JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil legge ned aluminiumen

Forbundet Industri Energi avviser forslaget fra professor Lars Mathiesen i Bergen om å legge ned aluminiumsindustrien i Norge. – Utspillet kan ikke tas på alvor så lenge professoren ikke påpeker alternativer, sier LO-forbundet.

Det var rett før jul at professor Lars Mathiesen ved Norges Handelshøyskole i Bergen sa at det er helt greit at aluminiumsindustrien flytter ut av Norge. I samme åndedrag sa han at Hydro Aluminium på Karmøy vil trappes ned og forsvinne ut av landet.

Ekko fra nær fortid? – Hydro skyver moderniseringen på Karmøy lengre og lengre fram i tid. De forsøker å få billige kraftkontrakter, og så lenge de ikke får det, investerer selskapet ikke, påpeker professor Lars Mathiesen.

Spesialrådgiver i Industri Energi, Are Tomasgard mener at uttalelsene ikke kan være fundert på faglig grunnlag og er bare et ekko fra tidligere uttalelser.

Ikke samfunnsøkonomisk lønnsomme?

Tomasgard henviser til en uttalelse fra tre forskere i 1976 om subsidiering av aluminiumsindustrien og at en ved investeringer i nye anlegg måtte gjøre kalkyler basert på fremtidige kraftpriser. Forskerne kom til at moderniseringene ikke ville være samfunnsøkonomisk lønnsomme.

- Vi vil gjerne vite hvilke alternative næringsaktiviteter Mathiesen har og som ikke har behov for nasjonale rammevilkår eller støteordninger, sier Are Tomasgard i Industri Energi. Forbundet organiserer hovedtyngden av de ansatte i produksjonen i smelteverkene, inklusive aluminiumsindustrien..

Kom med alternativer!

– Slik han argumenterer, må det forventes at han på faglig grunnlag kan komme opp med konkrete alternativ næringsaktivitet som garantert vil sikre landet minst like store handelsinntekter og sysselsettingsvirkninger direkte og indirekte som kraftintensiv industri, sier Tomasgard og viser til at den kraftintensive industrien står for nær 40 prosent av de nasjonale handelsinntekter fra fastlandet (eksklusiv olje og gass).

Annonse
Annonse