Hareide frykter ikke velgerflukt
Det er ikke noe mål for KrF å distansere seg fra Frp, ifølge leder Knut Arild Hareide.
Men han velger framfor alt å framheve fordelene med en regjering der Siv Jensen ikke er med. Kristelig Folkeparti ønsker aller helst å danne regjering med Venstre og Høyre.
– Min hovedoppgave i valgkampen er å vise velgerne forskjellene på et regjeringsskifte der Kristelig Folkeparti har en hånd på rattet og et regjeringsskifte uten KrFs deltakelse, sier partileder Knut Arild Hareide til NTB og lister opp seks avgjørende politikkområder for Kristelig Folkepartis del ved deltakelse i regjering.
– Internasjonal fattigdomsbekjempelse, 1 prosent av brutto nasjonalinntekt til bistand.
– Restriktiv alkoholpolitikk.
– Opprettholde dagens distrikts- og landbrukspolitikk.
– Snu ferden mot sorteringssamfunnet.
– Ambisiøs klimapolitikk.
– Gjenreise familiepolitikken.
– Det er ikke noe rop blant velgerne om en mer liberal alkoholpolitikk, store omlegginger av landbruket eller endringer i dagens distriktspolitikk, sier Hareide.
Listen kunne like gjerne vært en oversikt over de sakene det blir vanskeligst, for ikke å si umulig, å bli enige med Fremskrittspartiet om.
– Les også: Mest penger til Ap og Høyre
– Ja, vi har åpnet for å samarbeid med Frp, og vi holder fast ved at vi vil snakke med alle på ikke-sosialistisk side. Men jeg mener et samarbeid med Frp er svært lite sannsynlig, svarer Hareide på spørsmål om han ikke akkurat har lest høyt oppskriften på en regjering der Siv Jensen og hennes mannskap ikke er med.
I september i fjor var nyheten at Kristelig Folkeparti for første gang åpnet for formelt samarbeid med Fremskrittspartiet - et dramatisk skifte fra den kursen Hareides nærmeste forgjengere - Kjell Magne Bondevik, Valgerd Svarstad Haugland og Dagfinn Høybråten - befant seg på.
Det altoverskyggende da var å bytte ut den rødgrønne regjeringen etter åtte års frustrasjon og fortvilelse - nær sagt koste hva det koste ville.
Et snaut år senere har det fått Sp-nestleder Trygve Slagsvold Vedum til å fiske i rørt vann. Han har rappet noen kristelige kjernesaker og hevder i Vårt Land at det er lettere for Sp å øke alkoholavgiftene, gi mer til bistand og bevare landbruket i den rødgrønne regjeringen enn det er for KrF å gjøre det i et ikke-sosialistisk samarbeid.
Valgforsker Anders Todal Jenssen advarer på sin side om at velgere kan bli skremt bort, fordi en stemme til KrF kan bli oppfattet som en stemme for å få Frp inn i regjeringskontorene.
– Les også: Vil likevel bli minister
Men Hareide benekter kategorisk at dette er grunnen til at han oftere og oftere og tilsynelatende tydeligere og tydeligere framhever at et regjeringssamarbeid der både han og Siv Jensen deltar virker «svært usannsynlig». Ja, så usannsynlig at uttalelsene hans kan tolkes som om det er «bortimot umulig».
Det har verken vært noen opptrapping eller tydeliggjøring i kommunikasjonen det siste året, framholder Hareide.
– Nei, det er ikke noe mål for meg å distansere KrF fra Frp, sier han.
– Velgerne har hatt et år på seg til å forlate oss, men det har de ikke gjort. Derfor har jeg ingen tro på at det kommer til å skje heller. Snarere tvert imot viser utviklingen på meningsmålingene at vi har gått markant fram siden vi avklarte standpunktet rundt samarbeid, påpeker KrF-lederen.
Han har omsider tvilt seg fram til at han vil takke ja til en statsrådspost hvis Erna Solberg spør. Tidligere statsminister og partileder Bondevik har overbevist ham om at 24-timersjobben som statsråd er fullt mulig å kombinere med 24-timersjobben som pappa.
Men Hareide er taus om hvilket departement han ønsker seg og hvor mange andre ministerposter KrF bør få. Desto nærmere man kommer regjeringsdeltakelse, dess dårligere takt og tone er det nemlig å snakke om slikt. (ANB-NTB)
Mest lest
SYK: Da Jan Inge Oen jobbet nattskift offshore, gruet han seg alltid til å komme hjem igjen: – For du var så dårlig at det eneste du tenkte på var hvordan du skulle få snudd døgnet tilbake på en grei måte.
Petter Pettersen
Jan Inge ble syk av å jobbe natt: – Du føler deg helt elendig
Pensjonssystemet belønner de friske som kan jobbe til de er langt oppe i 60-åra. Men ikke alle kan det, sier Anne Skevik Grødem, sosiolog og forsker ved Institutt for samfunnsforskning.
Colourbox/privat
Folk som holder seg friske belønnes: – En svakhet, mener pensjonsforsker
Kommentar
Norwegian er blant flyselskapene som har måttet innstille avganger som følge av streiken blant flyteknikerne.
Atle Straume
«Flyteknikerne har mistet bakkekontakten»
Alle ansatte ved sykehusene får et lønnstillegg på 12.000 kroner.
Frøydis Falch Urbye
Ny lønn til sykehusansatte. Se hvor mye de fikk
Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg
Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.
Håvard Sæbø
Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice
– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.
Håvard Sæbø
Silje og Silje vil skjerme barna: – De trenger ikke vite at ikke alle aksepterer vår familie
Jan-Erik Østlie
SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder
Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.
Tormod Ytrehus
I sommar kan det bli meir flykaos. Her er noko av grunnen
Stortinget har fått varsel om at det skylder arbeidsgiveravgift, mens enkeltrepresentanter får varsel om skattesmell.
Ole Palmstrøm
28 stortingspolitikere får skattesmell – partiene vil ikke si noe om hvem de er
NHO-sjef Ole Erik Almlid
Jan-Erik Østlie
Flyteknikerne blir stengt ute fra jobb. NHO varsler lockout i streiken
Jan-Erik Østlie
LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret
Kommentar
Varselklokkene bør ringe hos Sp-strategene, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
«Mange velgere ser nå en annen Vedum enn de så i fjor»
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?
Anna Granqvist
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?
Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.
Erlend Angelo
Tine legger ned sitt meieri på Voss: – En trist dag
Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.
Helge Rønning Birkelund
Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri
ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.
Håvard Sæbø
Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering
Lockout er definert i arbeidstvistloven av 2012.
Sissel M. Rasmussen
Her er en kort forklaring på hva lockout er
Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.
Tormod Ytrehus
Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én
Debatt
Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.
Hanna Skotheim