Stygt spark fra Høyre
Folk flest vil ha mer velferd. Vel og merke til seg selv, ikke til de som trenger det mest. Høyre utnytter stemningen til å sparke dem som står aller nederst på stigen.
solfrid.rod@lomedia.no
Sosialklienter skal tvinges til å måke snø, hogge ved, drive flyttehjelp og pusle med gamle. Hvis de ikke gidder det, skal det trekkes i stønaden. Det foreslår Høyres Torbjørn Røe Isaksen, og får applaus fra Frp.
Etter kommentarfeltenes forakt for latsabber og unnasluntrere å dømme, er det behov for å understreke at det faktisk allerede er slik at Nav kan sette vilkår for utbetaling av stønad. Det skjer etter individuelle vurderinger. Og når vilkår brukes i mye mindre omfang enn Røe Isaksen ønsker seg, er det nettopp på bakgrunn av de individuelle vurderingene. Noen trenger bare stønad en kort periode mens de får livet tilbake på skinner, andre har store rus- og helseproblemer og står milevis unna arbeidslinja.
Den individuelle vurderingen, som altså kommer i veien for Røe Isaksen tvangsarbeidslinje, foretas av ansatte i Nav, som er satt til å hjelpe de mest utsatte og vanskeligstilte på profesjonell basis. Det er interessant at Røe Isaksen som politiker hever seg over deres faglige vurderinger og ser seg i stand til å vite hva som er best for en hel gruppe.
Interessant er det også at Røe Isaksen ikke anerkjenner at arbeidsoppgavene han nevner er nettopp det; arbeid. Det er ikke vanskelig å være enig med han i at folk som er friske nok til å forsørge seg selv skal gjøre det. Men hvis folk er friske nok til å jobbe, må de tilbys jobb, ikke gjenytelse for offentlig stønad til livsopphold.
Nå er jo snømåking og vedlikehold, med god hjelp fra Høyre, for lengst satt bort til private aktører som ikke akkurat profilerer seg på sosialpolitiske ambisjoner. Det er derfor veldig uklart hvordan et slikt underbetalt B-lag i arbeidslivet skal organiseres. Og det forblir uklart hvorfor pengemangel skal virke så motiverende på mennesker som har falt utenfor. For de rikeste av oss gjelder jo motsatt logikk: De må få beholde mer av pengene selv for å orke å drive videre med sitt.
Velferdsstaten står sterkt i Norge. Alle partiene vil ha mer velferd, om enn på ulike måter. Å stramme inn velferdsgoder er lite forenlig med å vinne valg. Med mindre man er villig til å ta fra dem som har aller minst, og som har en svak stemme i offentligheten. For vi vil alle ha skole til barna våre og eldreomsorg til foreldrene våre. Bostøtte, sosialstønad og arbeidsmarkedstiltak er det derimot mange av oss som aldri kommer i nærkontakt med. Og vi er oss selv nærmest. Forskere finner nå at oppslutningen om den type velferd som kan kalles «velferd for de svake» synker. Særlig gjelder dette på høyresiden i politikken. Oppslutning om kategorien «velferd for alle» er jevnere fordelt på tvers av det politiske spekteret. Forskere spør om etterspørselen etter «velferd for alle» blir så sterk at det ikke er rom for «velferd for de svake».
Høyresiden vet med andre ord godt hva de gjør når de sparker nedover. De har folket i ryggen: Skattelette til de som har mest, mer velferd til middelklassen og mindre til de som har aller minst.
Fra mitt vindu mot to av hovedstadens belastede gater og det trafikknutepunktet der det angivelig selges mest stoff her i byen, har jeg god utsikt til de mest utslåtte blant oss. En av de slitne kjenningene utenfor har sovet over 10-15 trikker mens jeg skrev denne kommentaren. Vær så snill, noen, vekk meg opp hvis jeg en dag skulle finne på å se han som en trussel mot min velferd!
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen