JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SFT fraråder boreområder

SFT advarer mot å lyse ut flere av områdene Olje- og energidepartementet foreslår for leteboring i Barentshavet og Norskehavet. De mener blokkene ligger for nær kysten og ved særlig sårbar natur.

– Vi mener generelt at alle de foreslåtte boreområdene i Barentshavet bør lyses ut gjennom de ordinære konsesjonsrundene. Da er det grundigere behandling i ulike instanser, sier avdelingsdirektør Signe Nåmdal i Statens forurensningstilsyn (SFT).

Dette er særlig aktuelt siden det snart legges fram en revidert forvaltningsplan for Barentshavet, mener SFT.

Blokkene det advares mot, ligger i områdene Finnmark Vest-Øst, Trøndelag II og Møre Sør.

Forhåndsdefinerte områder

Det er Miljøverndepartementet som har bedt SFT og andre miljødirektorater om en vurdering av de foreslåtte boreområdene.

Disse områdene er såkalt forhåndsdefinerte områder. Utlysningen av dem kommer i tillegg til de vanlige utlysningene annethvert år. De forhåndsdefinerte områdene regnes som ”modne”, det vil si at geologien er kjent og infrastrukturen eksisterer.

God naturkunnskap viktig

– God kunnskap om naturressurser og sårbarhet må være like viktig som god kunnskap om geologien før et område lyses ut. Ett av kriteriene i ordningen med tildeling av forhåndsdefinerte områder, er nærhet til eksisterende infrastruktur. Det er ikke innfridd for flere av årets foreslåtte områder, sier Signe Nåmdal.

Annonse
Annonse