Hydro selger ut bildelene
Norsk Hydro ASA undertegnet i går kveld en avtale om å "avhende" sin bildelproduksjon til Benteler Automobiltechnik. Høyteknologifabrikken på Raufoss bir dermed tysk.
frode.ronning@lomedia.no
Hydro har en stor bildelproduksjon på Raufoss, og denne selges nå til det tyske konsernet Benteler Automobiltechnik GmbH i Paderborn. De ansatte på Raufoss har lenge fryktet at de skulle bli solgt. Overtakelsen skjer ved årsskiftet. De ansattes representanter stemte imot salget i gårsdagens styremøte.
"Overdragelsen er ikke ventet å gi noe kontantutlegg for Hydro, og selskapet vil i fjerde kvartal i år regnskapsføre et antatt tap på om lag 250 millioner kroner etter skatt (i forbindelse med "avhendelse" av Hydro Aluminium Structures). Hydro forventer at transaksjonen blir gjennomført mot slutten av fjerde kvartal etter godkjenning fra relevante konkurransemyndigheter", heter det i dagens pressemelding.
Stor verdensaktør
Benteler Automobiltechnik er en full-service leverandør til omtrent alle større bilprodusenter over hele verden. I 2008 hadde Benteler-gruppen godt over 24.000 ansatte på 150 fabrikker i 35 land. Gruppen hadde i fjor en total omsetning på over 6,3 milliarder euro (52 milliarder norske kroner).
– En kjøper med ambisjoner
– Vi er glade for å ha funnet en kjøper med ambisjoner, kompetanse og størrelse til å videreutvikle bildelproduksjonen, uttaler konserndirektør med ansvar for ekstruderte produkter i Hydro, Johnny Undeli, i ei pressemelding.
I tillegg til Raufoss har selskapet produksjon i Kina, Tsjekkia, Danmark, Frankrike, Tyskland, Sverige og USA. Omsetningen i 2008 var 2,2 milliarder kroner, og antall ansatte er for tida 1200.
Skuffet over statens tafatthet
Den norske staten, ved Nærings- og Handelsdepartementet, eier 43,8 prosent av aksjene i Norsk Hydro ASA. Michael Hall, mangeårig sentral tillitsvalgt i Hydro Automotive Structures, er svært skuffet over rollen departementet inntok de siste årene.
– Statlig eierskap dreier seg om mye mer enn å eie noen arbeidsplasser på Raufoss. Det største problemet er at staten har sluttet å brukke sitt formelle eierskap. Dagens næringspolitikere har gitt fra seg styringsretten sin, sa Hall i samtale med magasinett.org.
– Statlige grep nødvendige
– Når staten er en så dominerende eier, er statlige grep nødvendige. Vi kan ikke overlate viktige industrielle områder til helt andre krefter, krefter som først og fremst er opptatt av profitt, sa en skuffet tillitsvalgt.
Ekstra bitter må det være at de tillitsvalgte på egen hånd, og uten store problemer, hadde funnet fram til en seriøs potensiell kjøper i Sverige.
– Men Hydro-styret gadd ikke engang å vurdere denne muligheten, sier Michael Hall.
– Vi har mer eller mindre vært i en konstant salgssituasjon i tre år. Vi har skjønt lenge at Hydro er en håpløs eier for oss, understreket raufossingen som i dag informerte Fellesforbundets forbundsstyre om avhendelsen til Tyskland.
Tilfredse aksjonærer viktigst?
– Prosessen og håndteringen vi har måttet oppleve, viser at tilfredsstillelsen av aksjonærene var det viktigste, istedenfor et bevisst, aktivt statlig eierskap, sa den sindige opplendingen.
– Før framleggelsen av kvartalsresultatet var det viktigst for Hydro ASA å få presentert for børsen at konsernet har kvittet seg med et vanskelig satsingsområde, formulerte Hall som også var kritisk til hvordan Norsk Hydro ASA kvittet seg med bildelproduksjonen:
– Den ble kjørt i hurtigtogfart og nærmest avsluttet på dagen.
– Forretningskonseptet passer
Hall understreker at han ikke har noe negativt å si om den nye eieren, Benteler Automobiltechnik.
– Benteler har et forretningskonsept som passer oss godt og de har gitt uttrykk for at de vil trygge virksomheten vår, sier Michael Hall.
– Men hvor lenge vil de satse på Norge? Den mest sentrale virksomheten er holdt sammen i Tyskland, sier en ettertenksom tillitsvalgt.
– Ikke mandat til å selge
Han forklarer hvorfor de ansattes representanter i styret stemte imot Hydros "avhendelse" av en samlet bildelproduksjon, med Raufoss som kronjuvelen.
– Vi har ikke fått noe mandat fra det norske folket om å kvitte oss med verdiene vi har opparbeidet, poengterer Michael Hall og sikter med dette til statens dominerende eierandel på over 43 prosent.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Bent Høie
Leif Martin Kirknes