JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Med "Highball" til Boston

Ønsker du å reise i amerikansk historie eller ta tempen på dagens USA, er det smart å hoppe på et tog. Vi slo følge med konduktør David M. French, også kalt ”Highball” fra New York City til Boston, en viktig by i amerikansk historie.11.12.2009
10:41
16.12.2013 12:06

nina.hanssen@lomedia.no

– Tickets!

Et smørblidt fjes, som ved første øyekast kan minne om en Ivo Caprino-dukke, titter fram bak seteryggen vår.

Vi har akkurat bordet det moderne Amtraktoget fra Penn stasjon i New York, verdens kulturby ”The big Apple”, med kurs for Boston, byen som blant annet er kjent fra historiebøkene om Boston Teaparty.

Pjolter

– Bare kall meg ”Highball”. Det er mitt epost-navn, sier han og gir oss visittkortet.

– Det er jo er et skikkelig jernbanenavn. ”Highball” var nemlig et gammelt jernbanesignal som indikerte full fart fremover, forteller han.

De gamle konduktørene brukte en stang med en ball. Når ballen ble satt på toppen av det hele, ble det kalt en høyball, og toget kunne kjøre.

– Vi bruker jo fortsatt ordet ”highball”, men stangen og ballen er nå en del av historien, forteller han ivrig.

Hvis man oversetter det til norsk, blir det ”pjolter”.

– Spør man vanlige amerikanere om hva highball er, tenker de nok også først og fremst på brennevin av vann og whisky, smiler mr Highball, som egentlig heter David French.

Utenfor ser vi Manhattan skyline forsvinne, men innenfor har vi en engasjert, nysgjerrig konduktør, som vil vite mest mulig om Norge.

Han spør om togsettene, hastighet og hvor mange jernbanefolk som er fagorganisert, mens han klipper billettene våre.

Fagforeningskamp

Konduktør French er nestleder i sin lokale forening i United Transportation Union (Utu), et forbund innenfor The American Federation of Labor and Congress of Industrial Organizations (AFL-CIO), med hovedkontor i Cleveland, Ohio.

De sentrale tillitsvalgte i forbundet driver i disse dager med forhandlinger for å få på plass en god kollektivavtale for å bedre lønns- og arbeidsvilkår for jernbaneansatte.

French er spent på utfallet, men tror en slik avtale vil være bra for både arbeidsgiverne og de ansatte.

– Fagforeningene har i dag begrenset mulighet til å protestere mot endringer fra eiersiden, så forbundet stiller en del nye krav og ønsker å få på plass såkalte National Rail Contract. Får vi til dette, vil det sikre mer stabilitet for arbeidsgiverne, samtidig som det vil sikre oss en mer rettferdig lønn og arbeidsforhold, forteller han.

Amtrak er det største togselskapet i landet og dekker et stort rutenett med tog nord-syd på øst- og vest-kyst i tillegg til togruter over hele USA fra Florida til California, fra New York og Washington til Chicago og derfra vestover over Rocky Mountains i statene helt nord til Seatlle eller over Rocky Mountains via Denver og Salt Lake City til San Francisco.

Skattekamp

Men vi er på vei til Boston. Til stedet der kolonistene protesterte mot den britiske kolonimaktas skatter på te ved å kaste hundrevis av tekasser i vannet.

I guideboka har vi lest at det er mulig å følge frihetsstien, Bostons freedom trail, gjennom byen og få smakebiter fra historien.

Og man kan besøke det eldgamle restaurerte krigsskipet USS Constitiution, også kalt Old Ironside etter at det overlevde 44 slag mot engelskmennene i 1812-krigen.

Det er litt i underkant av fire timer med toget fra New York til Boson. Vi er på vei fra New Yorktil Boston i Massachusetts.

Les om tepatriotene her

Valgkamp på tog

På turen har vi også tatt med lesestoff. Blant annet professor Ole Moens siste bok om USA ”Annerledeslandet i en ny tid”.

Her trekker han frem en spennende fortelling om hvordan en amerikansk valgkamp på jernbanen preger politikkens ord og uttrykk i dag.

Det er historien om Lyndon B. Johnsen, som ble kastet inn i presidentembedet etter John f Kennnedys tragiske død i 1963. Han drev valgkamp i 1964 på jernbanen i togsettet Lady Bird Special, oppkalt etter førstedamen.

Ole Moen skriver at det er fra denne kampanjen man har hentet ord og uttrykk som fortsatt blir brukt.

For eksempel refereres fremdeles et politisk partiprogram til som ”a platform”, og en programpost kalles ”a plank”, et partis liste av nominerte kandidater heter ”a ticket” og det å slutte seg til den kandidaten eller kampsak som er mest populær, betegnes som ”jumping on a bandwagon”.

Dessuten er det sånn at kandidatene i USA ikke stiller til valg, men de ”runs for office”.

Teselskaper

Nå vet jeg ikke om Barack Obama brukte toget for å vinne presidentvalget i 2008, men det sies i alle fall at det var landsmøtetalen til Demokratene som Obama holdt i Boston i 2004, som gjorde det mulig for ham å vinne fire år etterpå.

Men også hans ivrigste politiske motstandere i dag henter også sin inspirasjon fra Boston. Nærmere bestemt fra det historiske ”teselskapet” i Boston som fant sted i 16.desember 1773 og er en viktig del av amerikansk historie.

Den største frykten til dagens teselskaper som er erkekonservative, er sterk statlig inngripen i helsesystemet med den nye reformen, og de er ihuga motstandere av skatter og avgifter.

Opp med dampen

Toget setter opp farten, og vi noterer korte stopp ved stasjonene New Rochelle, Brigdeport og New Haven før vi snart befinner oss på den amerikanske landsbygda.

Nå åpner landskapet seg, og vi ser små innsjøer, båter, små og store hus, skog og mange vakre bruer.

Det er som å se på en film. Bare popcorn mangler. Men da vi stanser på Kingston stasjon, må vi gni oss i øynene.

For jammen er det ikke et gigantisk maleri av arbeidere som dekker flere vegger på en hel låve bare noen meter fra stasjonen? Det er et fantastisk kunstverk, og her er det bare å fyre løs fra kamera-avtrekkeren .

Etter den hastige, men intense kunstopplevelsen, er det på tide med en kaffes.

Livet går sin gang

En travel togvert skjenker kaffe, og vi finner et bord med panoramautsikt.

En spebygd, eldre dame med spaserstokk halvsover ved et bord. Til slutt gir hun opp den lunkne tekoppen og legger hodet forsiktig mot bordplaten. Hun sover godt, mens toget suser av gårde i over 100 km i timen.

Kafeverten er mest opptatt av å prate i mobilen, men tar seg tid til å servere den lille familien som har bestilt hamburgere og brus.

En liten jente hopper entusiastisk opp og ned ved siden av sine foreldre. Hun tar en bit av burgeren, men få sekunder etterpå klistrer hun hodet mot ruta for å se mer av landsskapet som suser forbi. Øynene glitrer, og det er tydelig en svært fornøyd Amtrack-passasjer.

Frihetens vugge

I det vi nærmer oss havnebyen Boston, er ”Highball” tilbake.

– Håper dere får sett litt av Amerika. Hva har dere forresten tenkt å se i Boston? Spør han, og blir overrasket over at vi ønsker å besøke byen for å lære om amerikansk frihetskamp og ikke minst Boston Teaparty

– Dere bør også få med Faneuil Hall Markedplace. Der ligger bygningen som på folkemunne kalles frihetens vugge, ”The craddle of liberty”. Det var jo her de revolusjonære fra uavhengighetsbevegelsen hadde sine politiske møter, forteller han mens han ønsker oss velkommen til Boston, men sier vi bør velge South Station fremfor Back Bay Station. Allerede på perrongen kjenner vi den friske, kalde vinden, men da Highball kommer smilende for å ta farvel, varmer det.

Mayflower

Guiden i Bostons turistinformasjon ønsker oss velkommen og forteller at det var hit de første europeerne fra skipet Mayflower kom. Men Boston Teaparty-museet finnes ikke lenger.

– Lynet traff Constitution i fjor. Det brant og sank. Det er historie nå. Se framover, sier han.

Noen hundre meter unna stasjonen finner vi stedet der skipet en gang lå.

Altså klarte ikke Bostons Teaparty museum å holde seg flytende lenger. Noen måneder før Barack Obama ble valgt til president, sank restene av skatteopprørerne. Kanskje noe de moderne konservative teselskapene bør ta som et tegn?

United Transportation Union (Utu) er et forbund i AFL-CIO med hovedkontor i Cleveland, Ohio.

De er et bredt transportforbund med rundt 125.000 aktive og pensjonerte jernbane-, buss og andre transportarbeidere i USA og Canada.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
11.12.2009
10:41
16.12.2013 12:06Mest lest

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

Emmie Olivia Kristiansen

AAP dekker ikke behandlingene Christine trenger: – Myndighetene kan ikke skremme folk friske med lave stønader

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Hanna Skotheim

Vernepleier Tuva: – Jeg opplever uønsket seksuell oppmerksomhet åtte av ti vakter

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Hanna Skotheim

Advarer mot heksejakt på Nav-ansatt som ba klient kjøpe grill og drikke vann fra springen

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Ida Bing

Karina var 18 år og ny i jobben da hun krasjet firmabilen. Så ga sjefen henne skylda

Meen Lakk og Karosseri holdt til i dette bygget da Kim Richard Larsen (innfelt) kom inn og kjøpte opp både bygget og firmaet. Fem måneder etter overtakelsen var firmaet slått konkurs.

Meen Lakk og Karosseri holdt til i dette bygget da Kim Richard Larsen (innfelt) kom inn og kjøpte opp både bygget og firmaet. Fem måneder etter overtakelsen var firmaet slått konkurs.

Tori Aarseth / Privat

Hvor havnet pengene da Aleris leide raske biler og eiendommer for titalls millioner? Nå etterforsker Økokrim

OPTIMIST: Linda Wiers Johnsen er optimist, men også sliten av all uvissheten som pandemien har ført med seg da hun ble arbeidsledig.

OPTIMIST: Linda Wiers Johnsen er optimist, men også sliten av all uvissheten som pandemien har ført med seg da hun ble arbeidsledig.

Brian Cliff Olguin

Butikkansatt Linda (53) mistet jobben under pandemien. Nå er hun lei og vurderer å bytte bransje

FJERNES I STOCKHOLM: Konduktører som gir beskjed til lokomotivføreren om at alt er klart er et vanlig syn både på norske og svenske togstasjoner. Nå foreslås det imidlertid å fjerne konduktørene fra lokaltogene i Stockholm.

FJERNES I STOCKHOLM: Konduktører som gir beskjed til lokomotivføreren om at alt er klart er et vanlig syn både på norske og svenske togstasjoner. Nå foreslås det imidlertid å fjerne konduktørene fra lokaltogene i Stockholm.

Morten Hansen

Vil kaste konduktørene ut av toget. Frykter lovløse tilstander

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

Tri Nguyen Dinh

«Glemt» paragraf kan hjelpe renholderen Grethe og andre arbeidsfolk

Transportselskapet Girteka Logistics anklages for å bedrive sosial dumping og lønnstyveri mot sine ansatte i en dokumentar publisert av produksjonsselskapet Laisves TV.

Transportselskapet Girteka Logistics anklages for å bedrive sosial dumping og lønnstyveri mot sine ansatte i en dokumentar publisert av produksjonsselskapet Laisves TV.

Stein Inge Stølen

IKEA renvasker dumping-anklaget transportbedrift

MISTER INNFLYTELSE: – Når en så stor del av lønnsmidlene fordeles på et nivå uten streikerett, gir det mer makt til arbeidsgiver, sier Elisabeth Steen.

MISTER INNFLYTELSE: – Når en så stor del av lønnsmidlene fordeles på et nivå uten streikerett, gir det mer makt til arbeidsgiver, sier Elisabeth Steen.

Merete Jansen

NTL Nav: – Lokale forhandlinger i staten er i mange tilfeller rene trynetillegg

Tri Nguyen Dinh

Mellomoppgjøret for 6.000 maskinførere er ferdig

KRITISK TIL LOVENDRING: Gustav Landsverk har jobbet som kokk på sjøen siden han var 16 år. Som ansatt i Kystverket har han rett og plikt til å gå av med pensjon når han er 60 år, etter dagens regelverk.

KRITISK TIL LOVENDRING: Gustav Landsverk har jobbet som kokk på sjøen siden han var 16 år. Som ansatt i Kystverket har han rett og plikt til å gå av med pensjon når han er 60 år, etter dagens regelverk.

Tri Nguyen Dinh

Skipskokken er opprørt etter at Stortinget stemte for endring av særalder-reglene: – Kan bli starten på slutten

IKKE SÅ LIKE SOM VI TROR: Det er en myte at holdningene til økonomisk utjevning står sterkere i Norge enn i andre land, mener Knut Halvorsen og Steinar Stjernø.

IKKE SÅ LIKE SOM VI TROR: Det er en myte at holdningene til økonomisk utjevning står sterkere i Norge enn i andre land, mener Knut Halvorsen og Steinar Stjernø.

Sissel M. Rasmussen

At Norge er et samfunn med små forskjeller, er langt på vei en myte, hevder professorer

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Michael Brøndbo

Byrådet i Oslo går av etter mistillit mot Lan Marie Berg

Debatt

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Ole Palmstrøm

«Vi er like mye verdt som andre arbeidere i andre bransjer», skriver Naemy Trandum Aasen

Debatt

Disse fire budene som er foreslått her er ikke en fullstendig liste, men det er en begynnelse, skriver Mímir Kristjánsson.

Disse fire budene som er foreslått her er ikke en fullstendig liste, men det er en begynnelse, skriver Mímir Kristjánsson.

Ihne Pedersen

«Med dagens regjering og deres statsfobi hadde vi nok vært oljerikdommen foruten», skriver Mímir Kristjánsson

Ole Palmstrøm/Colorbox.com

Noen elsker det, andre hater det. Seks ansatte viser fram sin nye arbeidsplass

VIL STILLE: Geir Ove Kulseth har jobbet som forbundssekretær i EL og IT Forbundet siden 2017 og er utdannet elektriker.. Han kom dit etter fire og et halvt år som organisasjonssekretær i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

VIL STILLE: Geir Ove Kulseth har jobbet som forbundssekretær i EL og IT Forbundet siden 2017 og er utdannet elektriker.. Han kom dit etter fire og et halvt år som organisasjonssekretær i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

Privat

– Jeg tror vi må legge ned en ordentlig innsats for å bli flere medlemmer i forbundet

Nav beklager at de rådet en sosialhjelpssøker til å låne grill da han ikke klarte å betale strømregningen. (Illustrasjonsfoto)

Nav beklager at de rådet en sosialhjelpssøker til å låne grill da han ikke klarte å betale strømregningen. (Illustrasjonsfoto)

Emmie Olivia Kristiansen

Nav beklager etter å ha bedt sosialhjelpssøker om å låne grill

Emilie Enger Mehl, Senterpartiet.

Emilie Enger Mehl, Senterpartiet.

Ragne B. Lysaker, Senterpartiet

Senterpartiet vil ikke melde Norge ut av EØS før et alternativ er på plass


Flere saker