JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter for samarbeid

Bellona er bekymret.

Den negative utviklingen for frivillige organisasjoner i Russland går svært raskt, og Bellona er bekymret for Barentssamarbeidet.

– Hvis utviklingen fortsetter, blir det ikke noe å feire om ti år, sier Bellona-leder Nils Bøhmer til NTB.

Han håper at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) benytter statsministermøtet i Kirkenes tirsdag og det påfølgende tosidige møtet med Dmitrij Medvedev til å si fra om det han karakteriserer som en dramatisk og rask negativ utvikling for private og frivillige organisasjoner i Russland.

– Stoltenberg bør bruke denne anledningen til å ta opp den demokratiske utviklingen i Russland med Medvedev på tomannshånd. Men det hadde vært enda sterkere hvis han hadde valgt å inkludere det frivillige samfunnet både på norsk og russisk side i jubileumsmarkeringen for Barentssamarbeidet i Kirkenes. Det savner vi, sier Bøhmer.

– Les også: Møtes i Russland

Han ser en dramatisk forskjell på det Russland som for 20 år siden gikk inn i Barentssamarbeidet med de nordiske landene, og dagens Russland der Putin i sin andre periode som president strammer inn. Barentssamarbeidet ble født i en tro på åpne grenser, flyt av informasjon og demokratisering.

– Spesielt etter at Putin kom tilbake i presidentembetet har det skjedd en dramatisk innstramming for det frivillige arbeidet, og i vilkårene for hvordan de uavhengige organisasjonene kan jobbe. Hvis man samarbeider med utlandet blir man uglesett, stemplet som spion og trakassert, sier Bøhmer.

Han sier den nye russiske lovgivningen som påbyr russiske organisasjoner som har utenlandske samarbeidspartnere å registrere seg som spioner, er i ferd med å få følger. På egne nettsteder og ved publisering av rapporter er disse organisasjonene pålagt å oppgi at de er spioner. Nå blir Bellona og andre utenlandske organisasjoner møtt med større mistillit.

– Les også: – En folkelig suksess

Bellona har kontorer i Murmansk og St. Petersburg og ser nå at flere av de mindre samarbeidspartnerne er i ferd med å gi opp. Ifølge Bøhmer opplever Bellonas ansatte i Russland en stadig større mistro og mistillit.

– Det er vanskelig å få til et godt folk–til–folk samarbeid. Vi frykter at hele Barentssamarbeidet om fem år er forvitret på grunn av det manglende engasjementet blant folk på russisk side. Hvis dette fortsetter vil den kulturelle utvekslingen, urfolksamarbeidet og miljøsamarbeidet bli borte og bli mer og mer overtatt av statlige organisasjoner. Det blir departementer og regjeringer som kjører denne dialogen, sier Bøhmer.

– Vil si fra

Jens Stoltenberg sa i et intervju med NTB at menneskerettsituasjonen i Russland blir et tema når han og Medvedev møtes i tosidige samtaler i Kirkenes tirsdag. Statssekretær Torgeir Larsen (Ap) sier at Norge er opptatt av å si fra.

– Det er en bekymring vi har som vi tar opp i alle sammenhenger. Jeg tok det sist opp under møtet i den norsk–russiske atomsikkerhetskommisjonen nylig. Her ser vi at den usikkerheten som brer seg i Russland har negativ effekt for samarbeidet. Konkret ser vi det på helseområdet og sivile samfunnsorganisasjoner både på norsk og russisk side. Dette er noe vi tar opp i alle sammenhenger, sier Larsen til NTB. (ANB–NTB)

Annonse
Annonse