JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Flere uføre i jobb

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) vil at flere uføre skal jobbe mer.

Før trodde vi at sofaen var den beste medisin, nå vet vi arbeid er en viktig del av behandlingen, sier Huitfeldt.

Flere må kombinere jobb og trygd, og uføre bør kastes raskere ut i arbeidslivet, var hovedbudskapet da arbeidsministeren la fram stortingsmeldingen «Flere i arbeid» fredag.

Huitfeldt vil at langt flere av dem som er uføre eller på vei til å bli det skal jobbe noe.

– Les også: LO skuffet over Sp

– Det er et potensial for at flere uføre kan jobbe noe. Vi ønsker at flere uføre skal ha muligheten til å jobbe deltid. Mange har en restarbeidsevne, sier arbeidsministeren.

Hun mener dette vil gagne både samfunnet og den enkelte.

– Før trodde vi sofaen var den beste medisinen. Nå ser vi at den beste medisinen er en kombinasjon av arbeid, tilrettelegging og behandling, sier Huitfeldt.

Hva skal du stemme? Velgerhjelpen hjelper deg!

I meldingen foreslår regjeringen å opprette flere tiltaksplasser enn i dag. Tall fra Arbeids- og velferdsdirektoratet viser at ventetiden for arbeidsrettede tiltak har økt. I 1. kvartal i år ventet nærmere 64.000 personer på slike tiltak.

Huitfeldt ønsker at økningen først og fremst skal komme innenfor det ordinære arbeidslivet.

– Istedenfor å trene på arbeidslivet i skjermede bedrifter, så mener vi at det er bedre at personene går tidligere ute i det ordinære arbeidslivet og følges mer opp når de er der.

Økt bruk av arbeidsavklaringspenger som lønnstilskudd er et av grepene ministeren ønsker å ta i bruk for å få til dette.

At Nav blir flinkere til å selge inn personer med nedsatt arbeidsevne overfor arbeidsgiverne og at man reduserer risikoen for arbeidsgiverne ved å tilby tiltaksplasser, er andre tiltak.

– Les også: Sannerlig ble det Høyre

Huitfeldt vil også utvide ungdomsgarantien for unge med nedsatt arbeidsevne, som skal gjelde for de mellom 20 og 29 år.

Regjeringen kommer også med en oppfølgingsplan for arbeid og psykisk helse.

Lettere psykiske lidelser har nå gått forbi muskel- og skjelettplager som den viktigste grunnen til at folk blir syke. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse