Ingen dødsdom over sentrum
Det politiske sentrumsalternativet ligger muligens i koma, men det er for tidlig å erklære pasienten død, ifølge Senterparti-leder Liv Signe Navarsete.
Det har strengt tatt ikke vært liv i sentrumsalternativet, slik det framsto i sine glansdager under Kjell Magne Bondevik, siden høsten 2001. Da valgte Kristelig Folkeparti og Venstre å skille lag med Senterpartiet for å danne regjering med Høyre. Det ble startskuddet for prosjektet som fire år senere materialiserte seg i den rødgrønne regjeringen.
Sp-leder Liv Signe Navarsete hevder hennes parti i realiteten ble tvunget til å søke mot venstre i norsk politikk. Tolv år senere synes det å være gjengs oppfatning at de rødgrønne har utspilt sin rolle i regjeringskontorene. Og Venstre og KrF står nok en gang og banker på døra til Høyre.
Navarsete virker oppriktig skuffet over det hun mener en kraftig dreining i liberalistiske retning i Venstre under Trine Skei Grande.
– Venstre har forandret seg. Bare det at de nå åpner for å samarbeide med Fremskrittspartiet, viser at de har tatt ganske store steg siden Lars Sponheim, sier Navarsete til NTB.
– Les også: Lokal skatt hjelper lite
Likevel er ikke partilederen klar for å erklære sentrumsalternativet dødt, selv om pasienten synes å ligge i koma og utsiktene for oppvåkning er svært usikre. KrF er fortsatt solid plantet i sentrum, påpeker Navarsete, som framhever at Sp og KrF er enige på områdene distrikts- og landbrukspolitikk, og ikke minst i viktige verdispørsmål.
– Det Venstre vi kjente var mye mer sentrumsorientert enn Venstre er i dag. Sånn sett er det ikke rart de ønsker å gå i regjering med Høyre og Frp. Men Venstre har endret politikk før, og kan endre den igjen, sier hun.
Uansett nekter Navarsete å snakke om noe annet samarbeid enn med de rødgrønne - også hvis hun og hennes to tidligere venner alle skulle ende i opposisjon. Riktignok forsikrer hun at det alltid vil være viktigst for Senterpartiet å søke innflytelse, men det er ikke naturlig å støtte dem som kaster deg ut av regjeringskontorene.
Spekulasjoner om annet enn rødgrønt samarbeid etter valget i år «forskurrer», og diskusjoner nå om hva Sp vil gjøre ved valget i 2017 «er tullete», mener Navarsete.
– Det rødgrønne alternativet er det eneste alternativet for oss nå. Etter åtte år i regjeringen har vi mye felles politikk, og da er det nok naturlig at vi samarbeider om den politikken også om vi skulle komme i opposisjon, sier hun.
– Les også: Slik skal Jens vinne valget
Navarsete skal ha noen ukers ferie, i selskap med ektemannen og en gjenoppstanden Harry Hole, før hun kaster seg inn i valgkampen med full styrke. Derfor ramser hun nå kjapt opp samferdsel, kommunestruktur, distrikts- og landbrukspolitikk og de borgerlige partienes kollisjonskurs i den økonomiske politikken som saker hun venter blir de viktigste i valgkampen. Men når listen kommer fra en Senterparti-leder, er nok dette sakene hun helst skulle ønske seg ble hovedsaker.
Navarsete har nemlig vunnet betydelige politiske seire i det rødgrønne samarbeidet på nettopp disse områdene, men har ikke klart å omsette dem i høyere oppslutning. Sp ligger stabilt på meningsmålingene - rett over sperregrensen.
Hun medgir at «det er et relevant spørsmål» hvorfor Sp ikke får betalt for politiske seire i regjeringen, men har ikke noe fullgodt svar på det, ut over politiske standardformuleringer om at «vi må tydeliggjøre politikken vår overfor velgerne».
– Vi vinner ikke valget på det vi har gjort, men på hva vi vil gjøre, sier hun, hever stemmen noe og legger raskt til at «vi er ikke trøtte».
På spranget inn i en bare løselig planlagt sommerferie med boklesing som sentral aktivitet, høres det nesten ut som det først og fremst er seg selv Navarsete prøver å overbevise. (ANB-NTB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen