivet.

– Det er verdt å merke seg at denne tiltakspakken ble vedtatt mot opposisjonens stemmer, sier forbundslederen.

Annonse

Flere saker

Annonse